Kendinizi tanımak, bilgeliğe işaret eder. Çünkü bir insanın başarıya giden yolda yeterliliklerinin ne olduğunu bilmesi doğru hedefler kurmasında ve o hedefleri giderken atacağı adımlarda çok önemlidir. Başarılacak bir hedef değildir çünkü kendiniz hakkında her şeyi bilmeniz imkansızdır. İnsan akan bir nehir gibidir sosyal çevresi, öğrendiği bilgiler ya da izlediği bir film ile davranışları ve hisleri değişebilir. Bu da kendinizle ilgili devamlı şaşıracak bir yön bulmanızı sağlar. Peki ama kendini tanımak nedir? Akıp giden zaman ve tecrübelerle birlikte öğrenme ve gelişme seçeneğine sahip olduğunuz bir yolculuk olduğunu söyleyebiliriz.
Sürekli olarak sosyal çevremize sunduğumuz imaj, aklımızı kurcalıyor. Kendimize dair en yüzeysel özelliklere odaklanıyoruz. Sanki en derin köklerimizi, gerçekten kim olduğumuzu göremiyor gibi hissederiz. Kimliğimiz insanlara gösterdiğimiz imaj değil, içimizde hissettiğimiz benliğimizdir.
Kendimizi tanıma süreci; cesaret, dürüstlük, sevgi ve sorumluluk gerektirir. Çünkü kendini tanımak için ön yargılardan, başkalarını suçlamaktan, nefret ve kaba düşüncelerden kurtularak bu şekilde davranmak, sizi kendi merkezinize yaklaştıracaktır.
Kendini Tanımak, Size Huzur Getirir
Kendini tanımaya giden yol, aceleye getirilecek bir yol değildir. Sabırsızlık ve endişe içinde, asla gelmeyecek olan bir şeyi beklemek değildir. Kendinizi dinlemeyi ve ihtiyaçlarınıza dikkat etmeyi öğrendiğinizde, kendinizi tanımaya ve her tecrübe sayesinde olgunlaşmaya başlarsınız.
Zihnini Rahatlat
Zihinsel gürültüye, başka insanların ne yaptığı ve nasıl davrandığına daha fazla dikkat ederek kendi dikkatimizi dağıtmaya alışkınız. Yargılama, eleştirme, tavsiyelerde bulunma, suçlama ve kendimizde göremediklerimizi başkalarında görme konusunda uzmanız. Böylece gerçekten kim olduğumuza dair her özelliğe bakmak istemeyerek kendimizi parçalara ayırırız. Diğer insanları eleştirmeyi bırakıp kendimize odaklanmalıyız bizim iyi ve kötü yönlerimiz neler ve kendimizi nasıl hareket ederek daha iyi bir duruma getirebiliriz.
Dikkat Dağıtıcı Şeyleri Bırakın
Başka insanlarla etkileşime geçmek, her zaman iki ucu keskin bir bıçaktır ve hangi ucu kullanacağınız, duruma karşı takındığınız tavra bağlıdır. Bir yandan, başkalarıyla etkileşime girmek kendinizi tanımak için gereklidir, çünkü etkileşim sayesinde kendiniz hakkında daha fazla şey keşfedebilirsiniz. Kendinize başkasının gözünden bakmanızı sağlar. Diğer yandan, bilinçsiz eylemler ise sizi başkalarından ve kendiniz tanıma becerinizden uzaklaştırmaktan başka işe yaramaz. Çevrenize sunduğunuz yüzeysel imajınız gerçek kimliğinizin önünü kapatır ve gerçekten kim olduğunuzu görmenizi engeller.
Başkalarıyla gerçekleştirdiğiniz etkileşimler sayesinde kendinizi tanımak, etkileşim esnasında kendinizi dinlemeyi içerir. Ayrıca söylediklerinizi, nasıl hissettiğinizi, hangi duyguların içinizde uyandığını ve hangi tavırlardan hoşlanıp hangilerinden hoşlanmadığınızı keşfedersiniz.
Kendi Duygularımızın Ortağıyız
Hiç kimse sizin rızanız olmaksızın sizi belli bir şekilde hissettirme gücüne sahip değildir. Şunu anlamalısınız ki siz daima kendi hislerinizin suç ortağısınız, kurbanı değil. Bu hem güzel hem de kötü hisler için geçerli. Sevgiyi hissettiğinizde bu, bir başka insanla etkileşim aracılığıyla içinizde doğan bir şeydir. Attığınız kahkaha başka birinden gelmiyor kendi duygunuzun eseri ve tıpkı sevgi gibi öfke de bir etkileşimin ardından içinizde doğar. Etrafa attığınız sinirli bakışlar da tıpkı kahkahanız gibi içinizde doğar kendi duygularınızdan meydana gelir. Her halükarda duygularınız tamamen sizinle ilgilidir. Duygularınızı keşfedin ne sizi mutlu eder, ne sizi kahkaha atmaya iter ve ya hangi olay sizin bir öfke nöbeti geçirmenize neden olur bunu keşfedin.
Özgün Yaşam
Kendini tanımak, sizi daima özgünlüğe, kendinizi başkalarına ve özellikle kendinize dürüst ve samimi bir şekilde, kendinizi kandırmadan sunmaya götürecektir. Kendinizi, başkalarını memnun etme ya da başınıza gelen yüzünden suçlama ihtiyacından ayırırsınız. Özgün olmak sizi siz olmaya iter. İnsanlar size baktığında farklı bir imajın gölgesini değil sizi görür en önemlisi siz kendinize baktığınızda kendinizi görürsünüz başka birini değil.
Kendinizi daha iyi tanıdığınızda, gerçekten özgün olma becerinizi artırırsınız. Daha şeffaf ve açık olur, sevgi ve bilgeliğe daha yakın hale gelirsiniz. Bu yolda her tecrübenin sahip olduğu anlam derinliğini keşfe çıkarsınız. Kötü deneyimlerinizi başkalarını eleştirip, sorumlulukları başkalarına yükleyerek üstünü örtmez bu yaşadığımdan ne öğrenebilirim diyerek kendinize bir kazanım oluşturursunuz.
Kendini Keşfet ve Herkese Göster
Ayrıca kendinizi tanımanın, tüm hayatınız boyunca üzerinde ilerleyeceğiniz sonsuz bir okyanus olduğunu keşfedecek, kendinizi anlamayı ve sevmeyi öğreneceksiniz. Ve bundan sonra sevgi ve özgünlük vasıtasıyla kim olduğunuzu başkalarıyla paylaşabileceksiniz.