Hayatınızda bir başarı elde etmek istediğinizce önce korkular ve bu korkuların uyandırdığı hisleriniz ile yüzleşmeniz gerekir. Çünkü korku, başarının önündeki en büyük engellerden biridir. İnsana hiç yapmayacağı şeyleri de yaptırabilir, vazgeçmek istemediği yolundan vazgeçirebilir ya da bir anda tüm ayrılıkların sebebi olabilir.
Korkular ile yüzleşmek gerektiğinde hayatınızda farklı bir bakış açısı da kazanmanız gerekir. Bunun için yapabileceğiniz en iyi şey, elinize bir kalem kağıt almak ve yazmaktır. Korkularınızı biri ile paylaşmanıza gerek yoktur. Önce kendinize itiraf etmeli, kendiniz anlamalı ve bu korku sonucunda oluşabilecekleri yine önce kendiniz görmeniz gerekir. Yapmanız gereken şey, elinize aldığınız kağıdı 3 eşit parçaya ayırmak ve her parçaya şunu yazmaktır:
- Korkuyu tanımla
- Bu korkular sana neler yaptırabilir?
- Düzelt
Her şeyden korkabilirsiniz. Birinin sizi terk etmesinden, işinizden istifa etmekten, bir başkasının yanına gitmekten, ayrılmaktan, çocuğunuza iyi bir anne ya da babalık yapamamaktan, üniversite sınavlarında düşük not almaktan… Korkular görecelidir ve bilinçaltımızda bizlere kalıcı hasarlar bırakır. Birçok insan farkında olmadan korkularının esiri haline gelir. Bunun için yapılması gereken ilk şey korkuları tanımlamaktır.
1. Korkular ve Tanımları
Terk edilme korkusu bir insanda yalnız kalma korkusu oluşturabildiği gibi başka duyguların yaşanmasına da sebebiyet verdiği için fobi yaratabilmektedir. Örneğin özgüven eksikliği bu duyguların başında gelir. Korkular ve tanımları bu nedenle önemlidir. Hangi korku, sizde nasıl bir duygu yaratıyor? Bu sorunun cevabını verirken dürüst ve objektif olmanız gerekir. Örneğin, aşık olmaktan korkuyorum çünkü bağlanmaktan korkuyorum demeniz, korkunuzun asıl nedenini ortaya çıkaracaktır. Yani siz, aşık olmaktan değil bağlanmaktan korkan birisiniz. Bunu görmeniz korkularınızın üstesinden gelmenin ilk yoludur.
2. Bu Korkular Sana Neler Yaptırabilir?
İyi düşün, korktuğunda ne yaparsın? Korku insana birçok şey yaptırabilir. Günümüzde pek çok cinayetin, adam yaralamanın ya da çeşitli büyük travmatik olayların sebebi korkudur. Korku insana inanılmaz şeyler yaptırabilir. Az önceki örnekten gidecek olursak, “Aşık olmaktan korkuyorum çünkü bağlanmaktan korkuyorum. Bu bana tek gecelik ilişkiler yaşatabilir.” diyebilirsiniz. Tek gecelik ilişkiler yaşamak, insan ruhuna zarar veren durumlardan biridir. Bir bakmışsınız ki, kendinizi depresyonun eşiğinde bulmuşsunuz. Bu nedenle korkularınızı tanımlayıp, neleri yapabileceğinizi görmeniz önemlidir.
3. Düzelt
Korkunu tanımladın, sana neler yaptırabileceğini keşfettin. Şimdi sırada düzeltme aşaması var. Öncelikle kabul etmeliyiz ki zaman aşırı derecede hızlı geçiyor. Günümüzü belirli parçalara ayırmak, her şeye yetişmek ya da yetişebileceğimizi hissetmek zorlaşıyor. Bunun nedeni, yaşlandıkça zamanın daha hızlı geçmesinden kaynaklanıyor.
İlgili içerik: Neden Yaşlandıkça Zaman Daha Hızlı Geçer?
Bu nedenle korkunu yenmek için önünde üç çeşit zaman bulunuyor: 3 ay, 6 ay ve 1 yıl. Yapılan araştırmalara göre bir korkuyu üzerimizden atmak için ihtiyacımız olan asıl zaman 1 yıllık bir zaman dilimi. Bu bir yıl içerisinde korkumuzun üstesinden gelebilirsek, kendimizi iyileştirebiliyoruz. Dolayısıyla çok hızlı davranmamak ve korku esnasında odaklanmak gerekiyor. Tanımladın, ne yapacağını biliyorsun. O halde nasıl düzeltmen gerektiğini de biliyorsun demektir. Düzeltmek için neler yapabileceğini keşfetmek, hatalarını önceden görmeni sağlar. Bu nedenle, bu üç adımı takip etmek ve kendine zaman vermek, en iyi iyileştirici olacaktır.