Başkalarına karşı saygı duyarken en çok kendinize duymanız gerektiğini hiçbir zaman unutmamalısınız. Başkalarının inisiyatifine göre hareket etmek zorunda olmadığınızı, sürekli olarak bir başkası tarafından kabul edilmeniz gerektiğini düşünmemelisiniz. Her şeyden de öte “Hayır” kelimesini söylemeyi öğrenmelisiniz. Çünkü özgüven, kendinizi severken aynı zamanda saygı duymak demektir. Kendisine saygısı olmayan bir insanın, ne bir başka insana ne doğaya ne de bir canlıya yeteri kadar saygı duyması ne yazık ki beklenemez.
Buddha şöyle der, “Kendiniz, evrendeki herkes kadar, sevginizi ve şefkatinizi hak ediyorsunuz.”
Saygıyı, sevgiyi ya da şefkati hak etmediğinizi düşünüyorsanız, özgüveniniz ile ilgili derin problemler içerisindesiniz demektir. Kendinize saygı göstermenin gerçekten ne olduğunu biliyor musunuz? Ya da bir başka deyişle, kendinize saygınız yok ise özgüveninizin olmadığını biliyor musunuz? Muhtemelen bilmiyorsunuz, o halde gelin birlikte öğrenelim.
1. Kendinizi Besleyin
Bir başkasından bilgi edinmeyi beklemek, yalnızca cahillerin ve kendisine saygı duymayan kişilerin yapabileceği hareketlerden biridir. Çünkü bilgi bir başkasından gelmez. Bilgiyi edinmek insanın kendi görevidir. Kendini nasıl bilgiler ile dolduracağınız, nasıl besleyeceğiniz tamamen size bağlıdır. Önemli olan zihninizin ne ile beslenmek istediğini bilmektir. Bu durum bazen çıkmaz bir sokağa dönüşebilir ve siz o sokakta oturmak zorunda kalabilirsiniz. Sokağınız çıkmaz sokaksa ve siz geri geri gidemiyor, sokaktan çıkamıyorsanız sürekli olarak aynı hataları da yapmaya mahkum olursunuz.
Kendinizi beslerken diğer insanların fikrini dinlemek ya da belirli alanlarda fikir oluşturmanıza yardımcı olmalarını talep etmek de önemlidir. Fakat dinlerken ve akıl alışverişinde bulunurken belli sınırlar koyulması gerektiği unutulmamalıdır. Kendinizi maddi ve manevi olarak beslemeyi öğrendiğinizde, bir kafede tek başınıza eğlenebilmeyi görebildiğinizde hayat çok daha farklı olacaktır. Özgüven kimi zaman yalnız kalınca öğrenilen bir histir. Düşmek, kalkmak, denemek her zaman için iyi olmayabilir. Fakat her yenilgide bayrakları suya indirmek de yanlıştır. Kendinizi motive etmek istiyorsanız, kendinizi beslemek ve o duygusal boşluklar nedeniyle yapılan hatalardan daha fazla ders çıkarmanız gerekir.
2. Kendinizden Rahatsız Olmayın
Mark Twain der ki, “En kötü yalnızlık, kendinden rahatsız olmaktır.”
Eğer kendinize tahammül edemiyorsanız, kendinizle yaşamaya alışamıyorsanız veya “Ben buna değerim. Kendimi seviyorum. Bu alanlarda yetenekliyim. İyi bir insanım. Kimseye zarar vermem.” diyemiyorsanız, en kötü yalnızlığı yaşıyorsunuz demektir.
Kalbinize dokunan ve yalnızca sizin tarafından anlaşılan özel kelimeler ve cümleler üreterek kendinizi sevmeyi öğrenmelisiniz. Bazı insanlar kendini sevmeyi, bir başkası tarafından sevildiği zaman anlamaktadır. Bir başkasının sizi sevmesi için önce kendinizi sevmeniz gerekir. Kendinizi seviyorsanız eğer hayatınızda ne kadar iyi de olsa size zarar vermek isteyen ya da verebilme potansiyeli içerisinde olan kişilerden uzak durmayı da öğrenirsiniz. Zararın neresinden dönerseniz dönün kardır lakin, bu dönüm noktası daha adım atmadan önce gerçekleşiyor ise siz kendini bilen bir insan olmuşsunuz demektir.