Erteleme hastalığı ya da procrastination; bir işi yapabildiği son noktaya kadar ertelemesi ya da yapmamak için elinden geleni yapması anlamına gelir. Bilinçli bir şekilde yapacağı şeyleri ağırdan almak, öncesinde gereksiz zaman harcamak ve yapılması gereken şeylerden kaçınma, toplumda epey yaygındır. Bir iş için yeterli enerji ve kaynak olmasına rağmen bir ya da birden fazla ertelemeniz ya da o işi yapmaktansa başka şeylerle ilgilenmeniz bu hastalığa sahip olduğunuz anlamına gelir. Sürekli ertelemek iş yoğunluğu yarattığı için zaman doğru şekilde kullanılamaz. Bu da sinir ve strese neden olabilir. Biriken işlerle birlikte zamanında kısalmış olması, yapılan işin verimliliğini de etkiler. Erteleme hastalığı tüm sosyal yaşantımızı, etkileyen olumsuz bir davranıştır.
Erteleme Hastalığı Görülen Kişilerin Özellikleri
Yaygın olarak görülen bu hastalık cinsiyet fark etmeksizin her yaşta meydana gelebilir. Yaşadığı çevre tarafından çoğunlukla rahat ve üşengeç olarak nitelendirilen aslında motivasyon eksikliği nedeniyle ertelemeye yönelirler. Kişi yapması gereken işi, önemsiz bulabilir ve ilgisiz davranabilir. Kişinin kendini yeterli görmemesi, fazla mükemmeliyetçi olması, başarısız olmaktan korkması da erteleme hastalığına yakalan kişilerde görülen özellikler arasındadır. Ayrıca zaman yönetimi konusunda sorun yaşayanlar ve plansız kişiler, yapacakları işleri ertelemeye yönelirler.
Erteleme Hastalığı Belirtileri
Erteleme hastalığa sahip olan kişiler yapılması gereken şeyleri sürekli olarak ileri günlere bırakır. Yarına ertelediği bir işi bir sonraki güne veya daha sonraya erteleyebilir. O gün geldiğinde ya da son günde ise saat bazlı bile erteleyebilir. Araya başka şeyler ekleyebilir veya hiç yapmayabilir. Bu durum zamanın azalmasıyla da farklılık gösterebilir. Örneğin, bir hafta sonra verilmesi gereken bir projeyi yapmaktan kaçınır. Henüz vaktinin olduğunu düşünen ve erteleme hastalığa sahip kişi, birkaç gün kaldığında da tamamlayacağı günü belirler. Belirlediği tarih ve saat geldiğinde ise tekrar ertelemeye çalışır ya da başka şeylerle meşgul olur. Proje için izlediği bir video sonrasında dikkatini çeken başka şeyleri izleyip, amacından uzaklaşabilir. Sonrasında ise başka bir tarih ve saate erteler. Bu durum son güne kadar böyle devam edebilir. Son gün ise projeyi kabataslak bir biçimde tamamlamış olur ya da hiç tamamlamaz. Bu diyete, spora, erken uyanmaya ya da düzenli beslenmeye adapte olmak istediğimiz zaman da yaptığımız davranış gibidir. Sürekli olarak pazartesi günü başlarım düşüncesi ile ertelediğimiz şeyler gibi. Alışkanlık haline gelen bu davranış, kronik ertelemeye neden olur.
Erteleme Hastalığı Neden Olur?
Erteleme hastalığına sahip olan kişiler dönemsel olarak motivasyon eksikliği yaşıyor olabilirler. Zaman yönetimi konusunda zorlanıyor olabilirler. Mükemmeliyetçi bir yaklaşımda bulundukları için sorunlar yaşıyor olabilirler. Yapacağı içi başaramayacağını düşündükleri için kaygı yaşayarak erteliyor olabilirler. Yanlış bir iş seçimi nedeniyle, yapmak istemedikleri işleri de erteleyebilir ya da bilgi eksikliği yaşıyor olabilirler. Ayrıca işi bitirememe kaygısı da erteleme hastalığına neden olan faktörler arasında yer alır.