İntihar durumu yakın çevremizde yaşanmadığı takdirde genellikle görmezden geldiğimiz bir sorun olarak biliniyor. Ancak her geçen yıl intihar vakalarının biraz daha artıyor olması endişe verici sonuçlar beraberinde getiriyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonrasında 1999 yılından bu yana yaşanan intihar vakalarının yüzde 25 oranında artış gösterdiği tespit edildi.
Araştırmaların derinleştirilmesi üzerine daha ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 2015 yılında gerçekleşen intihar vakaları üzerinde yeni bir araştırma yapıldı. Bu araştırma sonrasında yıl içerisinde yaşanan intihar vakalarının yüzde 54’lük kısmında daha önce yaşanan herhangi bir ruhsal sorunun olmadığı tespit edildi. Yani bu kişilerin gözle görülür bir bunalım dahi yaşamadıkları belirlendi. Daha önce büyük bir kısmının ruhsal açıdan yaşadıkları problemler hakkında uzmana dahi gitmedikleri öğrenildi. Peki insanlar neden intihar ediyorlar? İntihara meyilli olmak ne demektir? İntihara meyilli olduğunu anladığımız kişilerle nasıl iletişim kurabiliriz?
Yakın Çevrenizi Gözardı Etmeyin!
Genellikle bu düşünce beni ya da yakınlarımı bulmaz diye düşünebilirsiniz. Ancak hiç öyle değil. Kimse böyle bir sonu en yakınlarına yakıştırmaz. Ama insanların yaşadıkları, olaylarla başa çıkma şekli birbirinden farklıdır. Asla olmayacağını düşünerek olayları geçiştirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Amerika’da yapılan bir araştırmada her yıl gerçekleşen ölümlerin sadece yüzde 10’u intihar sonrasında gerçekleşiyor.
İntihardan Bahsetmekten Korkmayın
Çoğumuz karşımızdaki kişiye intihardan bahsederek bu düşünceyi aklına soktuğumuzu sanırız. Ancak durum sanıldığından çok farklı. İntihardan bahsetmek sorunların çözümüne karşı doğru bir adım atmak olarak değerlendirilir. Uzmanlar bu konuda en önemli çözüm yolunun iyi bir diyalogdan geçtiğini söylerler. Aksine intihardan bahsetmek olası kötü sonuçların değerlendirilmesini ve ardından kişilerin iyileşme umutlarının artmasını sağladığı için son derece önemli.
İntiharı Gözünüzde Büyütmeyin
Sağlıklı bir iletişim kurulurken intiharı sürekli gözde büyütmek kişileri de olumsuz etkileyecektir. Böylece intiharın dikkat çekici bir olay olacağını düşünen kişi daha fazla meyillenebiliyor. Bu durumda diğer hastalıklardan bir farkının olmadığını düşünerek rahatlıkla psikolojik sorunlardan ve intihar fikrinden konuşabilirsiniz.
Gerçekten Dinlemenin Gücüne İnanın
Karşı tarafın sorunlarını konuşmak her zaman yeterli değil. Bunun için karşı tarafı dinlediğinizi göstermeniz gerekebilir. Aynı şeyleri yaşamıyorsanız bile onu anladığınızı ve onunla ilgilendiğinizi göstermek karşı tarafta değer gördüğüne dair hisler uyandıracaktır. Önemli olduğunu hisseden kişinin yaşama dair inancı artacaktır.
Soru Sormaktan Çekinmeyin
Karşımızdaki insanın ruh halinin iyi olmadığını ve bir anlamda risk teşkil ettiğini düşünüyorsanız ona sorular sormaktan asla çekinmeyin. Sorulmayan sorular sorunları açığa çıkarmayacağı için intihar düşüncesini destekleyebilir. Karşı tarafın tam olarak ne istediğini bilmeden harekete geçmek imkansızdır. Bunun için kulağa hoş bir fikir gibi gelmese de kendisine zarar vermeyi düşünüp düşünmediğini sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra hayatındaki olumsuzlukların bahsederek düzeltilmesi için neler yaptığını ya da yapmayı düşündüğünü de sorularınız arasına ekleyebilirsiniz.