Tüm öğrencilerin merakla bekledikleri yarıyıl tatili sonunda başladı. Tatile başlamadan önce tüm çocuklar okulda karnelerini aldılar. Bu süreç kimi öğrenci için çok parlak geçerken kimi öğrencinin başarısızlıkları nedeniyle korku dolu geçti. Ancak burada tüm iş neredeyse ebeveynlerin. Çocukların başarısızlık nedenlerini iyi tahlil edemeyen ve süreci iyi yönetemeyen aileler çocuklarını yeni bir başarısızlığa sürüklüyor. Her ebeveyn çocuklarının başarılı olmasını hayal eder. Ancak hayattaki başarı sadece okul başarısından ibaret değil. Bunu unutmayın.
Okuldaki karne sisteminin asıl amacı yıl içerisinde çocuğun tüm sorumluluklarının yerine getirildiğinden emin olmak. Ancak biz ebeveynler olarak bu süreci çocuklar arasındaki bir yarış ya da hayattaki en büyük sınav olarak gördüğümüz müddetçe çocuklarımızı başarısızlığa sürüklemeye devam edeceğiz. Bu konuda çocukların başarısızlıklarının iyi bir şekilde irdelenmesi ve hatanın nereden kaynaklandığının bulunması gerekiyor. Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doçent Doktor Ebru Kolsal ebeveynlere bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu. Çocuklarla nasıl iletişime geçilmesi gerektiğini ve başarısızlıkların nasıl telafi edilebileceğini sıraladı. Böylece çocuklarımızla sağlıklı ve doğru bir iletişim için gereken püf noktalarına değindi.
Karneler Kötü Geldiyse Ne Yapacağız?
Çocuklarımızın başarısızlıklarını her alana yaymak çocuğun psikolojisini ve kişisel gelişimini olumsuz anlamda etkileyecektir. Bunun için çocuğun herhangi bir nörolojik ya da psikolojik sorununun olup olmadığına bakmak gerekebilir. Çocukta öğrenme eksikliği, dikkat eksikliği gibi becerilerini kullanmakta zorlanabileceği sorunlar olabilir. Bu sorunlar tedavi edilmeden başarı beklemek biraz hayal olacaktır.
Çocuğu karnesine bakarak yargılamak ya da direk suçlamak doğru olmayacaktır. Bunun için durup kendi geçmişimize bakmalıyız. Hepimiz çok mu başarılıydık? Her konuda ön plana çıkar mıydık? Yoksa korktuğumuz ya da beceremediğimiz dersler var mıydı?
Geçmiş dönemlerde tembel ya da haylaz olarak tanımlanan çocuklara günümüzde uzmanlar tarafından hiperaktive bozukluğu teşhisi konulabiliyor. Bununla kalmayıp öğrenme güçlüğü tespit edilen çocuklara geçmişte ‘gerizekalı’ diyen pek çok aile çocukların gelişimine ve psikolojisine ne kattılar? Saatlerce ders çalışıp yine de yapamadıkları ve başarısız oldukları dersler konusunda çocukların uzman birinden yardım almaları gerekebilir.
Çocuklara Yeterli Huzuru Sağlıyor Musunuz?
Çocuğun gelişimi ve başarısı için en önemli madde huzur ve güvendir. Kendisini evinde huzurlu, baskı altına alınmamış hisseden çocuklar hem sosyal hayatında hem de okul hayatında kendisine güvenen başarılı çocuklar olarak yetişebilirler. Ancak evde yaşanan sürekli tartışmalar, çocuk üzerinde kurulan baskılar ve kısıtlayıcı imkanlar çocuğun psikolojisini alt üst ettiği için başarı beklemek hayalden öteye gitmez. Sağlıklı bireyler yetiştirmek istiyorsak önce huzurlu olduklarından emin olmamız gerekir.
Her çocuğun içerisinde dışarı çıkmaya hazır cevherlerin bulunduğunu unutmayın. Onu dışarı çıkarmaya teşvik edecek ve uygun ortamı hazırlayacak yine siz ebeveynlersiniz! Çocukların başarısızlıklarını acımasızca cezalandırmak onlara güven kaybı yaşatmaktan başka bir işe yaramaz. Bunun için gerekirse profesyonel yardım almalı ve başarısızlığın kaynağı tespit edilmeli. Böylece kendine güvenen, hatalarından ders çıkaran ve nasıl başarılı olacağını bilen nesiller yaratmak hiç de zor değil!