Türkiye’den Gürcistan’a seyahat etmek o kadar kolay ki, yazları bu ülkeye giderek harika bir tatil geçirebilirsiniz. Vize ile uğraşmadan, pasaport derdi olmadan yalnızca kimliğiniz ile giriş-çıkış yapabileceğiniz bu ülke, oldukça ucuz bir tatil rotası da olacaktır.
Gürcistan Genel Bilgiler
Karadeniz kıyısından rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz, Türk kültürünü hissedebileceğiniz Gürcistan’ın başkenti Batum’dur. Bu ülkeye Türkiye’den giriş-çıkış yapmak için kimlik kartınızı kullanmanız yeterlidir. Bu sayede günübirlik Batum turları yapma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Para birimi olarak Lari kullanılmaktadır. 1 Türk Lirası, 0,51 Lari etmektedir. Yani Türk Lirası burada daha değerlidir. Bu sayede seyahatinizi oldukça ucuz bir şekilde geçirebilirsiniz. Batum’da genel olarak fiyatlar da oldukça ucuzdur. Sigara fiyatları 3-4 Lari, yemekler 5-10 Lari, içkiler ise 2-10 Lari arasında değişmektedir.
İklim açısından Karadeniz iklimi ile benzerlik göstermektedir. Fakat buraya kış mevsiminde gelmemeniz gerekiyor. Çünkü soğuğu oldukça sert bir soğuk. Bu nedenle ilkbahar ya da yaz ayları tatiliniz için gayet uygun olacaktır.
Gürcistan’a Nasıl Gidilir?
Karayolu, denizyolu ya da havayolu kullanarak Gürcistan’a ulaşabilirsiniz. Karayolu ya da havayolu kullanmanız daha iyi olacaktır. Sarp Sınır Kapısı’ndan ya da havayolu kullanacaksanız kullanmadan önce bankaya yatırım yaparak “yurtdışı harç pulu” almanız yeterli olacaktır.
Trabzon’dan direkt olarak Batum’a giden otobüsler sefer düzenlemektedir. Aynı şekilde Hopa ve Kemalpaşa’dan da direkt olarak ülkeye ulaşım sağlamanız mümkündür.
Sınır kapısından Batum’un uzaklığı 20 kilometredir. Otobüs ya da taksi kullanarak çok rahat bir şekilde şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Gürcistan’da Konaklama Nasıl Yapılır?
En başta da söylediğimiz gibi Gürcistan ucuzluk ülkesi olduğu için konaklamanız oldukça ucuz olacaktır. Günlük 19 liradan başlayan fiyatlarla Batum’da konaklama imkanı bulabilmeniz mümkündür. Burada oteller, butik oteller, pansiyonlar, hostellar ya da daire kiralama gibi seçenekler mevcuttur.
Düşük bütçeli bir konaklama planlıyorsanız Calypso Hostel ya da Eka Guest Hostel oldukça iyi birer seçenektir. Orta bütçeli ya da lüks bir konaklama imkanı arayanlardan biriyseniz ve konforlu bir konaklama istiyorsanız Piazza Four Colors ya da Silk Road Towers Batumi Apartments seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Gürcistan’da Ne Yenir?
- Haçapuri: Gürcistan’ın pidesidir. Türkiye’de de yapılan pidenin aynısıdır. Yumurtalı, sucuklu ve peynirli çeşitleri vardır.
- Chashushuli: Gürcistan’ın en meşhur yemeği olan Chashushuli, güveçte pişen bir et yemeğidir. İçerisinde soğan, sarımsak, patates, mantar, kişniş ve karabiber vardır.
- Khinkali: Gürcü Mantısı olarak da bilinmektedir. Fakat bu mantıların boyutu oldukça büyüktür. Bir porsiyon için 3 adet Khinkali yemek yeterlidir.
- Tabaka: Tavada pişirilen bütün bir tavuk butu parçasıdır.
- Peynir, Şarap ve Bal: Ülkenin en önemli sektörü peynir, şarap ve bal sektörüdür. Ülkenin gece hayatı oldukça önemlidir. Bu nedenle içkilerde de büyük bir özen vardır. Batum’un her yerinde şarap mahzeni görebilmeniz muhtemeldir.
- ÇaÇa: Gürcistan votkasıdır ve milli içecektir. Az tüketmelisiniz. Çünkü içerisindeki alkol oranı çok fazladır.
Gürcistan Gezilecek Yerler
- Piazza Meydanı
- Saat Kulesi
- Alfabe Kulesi
- ŞehirTiyatrosu
- Şehir Bulvarı
- Avrupa Meydanı
- Astronomik Saat
- Botanik Bahçe
- Virgin Mary Kilisesi
- Orta Camii