İnfluenza virüsü olarak hayatımıza giren, grip virüsünün mutasyona uğramış bir türü olan bu salgın hastalık herkesi etkiliyor. Kış aylarında kendisini iyiden iyiye gösteren salgın hastalıklar hastane acillerini dolduruyor. Burun akıntısı, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve ciğer tıkanıklığı gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalığın hafife alınması daha ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Pek çok kişi influenza virüsü sebebiyle hastanelere yatırılıyor. Aileler çocuklarının bu hastalığa karşı direnç gösterememesinden dolayı endişeli..
Kış aylarında sık sık karşımıza çıkan grip salgını önemsenmediği için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Gripten ölünür mü? diyenler için uzmanlar her yıl grip hastalığından hayatını kaybeden kişi sayısının son derece fazla olduğunu açıklıyor. Hastalığa karşı A,B,C vitaminlerinin mutlaka alınması, bol sıvı tüketiminin sağlanması ve özellikle C vitamini takviyesinin yapılması gerekiyor. Doğal beslenme ile hastalıklara savaş açabileceğini düşünenlere uzmanlardan destek arka arkaya geliyor. Bazı besinlerin içerisinde bulunan ürünler sayesinde virüsün direncinin kırılabileceği öngörülüyor. Peki bu mucizevi besinler hangileri?
Bol Su Tüketin
Sıvı tüketimi insan vücudu için son derece önemli olmakla birlikte hastalık sırasında yüksek ateş ve terleme şikayeti sıklıkla görüldüğü için bol su tüketimi öneriliyor. Ateş ve terleme sonucunda vücudun kaybettiği sıvının yeniden yerine konulması gerekiyor. Bunun için günde en az 2.5 litre su tüketmek sıvı kaybını ve dolayısıyla vücut direncinin düşmesini engelliyor.
Suya alternatif olarak gün içerisinde bazı bitki çayları da tüketilebilir. Ihlamur, ayva, karanfil ve tarçın karışımından hazırlayacağınız bir kış çayı tüm gribal enfeksiyonlar için etkili olabilir. C vitaminini destekleyici nitelikte olan hibiskus ise bağışıklığı güçlendirme etkisiyle ön plana çıkıyor. Ancak bitki çaylarını tüketirken dozunu iyi ayarlamanız gerekebilir. Dozunda tüketilmeyen çaylar çeşitli sağlık problemlerine neden olur. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın!
Kapya Kırmızı Biberi Sofranızdan Eksik Etmeyin
C vitamini denince aklımıza sadece meyveler geliyor. Ancak kırmızı biberdeki C vitamini oranı tüm meyvelerin toplamından daha fazla. Salatalarda ve kahvaltılarda çiğ olarak tüketeceğiniz kırmızı biberler bir anda C vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza fayda sağlayabilir.
Hastalık döneminde vücut bakterilerle savaşmak konusunda zayıf düşebilir. C vitamini desteği direncinizi yükselteceği gibi sizi bir savaşçı gibi ayağa kaldırabilir.
Zencefili Çaylarınıza Karıştırabilirsiniz
Pek çok besin değerini bünyesinde barındıran zencefil bağışıklığı destekliyor, boğaz kuruluklarını yumuşatıyor ve nefes almanızı engelleyen tıkanık sinüsleri açıyor. Bu sayede hem koruyucu hem de tedavi edici özelliği ön plana çıkmaktadır.
İçtiğiniz bitki çaylarınızı demlerken içine bir miktar zencefili karıştırmayı lütfen unutmayın. Ancak karıştırdığınız miktara dikkat edin. Fazla acı olması sebebiyle bitki çayınızı içilmez bir hale getirebilir. Toz halinde bulunan zencefilleri ise daha kolay tüketmek adına yoğurdunuza karıştırabilirsiniz. Hem protein alırken hem de bağışıklığınızı destekleyin. Bir taşla iki kuş!