Günlük hayatımızda yaşadığımız olumsuz durumları nasıl karşılıyoruz? Her şeyden şikayet ediyorsak uzmanlar bu konuda uyarıyorlar. Başımıza gelen kötü olayları sürekli şikayetle anıyor olmak aslında bilimsel olarak araştırıldı. Yapılan araştırmalarda sürekli şikayet içerisinde olan insanların beynin kritik düşünme alanına zarar verdikleri ortaya çıktı. Bu durumda beyinde bulunan hippokampus bölgesine ciddi zararlar verebilirsiniz.
Stanford Üniversitesinde yapılan bilimsel araştırmalara göre günümüzde insanların günlük hayat içerisinde neredeyse dakikada bir şikayet ettiği ortaya çıktı. İstatistiklere göre ortaya çıkan sonuçlar korkunç. Şikayet etmek aslında kişiye anlamlandırılamayan bir haz veriyor. Kahvaltıda sucuklu yumurta yemek ya da sigara bağımlısının uzun zamandan sonra sigara içmesi gibi çeşitli duyguları barındırdığı öğrenildi. Ancak çok keyifli ve rahatlatıcı bir durum olsa da sağlık için son derece zararlı olduğu konuşuluyor.
Beyin Karmaşık Bir Yapıdadır!
Beyin genel olarak çalıştığı müddetçe verimli olmayı sever. Efor sarf etmek beyin için zaman zaman yorucu olabilir. Beynin tekrarlanan hareketleri nöron ağlarıyla birbirlerine bağlamasının ardından kolay bilgi akışı sağlanabilir. Kişilerin daha önce yaptıkları bir hareketin sonrasında yeniden tekrarlanması son derece kolay hale gelir. Ancak kötü alışkanlıklar içinde bu durum geçerlidir. Bunun için beynimizi suçlayamayız. Beynimiz ileride bizim içimizi daha kolay hale getirmek için çalışan bir kas grubudur.
Zaman içerisinde nöronlar arasında bağın kalıcı hale gelmesi ve bağlanması aslında günlük hayatımızda kolaylıkla yaptığımız pek çok hareketin bir göstergesi olabilir. İleride yapılacak hareket ve davranışlar için nöronlar arasındaki bağ ile birlikte bir ilişki kurulabilir.
Şikayet Etmek Aslında Zararlı!
Bilimsek araştırmalara göre sürekli şikayet eden kişilerin farkında olmadan beyinlerindeki çeşitli noktalara zarar verdikleri öğrenildi. Beyinde bulunan ve zaman zaman çalıştırılması gereken kritik düşünme ve problem çözme odaklı hippokampus bölgesi fazla şikayet sonrasında zarar görmeye başlıyor. Genel olarak bilinmese de Hippokampus bölgesinin zarar görmesi son derece korkutucu bir durum. Bu durum pek çok beyinsel işlev bozukluğuna sebep olabilecek son derece tehlikeli bir bölge. Alzheimer hastalığının başlangıcı da bu bölgede meydana gelen birtakım sorunların ardından gerçekleşiyor.
Şikayetler sadece beynimizi etkiliyor sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Genel olarak tüm vücudumuz üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor. Her şikayet ettiğimizde olumsuz durumu stres olarak algılayan bünyemiz kortizol salgılamaya başlıyor. Bu hormon bir anda vücudu harekete geçiriyor. Kan basıncını ve kandaki şeker miktarını artırdığı için vücut bir anda ‘savaş ya da kaç’ durumuna geliyor. Hayatta kalmak için tepki vermeye başlıyor.
Sürekli şikayet etmek stres hormonunu tetikleyeceği için kortizol salgılamayı beraberinde getirecek. Bunun üzerine kişilerin bağışıklık sistemi zayıflayacak. Ardından strese karşı tepki veren yüksek kolestrol, kalp, şeker ve hatta obezite sorunları ortaya çıkacak. Yüksek stres karşısında vücudun ani gelen inmelere karşı son derece savunmasız olduğunu biliyor muydunuz?