Hepimiz daha mutlu bir yaşam sürmek, huzura ermek ve biraz olsun yüzümüz gülsün diye çabalamak konusunda kendimizi bulmaya çalışıyoruz. Aslında temel olarak bakıldığında mutluluk, oldukça basit fakat elde etmesi bir o kadar da zor duygulardan biridir. Mutlu olabilmek için belli bir oranda çaba sarf etmek gerekir. Fiziksel olarak bile vücudumuzun endorfin hormonunu yeterli seviyede salgılaması, bizleri mutlu edebilecektir. O halde mutluluk, hem bedenen hem de ruhsal olarak yaşanan bir duygudur.
Yaşamımızdan mutlu ve memnun olabilmemiz için bazı altın kuralları bilmemiz gerekir. Kuralların başını sağlık çeker. Sağlığımız ne kadar yerinde olursa, yaşamımızdan da o denli keyif almasını biliriz. Bu nedenle bedenimize, sağlığımıza, bakımımıza dikkat etmemiz gerekir. Sağlıktan sonra mutluluk için şansa gerek olduğu düşünülür. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü şans, mutluluğu getirmez. Fakat mutlu olmak, şanslı olmanızı sağlayabilir. Pozitif enerjiye sahip olmak, pozitif olan tüm duygu ve durumları üzerinize çekmenize neden olur. Tıpkı bumerang gibi! Eğer mutlu olmak istiyorsanız, mutluluğu yaymanız gerekir.
“Bir gün bir yerlerde, kaçınılmaz bir şekilde kendinizi bulacaksınız. Ve işte o zaman, sadece o zaman, yaşadığınız saatlerin en mutlusunu ya da en acısını tadacaksınız.” – Pablo Neruda
1) Planla, Büyüt, Geliştir
Mutluluk; planlanabilen, büyütülebilen ve geliştirilebilen bir duygudur. Bu noktada “Mutluluk nasıl planlanır ki?” diyebilirsiniz. Fakat mümkün! Eğer zihninizde mutlu olma kavramını canlandırabilirseniz, mutlu olmayı planlayabilirsiniz. Bu kavramı büyütürken, nelerden mutlu olduğunuzu keşfetmelisiniz. Örneğin, sabah uyandığınızda size ne mutlu ediyor? Güneş ışığını görmek sizi mutlu ediyor ise, geceden güneş ışığını görebileceğiniz bir yere uyumalısınız. Kahvaltıda omlet yemek mi sizi mutlu ediyor? O halde kendinize leziz bir omlet yapmalısınız. İşte bu, mutluluğu planlamak ve büyütmektir.
Geliştirmek ise büyüttüğünüz planın içerisine ek seçenekler koymanızdır. Omletin yanında kızarmış bir ekmeğe ve kahveye hayır diyemiyor musunuz? Mutluluğunuzu geliştirin o halde!
2) Pollyanna Olmak Sizi Yaralamaz
Haddinden fazla iyi düşünen insanlar için “Nesin sen? Pollyanna falan mı?” şeklinde bir yorum hangimiz yapmıyoruz ki? “Pollyanna” olarak sıfatlandırdığımız her insan doğrusunu yapıyor deseydik, bu konudaki fikriniz değişir miydi? Değişmiyor ise değişmeli! Çünkü hayata karşı Pollyanna bakış açısına sahip olmak, sizi mutlu eder. Yaşadığınız her durumun iyi olan ya da size iyi gelecek olan yönünü düşünürseniz, karşılaşabileceğiniz tüm olumsuzluklara karşı kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.
Hayatımızda olumsuz giden bir şeyler var ise bu durumların olmasına da izin vermemiz gerekir. Çünkü olumsuz her şeyin ardından bizi gülümsetecek bir şey mutlaka gelir. Bu hayatın akıl almaz bir kanunudur. Mutluysak, üzülmemiz ve üzgünsek de mutlu olmamız gerekir.
3) Çevrenizdeki Kişilere Dikkat Edin
“Psikiyatriste gerçek hastalar gitmez, gerçek hastaların hasta ettikleri gider.” – Anonim
Çevrenizdeki insanlar kim? Hangi arkadaşınız sizi gerçekten önemsiyor? Sevgiliniz sizinle geleceğe dair planlar yapıyor mu? Kim sizi birine bağlanmaktan korkacak raddeye getirdi? Ailenizden beklediğiniz saygıyı görüyor musunuz? İş arkadaşlarınız kuyunuzu mu kazıyor yoksa?
İşte çevrenizde yer alan herkes! İyisi ile kötüsü ile hem vazgeçemediklerimiz hem de katlanmak zorunda olduklarımız ile dolup taşan bir çevreye sahibiz. Üstelik istisnasız herkesin yaşamında bu durum ne yazık ki böyle. Eğer bir iş sahibi değilseniz de hiç sevmediğiniz komşunuzla aynı mahallede, aynı apartmanda oturuyor olabilirsiniz. Bu alanda kriter çoktur.
Yaşamınızda daha mutlu olmak istiyorsanız tüm kurallardan önce, sağlıklı ilişkiler kurmanız gerekir. Bu ilişkilerin temelinde de “herkesi olduğu gibi kabul etmek” vardır. Bir insanı değiştirmeye çalışmanız, yapacağınız en büyük saygısızlıktır. Olduğu gibi kabul etmek ve değer vermek gerekir. Çünkü bu bir insana teşekkür etmenin, “Hayatımda var olduğun için mutluyum.” demenin bir başka yoludur.