İç sesimiz maalesef ki her zaman motive edici ve destekleyici bir şekilde konuşmaz bizimle. Kimi zaman üzerine büyük emek harcadığımız bir şey için ‘boşuna kürek çırpıyorsun, bu iş olmaz’ ya da durup dururken ‘başına kötü bir şey gelecek bak gör’ şeklindeki saçma sapan konuşmaları olabiliyor. İşte tam da iç sesimizin böyle saçmalamaya başladığı anlarda onunla nasıl savaşabileceğimizi, onu nasıl susturarak yenebileceğimizi konu alıyoruz.
Eğer sizler de aşağıdaki cümleleri iç sesinizden duyduysanız, sizin de önerilerimize ihtiyacınız var demektir.
- Yapamazsın, bu iş senlik bir iş değil. Seni aşıyor.
- Yine beceremedin. Ne kadar beceriksizsin.
- Aferin sana yine sonunda yaptın yapacağını.
- Bir yaptığın işi de eline yüzüne bulaştırmasan olmaz sanki.
- Zaten hep aynıydın. Yine aynısın.
- Gerçekleri görmüyorsun. Hayaller aleminde yaşıyorsun. Uyan artık
Yukarıdaki cümleleri iç sesinizden duyduysanız, yazımızın devamı tam da sizi ilgilendiren içerikler ile dolu!
1. İç Sesinizin Aslında Size Ait Olduğunu Unutmayın
İçinizden size cevap veren ve bazen de beyninizi yiyip bitiren, ruhunuzu karartan o ses var ya; zamanında sizin içinize atıp biriktirdiğiniz düşünceler… Bunu bilerek en azından bundan sonraki birikimlerinizi daha olumlu bir şekilde yapmaya çalışabilirsiniz. Yani olaylara kötü yönlerinden bakmak yerine olumlu yönlerini ele almak ve bu açıdan düşünmek sizin iç sesinizi de belli bir süre sonra pozitifleştirecektir.
2. İç Sesiniz Konuştuğunda Dediklerini Yazın
İç sesiniz sizinle iletişime geçtiği anda hemen elinize bir kağıt kalem alın ve başlayın yazmaya. Dediklerini önünüzdeki sayfaya doldurun. Huzurlu ve sakin olduğunuz anda bu yazdıklarınızı okuduğunuzda altında yatan korkularınızı, endişelerinizi ve gereksiz sıkıntılarınızı daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Olaya temelinden girip köklü değişimleri hayatınızda başlatabilirsiniz.
3. İç Sesi Susturmak, Görmezlikten Gelmek ile Olmaz
Asla iç sesinize karşı duyarsız kalmamalısınız. Tam tersi onun fısıltısını duyduğunuz an pür dikkat kesilmeli ve onun dediklerini anlamlısınız. Aksi halde sizin sustuğunu sandığınız o iç sesiniz, en olmadık anda ve çok daha gür bir ses ile karşınıza dikilecektir. Duymamak, görmemek, fark etmemiş gibi yapmak onu susturmak için bir çözüm olmamak ile birlikte onu çıldırtmaya kadar götürecektir. Sonrasında baş etmek, sizin için çok daha zor bir süreç olacaktır.
4. İç Sesiniz Sizinle Konuşuyorsa Siz de Onunla Konuşun
İç sesiniz size olumsuz bir şey mi söyledi? Hemen ona cevap verin ve soru yağmuruna tutun onu. O size cevap verdikçe başka bir soru daha sorun. Örneğin size uğraşmakta olduğunuz bir işi başaramayacağınızı mı söylüyor. ‘Neden başaramayacakmışım?’ ‘Başarı sağlamama engel olan ne var?’ ‘Eksik olan ne var?’ ‘Neyi değiştirmem lazım?’ gibi soruları sırası ile sorun. Ancak yeni soruya geçmeden önce cevap vermesini bekleyin. Sizler haklılığınız ile iç sesinizi susturabilirsiniz. Böylece o iç sesiniz sizin haklılığınız karşısında pes edecek, direnci düşecek ve o konuda artık daha az olumsuz konuşma yapacaktır.
5. Hayatınızdaki Gereksizleri Hayatınızda Tutmayın
Hayatınızda gereksiz olarak konuşmakta olduğunuz ve sizin zamanınızı çalan insanlar mı var? Evinizde kullanmadığınız ama bir gün lazım olur diye yıllarca beklettiğiniz eşyalar mı var? Hepsinin artık hayatınızdan çıkma vakti gelmiş demektir. Onlar iç sesinizin olumsuz konuşmalarını destekleyici birer unsur olarak hayatınızda yer aldıkça sizin iç sesiniz ile olan mücadeleniz çok daha uzun sürer. Bu sebeple gereksiz bir şekilde hayatınızda maddi ya da manevi olarak yer kaplayan her şeyden arınma zamanı gelmiş. Hepsi gitsin! iç sesinizdeki negatiflikler de onlar ile birlikte azalsın.