Japonlar dediğimiz zaman bir durup düşünme ihtiyacı hissediyoruz. Bu küçük ve birbirine benzer insanların ülkesinde her şey yerli yerinde. Tam bir düzen ve uyum hakim. Bu bakımdan ülkeye ve ülkenin insanlarına da saygı duyduğumuzu hiç fark ettiniz mi? Aslında biraz düşünelim. Japonya denince aklımıza ne geliyor? Teknoloji, atom bombası gibi kavramlarla Japonya çoktan gönlümüzü fethetmiş bir kere.
Hiç ülkeye gitme fırsatınız oldu mu? Aslında bakıldığı zaman ülke genelinde çöp kutularının ve konteynırlarının fazla yer kaplamadığını, çünkü sayılarının son derece az olduğunu görebilirsiniz. Ama yerlerde tek bir çöp görmek bile imkansız. Peki bunu nasıl başarıyorlar?
Temizlik Yasal Olarak Zorunlu!
Japonya için atom bombası bir dönüm noktası olmuş durumda. Yaşanan bu üzücü hadise sonrasında, ülke yeniden ayağa kalkmak için harekete geçti. Bu noktada sanayileşme sürecine girdiler. Ancak sanayileşme denildiği zaman aklımıza ilk olarak kirlilik geliyor. Bu doğru. Ancak kirlilik ile mücadele etmeyi ihmal etmediler. Ülkenin kirlenmemesi için çeşitli önlemler aldılar. Bu günümüzde hangi ülkenin aklına gelirdi ki?
Japonya Neden Bu Kadar Temiz Bir Ülke?
Yasalarla güvence altına alınan bu durum sonrasında, temizlik bir mecburiyet haline geldi. Ancak durumun sadece yasalarla, bir zorunluluk halinde mümkün olmayacağının da farkındalardı. Bunun gibi temizlik üzerine pek çok önlem alındığını söylememizde fayda var.
Otomat Denince Akla İlk Gelen Ülke Oldu!
Yemek kültürü olarak, Japonlar bizden biraz daha farklı düşünüyor olabilirler. Bu kimimiz için ilgi çekiciyken, kimimiz için çok uzak ve denenmesi imkansız bir kültür olarak tanımlanıyor. Ancak Japonlar, çok çalışan ve çok üreten bir toplum olarak biliniyor. Teknolojinin bu kadar hızla gelişmesinin başka bir açıklaması olabilir miydi?
Kafayı bu kadar çalışmakla bozmuş olan bir toplumdan, uzun uğraştırıcı yemekler hazırlamalarını beklemek de hayal olabilir. Bu durumda çözümü hızlı bir süreci başlatmakta bulmuşlar. Ülkenin neredeyse her noktasında, her türlü yiyeceğe ulaşılması için otomatlar bulunuyor. Ülkede bu noktada hazır yemek kültürü son derece gelişmiş. Peki dışarıda yemek yemek yemeye bu kadar alışık bir toplum nasıl oluyor da sokakları kirletmiyor? Japonlar bu konuda gerçekten çok iyiler.
Çöpleri Vatandaşlar Ayrıştırıyor!
Japonlar, sokak yemek kültürüne alışık olmalarına rağmen yürüyerek yemek yemekten hiç hoşlanmıyorlar. Otomatların yanında yemeklerini aldıktan sonra bitirene kadar bekliyorlar. Ardından çöpleri rastgele yerlere atmak yerine otomatların yanında bulunan geri dönüşüm kutlarına atıyorlar. Bu durum yasalarla mecbur kılındığı için değil, ahlaki anlamda da yanlış bir durum olarak ifade ediliyor. Çöp ayrıştırmanın ülkede bir kültür olduğunu söyleyebiliriz.
Okullarda Temizlik Görevlisi Bulunmuyor!
Ülkemizde aynı durumun olduğunu düşünsenize! Bu tam bir felaket olurdu. Ancak Japonya’da çocukluk yaşlarda aşılanan bu durum, ilerleyen yıllar için bir yatırım olarak nitelendiriliyor. Sınıfların temizliği öğrencilerden soruluyor. Her öğretmen ve öğrenci kendi aralarında yaptıkları iş birliği sayesinde, belirli günlerde sınıfın temizliğini sağlıyorlar. Üstelik bu öylesine bir temizlik değil! Çocukların okul lavabo ve tuvaletlerini dahi deterjanla ovduğu bir temizlik düşünün. Bu Japonlar için oldukça olağan.
Ülkede Çöplerin Büyük Kısmı Dönüştürülüyor
Çevre kirliliğinin tüm dünyayı olumsuz etkilediği düşünüldüğü zaman Japonya, kendi ülkesi için bu sorunun üstesinden gelmiş gibi görünüyor. Hatta Japonlardan çıkaracak çok dersimiz var. Devlet katkıları sayesinde, çöplerin yüzde 77’lik kısmının dönüştürüldüğü ve yeniden kullanabildiği belirtildi.