İş yaşamında motivasyon eksikliği pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirir. Motivasyonu düşük olan çalışanlar etraflarına negatif enerji yayarlar ve çalışma arkadaşlarının performansını da etkileyebilirler. Bu sebeple motivasyonu yüksek olmayan kişiler işverenler tarafından tercih edilmez.
Yüksek bir motivasyon, çalışanın başarısını, işine yönelik duyduğu heyecanı ve hedeflerine yönelik planlamalarındaki zaman yönetimini arttıracaktır. Eğer çalışan kendi kendini motive edebiliyor ve aynı şekilde takım arkadaşlarının da motivasyonunu yükseltebiliyor ise o şirkette “aranan” bir personel olur. Yüksek motivasyona sahip olmak için bireylerin yapabileceği basit metotlar vardır. Bunların başında iş ve özel yaşam dengesini birbirine karıştırmamak vardır. İş yaşamındaki problemler özel yaşama, özel yaşamdaki sorunlar da iş yaşamına taşınmamalıdır.
Odak seviyesi arttırılmalı, haftalık, aylık ve yıllık planlamalar yapılmalıdır. Birey kendisini zamana karşı yarışıyor gibi hissetmeli fakat dikkatli olmalıdır. Zaman ve dikkat yönetimindeki başarı, motivasyonu arttıracak unsurlardan biridir. Çalışma arkadaşlarıyla iyi bir iletişim ağının kurulması da motivasyonu etkilemektedir.
İş Hayatında Motivasyonun Önemi
Çalışma hayatında motivasyonun önemi göz önüne alındığında çalışanların aşağıdaki önerilere dikkat etmeleri gerekir:
- Vücut, zihnin yönlendirdiği şekilde davranır. Düşüncelerinizi, doğru eylemler ve doğru bakış açılarına sevk edin.
- Başarının asıl sırrı sevilen işlerin yapılmasında değil, sevmeden yapılan işlerde de ne kadar verimli olunduğudur. İşinizin size uygun olmadığını düşünüyor olsanız bile enerjinizi düşürmeyin. Bir yandan daha uygun bir iş bakabilirsiniz, ancak şu an yaptığınız işi umursamadığınız mutlaka fark edilecektir.
- Dünyadaki en başarılı işler; en başarılı kişilerin en çok inanılan işlerdir. Bu tarz işlerde başarıyı hiçbir koşul ve durum engelleyemez. Öncelikle yaptığınız işe mutlaka inanın.
- Küçük yenilgilerde umutsuzluğa kapılmak büyük başarıları engeller. Her durumda pozitif düşünün ve pes etmeyi lügatınızdan çıkartın.
- Aslında mutlu eden başarı değil, başarıya giden yoldaki engelleri aşmış olmaktır. Engelleri aşmak adına çözümler üretmek için çaba harcayın.
- Başarısızlıkla sonuçlanan işlerin büyük bir çoğunluğunun sebebi kişilerin vazgeçmesinden kaynaklıdır. Yeterince efor sarf ettiğinizden emin olmadan vazgeçmeyin.
- Para çoğu zaman iş hayatında başarıya ulaşmak için azim ve kararlılıktan daha önemsizdir. Yeteri kadar azimli ve umutlu olun. Maddi kazançlar kendiliğinden gelecektir.
- Zenginlerin servete kavuşmasındaki asıl sebep; kaybetme korkusu yaşamamalarıdır. Kazandıkça bu korku tamamen ortadan kalkar. Başarıya ulaşamayanlardaki korku ise her başarısızlıkta daha da artar. Umudunuzu kaybetmeyin.
- Başarıya giden yolda sınır tanımamak için ortada bir amaç olması yeterlidir. Hayalperestlik ve mantık arasındaki dengeyi kaybetmeden sınırları zorlayın.
- İnanılan ve istenen işe başlamış olmak başarının ilk adımıdır. Yaptığınız iş hayallerinizle örtüşsün.
- Bir işten vazgeçmeyen kişi o işi tamamlamaya en yakın kişidir. Sabırlı ve daima pozitif olun.
- Eleştirilere kapalı olan kişiler işinde başarılı olsa da kendisini inandıracak birilerini bulmakta zorlanır. Önce öz eleştiri yapın. Daha sonra gelen eleştirileri dinleyin ve kendinizi sorgulayın.
- Sabah erken uyananlar değil, uyandığında iyi bir ruh halinde olanlar başarılı olur. Sabahları kendinizi iyi hissetmek için bir şeyler yapın.