İş yaşamında “karar yorgunluğu” olarak ad verilen ve kişinin aldığı her karardan sonra zihinsel faaliyetlerini engelleyen, bedenen yorgun hissetmesine neden olan ve proaktiflik özelliğini kaybetmesini sağlayan bu durum ile pek çok kişi henüz taşınmış değil…
Gün içerisinde bir personelin iş yaşamındayken pek çok karar aldığı görülebilmektedir. “Yarın X Projesi’ne başlayacağım.” ya da “Yarından itibaren ofise yürüyerek gidip geleceğim” gibi… Alınan bu kararların tamamı, bazı risk unsurları yarattığı ve riskler dolayısıyla insanın aklında soru işareti bırakırsa, zihnin yorulmasına ve dolayısıyla bedenin stres bazlı yorgunluk yaşamasına, yeterince enerji depolayamamasına yol açar. Günümüzde yaşanan bu yorgunluğa da “karar yorgunluğu” denir.
Duraklama – İşleme
Karar yorgunluğu mekanizmasını iki noktada incelemek doğru olacaktır. Bunlardan biri duraklama zamanı diğeri ise işleme zamanıdır. Her iki zamanda da karar yorgunluğunun etkileri görülür. Duraklama dönemindeyken insan almak istediği karar üzerine yoğunlaşır ve bu kararı ince eleyip sık dokuyarak, bir süreliğine hareketsiz kalır. Dolayısıyla bu zaman insanın özel ya da iş yaşamı ile ilgili herhangi bir karar almadığı dönem olarak geçer ve tabiri caizse “duraklama” olarak isim alır.
Duraklama dönemi içerisinde karar alamamaktan korkmak, ikilemde kalmak, kararsızlıklar yaşamak, çevre baskısı altında kalmak ve benzeri gibi unsurlar karar yorgunluğunu tetiklemektedir. İşleme dönemi ise bu dönemden oldukça farklıdır. Duraklama döneminde alınan, alternatif olarak düşünülen kararların tamamının bir bütün ya da parça halinde uygulanmasıdır. Bu uygulamalar maddi ya da manevi olarak gerçekleşebilmektedir. Dönem boyunca insan hep bir hareket, iletişim ya da yönetim halindedir. Bu dönemde yaşanan karar yorgunluğu ise “Doğru karar aldım mı?”, “Aldığım karar bana faydalı olur mu?” ya da “Kararım gurur duymamı sağlar mı?” şeklinde maneviyata dayalı bir yorgunluk görülür. İşleme döneminde maddi bir yorgunluk pek söz konusu olmamaktadır. Hırs, azim, tatminkarlık, azim ve başarı işleme döneminde ortaya çıktığı için genellikle yaşanılan yorgunluklar manevi kaynaklıdır.
Duraklama Dönemi Önemli!
Bir karar almadan önce duraklama dönemini yaşamanız oldukça önemlidir. Karar alınmadan önce kendinize mutlaka “durmayı” hatırlatmalısınız çünkü; daha iyi sonuçlar alabilmek ve daha başarılı olmak için öncelik, ağırlık vermeniz konuların tamamını araştırmalı, alternatif çözüm yolları üretmeli ve gelişiminizi planlamalısınız. Hak etmiş olduğunuz tüm başarılara ulaşmak için kararınızın her yönden sizi desteklediğine emin olmalısınız. Bu nedenle duraklama dönemi, işleme dönemine göre daha önemlidir.
Duraklama dönemindeyken alacağınız kararlar (veya almak istediğiniz kararlar) yaşamınızın 6 ay sonrasını etkilemektedir. Yapılan araştırmalara göre bugün alınan karar ve uygulaması sonucunda ilk etkiler 6 ay sonra gerçekleşmektedir. Dolayısıyla sabah erken kalkmaya karar verseniz ve bunu uygulasanız bile etkileri 6 ay sonra görülecektir. Dolayısıyla iş yaşamındaki 6 aylık performansınızı oluştururken karar yorgunluğuna dikkat etmelisiniz.