İş yaşamındaki irade; statü, saygınlık, prezantabl olmak, başarı elde etmek ya da finansal güç sağlamak için gereklidir. Peki biri size gelip, iradenin bir kas olduğunu söyleseydi ve bu yönünüzü geliştirmek ve güçlendirmek için ne yapacağınızı sorsaydı, cevabınız ne olurdu?
Bu soruya en başta şaşırabilirsiniz fakat pek çok bilim insanı, iradenin bir kas olduğunu savunmaktadır. Beynimizde bulunan bir kas grubunun çalıştırılması ile birlikte irade gücünün arttırılabileceği çeşitli araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Bu konuda önemli olan bireyin irade gücünün farkına varması, anlaması ve irade gücünü geliştirmek adına stratejik yollar bulması ve beyin egzersizleri yapmasıdır.
Disiplin + Sabır + İrade = Başarı
Roy F. Baumeister ve John Tierney tarafından kaleme alınan “Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength” adlı kitapta, başarının hangi yollarla sahip olunabileceği basit bir formül ile anlatılmaktadır;
“Disiplin + Sabır + İrade = Başarı”
İş yaşamınızda çeşitli kariyer hedeflerine sahip olmanız, bu hedeflere daima ulaşacağınız anlamına gelmez. Hedeflerinize ulaşmak için küçük başlangıçlar yapmış olabilirsiniz. Fakat bu formüldeki herhangi bir unsuru uygulamıyorsanız, hedefinize ulaşamazsınız. Bu denklemdeki en önemli unsur da irade olarak görülmektedir. İrade sahibi olmayan birinin, başlangıç noktasından ileriye gitmesi neredeyse imkansızdır.
Mark Muraven Deneyi
Case Western Üniversitesi Profesörü olan Mark Muraven, irade ölçümü ile ilgili olarak deney yapan isimler arasında yer almaktadır. Deneyin amacı iki farklı şekilde çıkıyor; birincisi insanlardaki tat algısını ölçmek ve ikincisi insanların iradesini ölçmek. Muraven özellikle irade ölçümü için bu deneyi gerçekleştiriyor.
Deneye katılan kişilere çeşitli şekillerde uygulamalar düzenleniyor. Kimi deneğe önlerinde bulunan kurabiye tabakları içerisinden rastgele seçim yapıp yenmeleri istenirken, kimi deneklerden kurabiyeleri görmezden gelerek diğer tabakta yer alan turpları yemeleri ve aynı zamanda diğer deneklere de turpları görmezden gelerek kurabiyeleri yemeleri isteniyor.
Deney yapılırken kurabiye yiyen kişilerin kendisini rahatlamış hissettiği ortaya çıkıyor. Kurabiyeleri görmezden gelen ve turp yiyen kişilerin ise ellerine sıcak kurabiyeleri alarak kokladığı ve tekrar tabağa koyduğu gözlemleniyor. Yemek tadımından sonra deneklerin zihninde yer alan ve duygusal belleğe kaydedilen tat izinin silinmesi için 15 dakikalık bekleme süresi veriliyor ve bu süre içerisinde de bir zeka sorusu sorularak adaylara “Aslında çok kolay çözebilirsiniz, vaktinizi uzun süre alacağını düşünmüyoruz.” ifadesi söyleniyor.
Deney tam da bu noktada başlıyor! Kurabiyeyi görmezden gelerek turp yiyen kişiler iradelerinin tükenmesi sonucunda soruyu çözmek istemiyorlar. Kimi denekler bu konuda oldukça talihsiz biri olduğunu da dile getiriyor ve bu deneye katıldığı için “gereksiz ve boş” bir işle uğraştıklarını ifade ediyorlar. Kurabiye yiyen denekler ise bulmacayı çözmeye çalışıyor ve çözmek adına da çaba sarf ediyor.
Yaklaşık olarak 200 kez tekrarlanan deney sonucunda, tüm verilere dikkat edildiğinde, iradenin bir beceri olmadığı ve tıpkı el ve ayaklarda bulunan bir kas gibi olduğu ortaya çıkıyor. Nasıl ki elinizdeki kaslar fazla çalışma ya da efor sarf etme sonucunda yorgun düşüyor ise irade de üzerinde fazla durulduğu zaman yorgun düşüyor.
Bu durumu iş hayatında da bilim insanları, üretkenlik ve verimlilik konusunda kendisini sürekli olarak belirlenen hedeflere yönelik çalışmaya hedefleyen kişiler, iradelerinin yorulmasından ötürü çalışmak istemiyor yorumunda bulunuyor. Kimi zaman iki saatte bitirilecek bir projeyi bir saat içerisinde tamamlamak, irademizden kaynaklanıyor. Fakat yeri geliyor bu iki saatte tamamlanacak proje bir haftayı bulabiliyor. İşte bu noktada da iradenin yorgun düşmesi ve tıpkı bir kasa benzemesi karşımıza çıkıyor.
Vücutta bulunan kaslara ilk zorlama yapıldığında, belli bir kas ağrısı oluşur. Bu zorlama sonucunda direnç artar. İrade de kas gibi ilk zorlama da irade gücünü zayıflatacak ya da o işten nefret etmenizi sağlayacak duygular ve düşünceler yaratılmasını sağlar. Fakat çalışmaya devam edilirse, irade gücü artar. Dolayısıyla irade gücünü arttırmak beraberinde de çabayı ve başarıyı getirir…