Bireyin sahip olduğu yetenekleri, bilgi, beceri ve davranışları, nitelikleri geliştirmesi kişisel gelişim olarak adlandırılmaktadır. Kişisel gelişim hem iş hem de özel yaşam açısından oldukça önemlidir. Gündelik yaşantı içerisinde de büyük bir ihtiyaçtır. Şirketler ve kurumlar, personellerin almış olduğu eğitimlere ve kişisel gelişim yönlerine dikkat eder. Gerek işe alım sürecinde gerek iş yaşamı sırasında kişisel gelişim, çalışanların kendilerine bir nevi “yatırım” aracı olarak görülmesinden dolayı ön plana çıkar.
Pek çok şirket personellerinin kendisine yatırım yapmasını bir şirket yatırımı olarak görür. Birey ne kadar başarılı olmak istiyorsa, kişisel gelişimine o kadar önem verir. Bireyin başarısı da şirket başarısı olarak yansır. Dolayısıyla pek çok şirket ve kurum, kişisel gelişim eğitimlerine önem verir ve şirket-kurum içi hizmetleri içerisine bu eğitimlerden faydalanabilmeleri adına personellerine yönelik etkinlikler düzenler.
Neden Kişisel Gelişim?
İşe alım süreçlerinde günden güne önem kazanan ve aktif bir kariyer yaşamında mutlaka önem verilmesi, üzerinde durulması gereken bir konu olan kişisel gelişim:
- Personellerin sahip olduğu nitelik, bilgi, beceri ve davranışları geliştirdiği
- Personelin gelişmeye yönelik adımlar attıkça daha kaliteli bir network çevresi elde ettiği
- Takım çalışmasına uyumlu olmak ve ekili iletişim becerileri arttırdığı
- Sosyal ve iş yaşamı açısından bireyin performansını, verimliliğini, üretkenliğini arttırdığı
- Personelin daha planlı, verimli ve etkili çalışmalar içerisinde yer almasını sağladığı ve kendini sürekli olarak geliştirme imkanı bulduğu
için önemlidir. İş hayatında kişisel gelişim eğitimleriyle elde edilebilecek avantajlar ise şunlardır:
- İş hayatındaki verimlilik artar.
- Kurum ve şirket içerisindeki iletişim daha sağlıklı bir hale gelir.
- Bireyin özgüveni artar dolayısıyla iş yaşamında daha insiyatifli bir hale gelir.
- Etkili iletişim becerileri sayesinde personel iş yaşamında kendisini daha net bir şekilde ifade edebilir ve çevresine kolay bir şekilde uyum sağlayabilir.
- Kendine güvenen ve daha sosyal olan bireyler elde edilir.
- Bireylerin performansı, verimliliği arttıkça şirket başarısı, performansı ve verimliliği de artar. Bir bireyin başarılı olması demek, şirketin pek çok başarı elde etmesi demektir.
- Kişisel gelişim unsurlarının uygulanması ve eğitim halinde verilmesi şirketlerin zaman içerisinde maliyetten ve zamandan tasarruf etmesini sağlar.
Zaman ve Stres Yönetimi Gelişir
İş hayatında en önemli iki kişisel gelişim konusu zaman ve stres yönetimidir. Zaman yönetimi, bireylerin daha planlı, sistematik ve düzenli olmasını sağlarken, stres yönetimi de bu zaman yönetimini kullanırken bireyin duygu kontrolünü yapmasını sağlar. Her iki yönetimde de bireyin duygusal ve mantıksal zekasını bir arada kullanması gerekir. Herhangi bir sektör içerisinde yer alan personel, zaman ve stres yönetiminde başarılı olursa, kariyer hedeflerine daha da yakınlaşır. Bu da şirket başarısını ikiye katlar. Şirket ya da kurum içi huzurun, mutluluğun sağlanması açısından da önemlidir. Bu huzur ve mutluluk, şirketin başarısında etkin bir rol oynar. Bireyin kariyer yaşamında sağlam adımlar atabilmesi, doğru kararlar alabilmesi için zaman ve stres yönetiminde başarılı olması, kişisel gelişimine önem vermesi gerekir.