İş hayatında yönetim ve girişimcilik için sahip olmanız gereken bazı beceriler bulunmaktadır. Bu beceriler lider vasfını taşıyabilmek için önemlidir. Yönetici ve girişimci bireylerin doğru karar alabilmesi, kararlarını uygulayabilmesi, kontrol edebilmesi ve hedeflerine adım adım yaklaşabilmesi için bu becerilere sahip olması gerekir.
Yönetici ve girişimci bireylerin doğru kararı alabilmesi için sonuçları iyi değerlendirebiliyor olması gerekir. Yani becerileri arasında iyi analiz yapabilme bulunmalıdır. Sonuçları önceden tahmin edebilmek, oluşacak risklere karşı tedbirli olmak, iş hayatında oldukça önemlidir.
İyi bir girişimci ve yöneticinin her zaman için iletişim kurma becerileri etkili ve etkin olmalıdır. Her insan farklıdır. Bu nedenle her insanın karakteri de farklıdır. İnsanlarla anlaşma yolu mutlaka bulunmalıdır. Herkesle aynı iletişim kurulamaz. Yalnızca yönetici ve girişimci adaylar, sağlıklı iletişimin bir yolunu bulabilmektedir.
Network, network, network! İş hayatının olmazsa olmazı network… Yönetim ve girişim açısından network çok önemlidir. Güçlü bir iletişim ağı oluşturmak, fırsatları ve tehlikeleri daha yakından takip etmenizi, rekabet ettiğiniz şirketlerin stratejilerini daha çabuk öğrenmenizi ve sektör içerisinde yaşanan değişimleri daha çabuk görmenizi sağlar.
Yönetici ve girişimci kişilerin öncü olması da gerekir. Yönetici olmak kolaydır fakat iyi bir lider olmak zordur. İnsanlara yön verebilmek, ekipleri ve takım çalışmalarını yönetmek, tüm çalışanlar ve üst düzey yöneticiler arasında köprü kurabilmek gerekir. Liderlik etmek ve öncü olmak bu nedenle önemlidir. Bir işte başarılı olabilmek için insanların yönetilmeye ihtiyacı vardır.
İş hayatında yönetim pozisyonunda olmak isteyen bireyler aynı zamanda girişimci bireylerdir. Bu bireylerin hayatlarında her zaman için inişli çıkışlı bir yol vardır. Başarılar olduğu gibi başarısızlıklar da olacaktır. Bu nedenle yılmamayı öğrenmeleri gerekir. Yani, mücadeleci, sabırlı ve güçlü olmak önemlidir. Sert düşüşleri, fırsata çevirmeyi bilmek gerekir. En iyi motivasyon, başarısızlıktan sonra gelendir.
Bir işin yapılabilmesi için olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunması gerekir. İş yaşamının büyük bir bölümü zorluklar içerisinde geçecektir. Bu olumsuzluklara karşı belli ölçüde finansal destek ayrılmalıdır. Sermayeyi doğru bir şekilde yönetmenin altın kuralı, tehlikelere ve risklere karşı birikim yapmaktadır. Yani halk arasında “kötü gün parası” olarak adlandırılan parayı, çalışırken de ayırmalısınız. Bu sayede zor günlerde bile kendinize finansal destek sağlayabilir, borç altına girmek zorunda kalmayabilirsiniz.
Çalışacağınız insanları iyi tanımalısınız. Girişimci bireylerin en büyük kaynağı, çalışma arkadaşlarıdır. Yöneticilerin de doğru çalışma arkadaşlarını şirkete dahil edebilmesi bu durumda ön plana çıkmaktadır. Doğru insanları seçebilmek için de şirket içerisindeki İnsan Kaynakları yetkilerinin ya da yöneticilerinin, insan seçme konusunda deneyimli olması gerekir. Her zaman için ihtiyaç duyulan insanın şirket içerisinde bulundurulması en doğru karar olacaktır. Bu nedenle işe alım yapılmadan önce deneme süreci yapılmalı, adayların en az iki hafta şirket içerisinde deneme sürecinde yer alması gerekir.