Daha hızlı öğrenmek ve öğrendiklerinizi hafızanıza kazımak istiyorsanız, hızlı öğrenmeye dair yapabileceğiniz basit yöntemler ile kazanacağınız alışkanlık sayesinde bu yeteneğe sahip olabilirsiniz.
İlk olarak edinmeniz gereken şey, hızlı okuma alışkanlığıdır. Çok okumak, liderlik özelliği kazanmanıza faydalı olabileceği gibi kişisel gelişiminize de katkıda bulunacaktır. Ortalama olarak bir insan, bir dakikada 200 ile 400 kelime arasında okuyabilmektedir. Yapacağınız şey, bir dakika içerisinde kaç kelime okuduğunuzu tespit etmektir. Ardından her 1 dakika için 50 kelime fazladan okumaya başlamalısınız. İlerleyen zamanlarda hedef kelime sayısı oluşturarak hızlı okuma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.
Fiziksel olarak vücudunuzu beslemeniz, ruhunuzu da beslediğiniz anlamına gelmez. İnsanın içsel olarak kendini besleyebilmesi için hobi oluşturması gerekir. Hobileriniz içerisinde öğrenmek, okumak ve araştırmak olmalıdır. Daima yeni bilgilere aç olmalısınız. Öğrenme eylemini gerçekleştirmek için farklı insanlarla iletişim haline geçmeyi deneyebilirsiniz. Tanıştığınız her insan sizlere yeni bir şey hakkında bilgi verecektir. Öğrendiğiniz bilgileri araştırmalı ve okumalısınız. Bu sayede beyniniz sürekli olarak yeni bilgiye aç hale gelecektir. Eğer kendinizi gün içerisinde karmaşık, ruhsal anlamda stresli ve yorgun hissediyorsanız, yine okuma eylemi gerçekleştirerek içsel huzuru yakalayabilirsiniz. Hızlı öğrenmenin bir parçası da içsel huzuru yakalamaktır.
Öğrendiklerinizi hızlı bir şekilde unutuyorsanız, not almayı denemelisiniz. Aldığınız notları düzenli bir şekilde tutmalı, analiz edilebilir hale getirmelisiniz. Not almak ve not almayı alışkanlık haline getirmek, öğrendiğiniz bilgiyi sürekli olarak tekrarlamanıza sebep olur. Beyniniz bilgiyi öğrendiğinde, öğrendiğiniz bilgileri not almak, küçük bir egzersizdir. Alacağınız notların nerede olacağı size aittir. Dilerseniz bir defter tutabilir, dilerseniz akıllı cep telefonlarınızı kullanabilirsiniz. Önemli olan nerede not aldığınız değil, nasıl not aldığınızdır. Eğer el yazılı ile not almayı istemiyorsanız cep telefonlarınızda kullanabileceğiniz “Evernote” gibi uygulamaları tercih edebilirsiniz. Notlarınızın önemli bölümleri için farklı renkte kalemler kullanmalı, önemli yerlerin altını çizmeyi deneyebilirsiniz. Bu, bilgilerin daha da kalıcı olmasını sağlayacaktır.
Eğer hafızanızda bilgileri depolayamıyorsanız, kodlama yöntemini deneyebilirsiniz. Örneğin satın almanız gereken ürünler için numaralandırma yapabilirsiniz. “1 numara; kırmızı pantolon, 2 numara; beyaz yakalı düğmeli gömlek” şeklinde olabilir. Bu çeşit kodlamalar, bilginin hafızada uzun süre kalmasını sağlamakla birlikte, çevrenizde gördüğünüz sembollere karşı daha duyarlı olmanızı sağlar. Görsel hafızanızın gelişmesine yardımcı olur. Kodlama yaparken resim, harf, sayı, çeşitli diyagramlar kullanabilirsiniz. Ek olarak öğrenme biçiminizi de değiştirebilirsiniz. Örneğin okuduğunuz metni hızlı bir şekilde yüksek sesle okumayı deneyebilirsiniz. İlginç öğrenme şekillerini deneyerek, bilgiyi kalıcı hale getirebilir ve daha hızlı öğrenme yeteneği kazanabilirsiniz.
Düzenli olarak beyin egzersizleri yapmak, daha hızlı öğrenmenize yardımcı olur. Beyniniz ne kadar çok çalışırsa, o kadar çok aktif bir şekilde öğrenme yaşarsınız. Beyninizin kas dokusundan oluştuğunu unutmamalısınız. Tıpkı vücudumuzda bulunan diğer kaslar gibi, beyin kaslarını geliştirebilmekte mümkündür. Bunun için çeşitli zihin egzersizleri uygulayabilirsiniz. Örneğin 100’den geriye ikişer ikişer saymak gibi…