İş dünyasında iyi yönetici olmak için gerekli bazı karakter özellikleri ve kişinin kendinde geliştirmesi gereken özellikler vardır. Doğru bir yönetici tarafından yönetilmeyen her iş başarısız olmaya mahkumdur. Herkes yönetici olabilir fakat herkes iyi bir lider olamaz. Doğru bir yönetici olmanın altın kuralı, iyi bir lider olmaktan geçer. Çünkü iyi bir lider ya da yönetici, çalışanlarına değer veren, özgüvenli, güvenilir, sabırlı, anlayışlı ve doğru hedefler oluşturabilen, karar alma süreçlerini başarılı bir şekilde uygulayabilen, planlama ve verimlilik arttırma konusunda stratejik çözümler oluşturabilen kişilerdir.
İyi Yönetici Olmanın Kuralları
Başarılı bir yönetici olmak için öncelikle hedefler doğru bir şekilde planlanmalıdır. Ardından bu hedefe ulaşmak adına stratejiler ve yollar belirlenmelidir. Bu süreç içerisinde çeşitli risklere ve engellere karşı önlem alınmalıdır. Başarılı bir yönetici tüm olumsuzlukları öngörebilmelidir. Doğru hedef belirlenmesi, takım arkadaşlarının da doğru yönetilmesini sağlar. Ekip üyelerini tanımak, ikili ilişkilerde başarılı olmak iyi yöneticilerin sahip olması gereken özelliklerin başında yer alır. Diğer özellikleri bir liste haline getirmek gerekirse liste şu şekilde yer alacaktır:
- İyi yöneticilerin espri yetenekleri gelişmiştir. İş ortamında yaptıkları düzeyli ve dozu ayarlanmış esprilerle iş ortamına renk katarlar. Bu yöntem iş yaşamında kriz yönetimi konusunda hakimiyetlerini sağlar.
- İyi bir patron çalışma arkadaşlarıyla sahip olduğu vizyonu paylaşmaktan kaçınmaz. Bu yolla birlikte çalıştığı arkadaşlarını da doğru yönlendirir.
- Çalıştığı iş yerini ya da kurumu herkesin ve diğer iş yerlerinin üstünde tutar. Öncelik sırası her zaman işinde ve iş yerindedir.
- Başarılı yöneticiler ekibinde çalışan kişilerin iş hayatı dışında da bir hayatı olduğunun bilincindedir. Çalışanlarının daha verimli olabilmesi için onlara zaman alanları açarak, sosyal aktivite imkanları sağlar.
- İş hayatındaki başarılı iş adamları ya da başarılı yöneticiler bencillikten uzaktır. Yeterli donanıma sahip, bilgili ve yapabileceğine inandığı kişileri belirler ve kendisi gibi yeni liderler yetiştirmekten kaçınmaz.
- İş yerlerindeki işe alım süreçleri başvuru yapan personeller açısından oldukça streslidir. İyi yöneticiler şirketlerdeki işe alım süreçleri boyunca aktif olarak adaylarla ilgilenirler.
- Başarılı patronlar, elde edilen başarılar kime ait olursa olsun şirketteki tüm çalışanlarla paylaşırlar ve bunu o şirketin ortak başarısı olarak görüp kişiselleştirmezler.
- Üst düzey yönetici kadrosu içinde yönetim konusunda başarısız olan kişileri kısa sürede tespit edip bu başarısızlığın genele yayılmasını ya da uzun sürmesini engellerler.
- Başarılı ve etkili yöneticiler her zaman iyi giyinirler. Çalışma arkadaşlarına bir iş yerinde nasıl giyinilmesi hakkında yol gösterici olurlar. Kaliteli, uyumlu ve şık giyinmek iyi bir yöneticinin sorumlulukları arasındadır.
- Bir şirkette işlerin düzgün ve verimli yürütülebilmesi çalışanların kişisel motivasyonundan geçer. İşini seven personellerin en önemli özellikleri yöneticilerinden aldıkları pozitif elektriktir. İyi bir yönetici karamsarlıktan uzak, güler yüzlü ve motive edendir.
- Yöneticiler, işlerine zamanında gelirler, zaman yönetiminde başarılıdırlar. Bu, çalışanlarına örnek olmanın yanı sıra aslında yöneticilerin başarısının da sırrıdır.