İş hayatında her şeyin yolunda gitmesi her çalışanın istediği bir durumdur. İş hayatındaki sorunlar her ne kadar istenmese de özel hayata da yansır. İş hayatında başarı elde etmek mutluluk, huzur, özgüven gibi duyguları da beraberinde getirerek genel bir rahatlamayı sağlar.
İş ve özel yaşam dengesini kurmanın sırrı, iş yaşamındaki problemleri ve engelleri ortadan kaldırmak ve kişisel gelişime önem vermekle ilgilidir. Bu dengeyi kurabilen personel hem iş yaşamında hem de özel yaşamlarında mutluluğu, başarıyı ve huzuru yakalayabilmektedir.
İş Hayatında Yaşanan Sorunlar
İş hayatında yaşanan sorunlar, çalışılan pozisyonun derecesine ve statüsüne göre farklılık gösterir. Müşteri İlişkileri Yönetim biriminde çalışan personel ile aynı kurumdaki Genel Müdür olan personelin yaşadığı sorunu bir tutulamaz. Kariyer yaşamında birey basamak atladıkça, sorunları ve sorumlulukları artacaktır. Bir dağın zirvesine çıkmak, daha büyük zirveleri fark etmek demektir. Bu nedenle atacağınız kariyer adımlarında karşılaşacağınız sorunlar da büyüyecek demektir.
İş yaşamında sorunlarla başa çıkmak için bireyin stres ve zaman yönetiminde başarılı olması gerekir. Bu yönetimlerde başarılı olmak için de kişisel gelişime katkı sunacak kitaplar okunması, aktiviteler yapılması ve bireyin hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendisini rahatlatacak egzersizler, meditasyonlar yapması gerekir.
İş yerindeki sorunlarla mücadele etmek ve bu sorunları çözüme ulaştırmak aynı zamanda başarının anahtarıdır. Başarılı olmak için yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmanız yeterli değildir. Aynı zamanda sorunlarla mücadele etme biçiminiz ve üstesinden nasıl geldiğiniz de önemlidir. Bu nedenle birey hem mesleki hem de kişisel gelişimine önem vermelidir.
Bireyin iş yaşamının yolunda gidip gitmediğini anlaması için kendisine dair bir analiz oluşturması gerekir. Bu analiz içerisinde kendisine şu soruları yöneltebilir:
- Bu işi yapmak beni mutlu ediyor mu?
- Her sabah işe giderken kendimi motive olmuş hissediyor muyum?
- Çalışma arkadaşlarımla uyumlu çalışabiliyor muyum?
- Kendimi takım arkadaşlarımın içerisinde mutlu hissediyor muyum?
- İyi bir personel olmak için kendimi mesleki ve kişisel alanda geliştirmeye çabalıyor muyum?
Çalışma Hayatına Yeni Başlayanlar
İş yaşamında ilk iş deneyimine katılan bireyler için sorunlar daha büyük ve zor gelebilir. İlk kez çalışma hayatına katılan personelin iş deneyimi açısından yetersiz olması, özgüven eksikliği yaşamasına neden olabilir. Dolayısıyla karşılaşılan problemler personelin diğer personellere göre daha stresli hissetmesine sebebiyet verebilir. Bu durumda stres yönetiminde başarılı olmak zorlaşabilir.
İş yaşamına henüz yeni adım atmış olan adayların en büyük problemi, işi öğrenmek adına herhangi bir personelden destek istememek ve “deneyimsiz” olduğunu kabul etmemektir. Deneyimsiz olduğunuzu kabul etmeli ve işi öğrenmek adına diğer personellerden yardım istemelisiniz. Bu omuzlarınızdaki yükü ve yaşadığınız stresi azaltacaktır. Aynı zamanda iş yaşamındaki kuralları bilmek ve uygulamak da olumlu yönde etki yapacaktır. İkili ilişkilerde başarılı olmak, iyi bir network ağı kurmak, motivasyonunuzu yüksek tutmak ve ne olursa olsun bilgiye aç olmak, verimliliğinizi arttıracaktır.