Satış ve pazarlama alanında çalışan personellerin, ikna yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Başvuru yapacak adaylardan da ikna yeteneğinin gelişmiş olması beklenmektedir.
İkna yeteneği gelişmiş bir insan, bu kabiliyeti sayesinde, şirket içerisine çok büyük katkılarda bulunabilir. Satış hedeflerini arttırmak, yeni müşteriler edinmek gibi…
İş hayatında başarılı olan kişilerin ikna konusunda da başarılı olduğu görülmektedir. Fikirlerini açıkça iletirler, söylemek istediklerini söylerler.
İkna kabiliyeti olan kişiler, satılan ürün ya da hizmetin talebi karşılayacak kadar iyi olduğunu müşterilere inandırabiliyor ise daima iş hayatında da başarılı olacaktır.
Bu yeteneği geliştirmenin püf noktaları vardır. İlk olarak nasıl hitap etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bazı insanlar samimi hitaplardan hoşlanabilir. Fakat bazı kişiler resmi sınırların aşılmasını istememektedir.
Yüz yüze görüşmek, ikna etmek için en etkili yöntemdir. Beden dilinizi kullanırken dikkatli olmalısınız. Beden dili etkileyeceği gibi aynı zamanda da negatif bir etkide bırakabilir.
Samimi olmalı fakat bu samimiyetin ölçüsünü iyi ayarlamalısınız. Konuşurken amacınız açıklayıcı bilgiler vermek olmalıdır. Süslü cümleler kurmanız ve lafı dolandırmanız, negatif bir etki yaratır.
Sınırsız bir zaman aralığınızın bulunmadığını unutmamalısınız. Bu nedenle zaman yönetimi uygulamalı, hem kendiniz hem de müşteri açısından belirli bir zaman diliminin olduğunu fark etmelisiniz.
Yüksek bir enerjiye sahip olmanız, müşteri tarafından olumlu karşılanmakta ve satışı kolaylaştırmaktadır. Güler yüzlü olmak, ara sıra konuşmalarınızda mizah kullanmak, satışınızı olumlu yönde etkiler.
İkna edeceğiniz ürün ya da hizmetten bahsederken sadece avantajlardan bahsetmeniz müşteriyi etkilemez. Olumsuz yönlerden de bahsetmelisiniz. Sadece olumlu yönlerden bahsetmeniz, müşterinin kafasında soru işareti oluşturur.