Caroline Stokes tarafından kaleme alınan “Elephants Before Unicorns: Emotionally Intelligent HR Strategies to Save Your Company” kitabında, İK uzmanlarının da çeşitli dönemler hata yapabileceği aktarılmaktadır. İyi bir şirkette çalışan ve oldukça iyi, başarılı bir İK uzmanı olunmasına rağmen bu hataların yapılabileceğine dikkat çeken Stokes, İK uzmanlarının da birer insan olduğunu bu kitabında hatırlatmaktadır.
Küçük, orta, büyük fark etmeksizin her şirket, bünyesinde iyi bir personelin çalışmasını ister. İşe alım yapılacak dönemlerde de İK uzmanlarını görevlendirerek “doğru seçimi” yapmalarını isterler. İyi, sıcak, temiz ve yetenekli bir beyin bulmak için çabalayan İK personelleri açısından iş görüşmeleri daha zorlu bir süreçtir. Kısa vade içerisinde açık kalan pozisyonun doldurulması, birçok aday arasından da doğru personelin bulunması gerekir. Şöyle bir düşünün, iyi bir şirkette çalışmak üzere açılan pozisyona günde kaç kişi başvuruyordur sizce? Kimi zaman başvuru yapan insanların sayısı milyonu geçmektedir. Dolayısıyla İK personelleri açısından bu süreç, oldukça zorludur.
Stres Yönetimi Önemlidir
Nasıl ki iş görüşmesine gelecek adaylar açısından stres yönetimi önemli ise İK uzmanları için de önemlidir. Şirket açısından telafisi zor ve yüksek maliyetli olan bir hatadan kaçınmaları gerekir yani, yanlış personel seçimi! Bir şirketin asla telafi edemeyeceği şey zamandır. Rekabet ortamı içerisindeyken bu zamanı kaybetmek, telafisi olamayan maliyetler yaratacaktır. Dolayısıyla en iyi personeli bulmak adına görüşmelere giren İK personelleri, omuzlarındaki bu sorumluluğu taşıyarak yoğun bir baskı ve stres içerisinde olabilirler.
Stresin, ne zaman, nerede ve ne şekilde insanı etkileyeceğini tahmin etmek oldukça zordur. İş görüşmelerinde herhangi bir problem ile karşılaşılmasa bile görüşmeler tamamlandıktan sonra etkileri hissedilebilmektedir. Bu nedenle stres seviyesinin kontrol altında tutulması gerekir. Bu seviyenin kontrol altında durması, alınacak kararlardaki süreci kolaylaştırır. Dolayısıyla zihniniz daha engin ve enerjik olur.
Alacağınız kararlar için yardım istemeniz de stres seviyenizi azaltacak bir durumdur. Kendinize ne kadar güveniyor olursanız olun, yapılacak iş görüşmelerinin ardından takım arkadaşlarınızın ya da yöneticinizin fikrini almak, değerlendirme altına alınan insanlar arasında daha farklı bir bakış açısı bulmanızı sağlar. Kimi zaman oldukça yetenekli bir insanı görmezden gelmenize ya da kör olduğunuz bir noktayı bulmanıza destek olabilirler.
Bir Kontrol Listeniz Olsun
İş görüşmelerinden önceki stresi azaltmak adına bir kontrol listesi sahibi olabilirsiniz. Bu listede, o gün iş görüşmesine davetli olan adaylar, adaylar hakkında dikkatinizi çeken yetenekler bulunabilir. Bununla birlikte her aday için adayın göndermiş olduğu CV nüshasını yanınızda taşımanız gerekir.
Sezgileriniz ve ilk izlenimleriniz, oldukça önemlidir fakat bu ikili ön yargı da oluşturabilir. Bu nedenle adayın söylediklerine dikkat etmeniz gerekir. İlk izlenim en önemlisidir. Eğer adayın şirket açısından riskli olduğunu görebiliyorsanız, o adayla görüşmeyi tamamlayarak elemesini gerçekleştirmelisiniz.
Kontrol listeniz içerisindeki isimleri bu şekilde bir bir elemeniz daha kolaydır. İş görüşmesi yap, ilk izlenime bak ve ele taktiği oldukça işe yaramaktadır. Bir adayın potansiyeli var ise iş görüşmesinin ilk 7 saniyesi içerisinde sizi etkileyecektir.