Türkiye’nin en büyük uluslarası ölçekli dijital eğlence ve oyun fuarı olan Gaming İstanbul (GİST) Fuarı’nın bu yıl dördüncüsü düzenlenecek. 31 Ocak 2019 tarihinden 3 Şubat 2019 tarihine kadar sürecek olan fuarla ilgili olarak GİST Fuarı Direktörü Cevher Eryürek açıklamalarda bulundu. Eryürek, Türkiye’nin dijital oyun sektörüyle olan bağlantısına ve dijital oyun fuarı Gaming İstanbul ile ilgili merak edilenlere değindi.
31 Ocak-3 Şubat 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuar, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapılacak. Bu fuara bir tek oyuncular ve oyun dünyası profesyonellerinin katılımı bulunmayacak. Fuar içerisinde Geliştirici Konferansları ile Türkiye toplanacak. Bu duruma yönelik olarak Eryürek, “Ülkemiz genç bir nüfusa sahip ve bu, oyun pazarını büyük ölçüde şekillendiriyor. Türkiye’de oyun ihracatı 2017’de yüzde 40 büyüyerek 775 milyon dolara ulaştı. Sektör 2018’i muhtemelen 1 milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacak. Henüz rakamlar açıklanmasa da bu öngörüyü yapabiliriz.” açıklamasında bulundu.
2 Milyar Dolarlık Oyun İhracatı
Türkiye’den yapılan oyun ihracatına yönelik olarak Eryürek, “Türkiye’de 20 milyon mobil, 11 milyon PC/konsol oyuncusu var. Bunların yüzde 61’i, yani 11 milyon kişi de oyuna para harcıyor. Dünyada Rusya ve Polonya’dan sonra, oyun başında en çok vakit geçiren üçüncü ülkeyiz.” bilgisini verdi.
Türk oyun firmalarının artık dünya çapında bilindiğine değinen Eryürek açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Bir Türk oyun şirketi olan Peak Games, elindeki oyunların bir kısmını 100 milyon dolara bir dünya devine, Zynga’ya sattı. Bu sayede Zynga gibi bir dev Türkiye’de ofis açmış oldu. Yine Zynga 2018’in Mart ayında 250 milyon dolara Gram Games adlı Türk mobil oyun şirketini de aldı. Son yıllarda Türk oyun şirketleri yüz milyonlarca dolar seviyesinde satışlara konu oldu.
Bu konuda ciddi bir potansiyel var, Ekonomi Bakanlığımızın geçen yılki açıklamasına göre oyun ihracatı 2016’ya göre yüzde 40 büyümeyle 700 milyon dolara ulaştı. 2020 yılına kadar Türkiye’nin oyun ihracatında yıllık 2 milyar dolar seviyeye ulaşması bekleniyor. Bunun için gençlerin doğru yönlendirilmesi çok önemli.”
Üniversitelerde Oyun Geliştirme Eğitimi Veriliyor
Türkiye’nin birçok üniversitesinde oyun geliştirme ile ilgili olarak eğitimler verildiğini belirten GİST Fuarı Direktörü Cevher Eryürek, Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, İpek Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bu konuda öncü olduğunu belirtti.
Verilen eğitimlerle ilgili olarak Cevher Eryürek, “Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi de sırada, diye biliyorum. Türkiye’de bağımsız oyun stüdyoları dahil 600 kadar irili ufaklı şirket oyun geliştiriyor.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin Bu Fuara İhtiyacı Vardı
Oyunların artık her yaştan insana hitap ettiğini de belirten Eryürek, GİST Fuarı sayesinde ailelerin ve çocukların kendilerine özel farklı oyun alanları bularak bu fuarda eğlenebileceğini ifade etti.
Düzenlenen fuar için Eryürek, “Türkiye’nin gerçek bir oyun ve dijital eğlence fuarına ihtiyacı olduğu açıktı, sadece bu açığı dolduracak bir etkinlik yoktu. İlk iki yılda beklenenin üzerinde bir başarı elde ettik. Gaming İstanbul’a Türk oyunseverlerin yanı sıra, yerli ve yabancı profesyoneller, basın da büyük ilgi gösterdi. Tencent gibi bir dünya devi Türkiye’ye girişini Gaming İstanbul’da yaptı. Sony, PlayStation VR lansmanını fuarda gerçekleştirdi. Dünyanın önemli fuarları olan Gamescom ve Chinajoy arasındaki boşluğu dolduracak bir etkinlik haline geldik.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.