Korona Virüs salgının Türkiye’de de görülmesi ile birlikte insanlar üzerindeki gerilim arttı. Asılsız haberlerin yaratmış olduğu panik, güvensizlik ve beraberinde gelen endişe hali bir tek fiziki olarak değil psikolojik olarak da bizleri etkiliyor. Sürekli olarak stres altında hissetmek, güvensizlik duymak, endişeye ve korkuya kapılmak anskiyete oluşumuna ve depresyon başlangıcına neden oluyor.
Peki Korona Virüs karşısında psikolojimizi nasıl koruyacağız? Kendi kendimizi endişe ve korku haline sokmaktan nasıl vazgeçeceğiz? Bu süreci atlatırken kendimizi nasıl motive etmeliyiz? İşte Korona Virüs karşısında psikolojinizi korumanın yolları!
1. Cahillik Mutluluk Getirir
Kimi zaman cahilliğin mutluluk getirdiğine inanmalısınız. Bir tek virüs salgını ile ilgili değil, hayatınızın her noktasında bir konuyla ilgili olarak aşırı bilgi sahibi olmak, aynı zamanda aşırı endişe duymak demektir. Çünkü aşırı bilgi beraberinde pek çok ayrıntıya takılmak, detayları incelemek ve sürekli olarak araştırma halinde bulunarak konuyu takıntı haline getirmek ve benzeri gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu problemler de beraberinde korkuyu getirir ki bu korku o kadar da basit değildir. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan kişiler için “salgın”, “enfeksiyon” ya da “virüs” gibi kelimeler anksiyetenin ortaya çıkmasına hatta açık ortamda bulunamama (agorafobili panik bozukluk) korkusuna neden olabilir.
Kendinizi biraz olsun rahatlatmak istiyorsanız, cahil kalmayı tercih etmelisiniz. Haberler dışında araştırma yapmaktan vazgeçmeli, korkunuzu mantık sınırlarınız dışına taşımamaya çalışmalısınız. Sosyal medya üzerinden sürekli olarak paylaşım yapan hesapları takipten çıkartmalı, arkadaşlarınız ile farklı konularda konuşmayı denemeli ya da asılsız haberler karşısında panik olmamalısınız.
2. Yalan Haberler Panik Yaptırır
Pek çok sosyal medya hesabı ve gazete, asılsız haberleri paylaşarak bu dönemde dikkat çekmek ve insanlar tarafından bilinmek istemektedir. Elbette bu durum oldukça vicdansızca bir harekettir. Yalan haberler karşısında panik olmamaya, okuduğunuz haberin kaynaklarına dikkat etmeye özen göstermelisiniz. Doğruluğu bulunmayan haberler, konuşmalar karşısında kendinizi panik haline sokmamalısınız.
Örneğin son günlerde paylaşılan “Sirke, turşu ve kelle paça çorbası virüsü uzak tutuyor” haberine inanmamalısınız. Virüsü yalnızca doğru bir şekilde dezenfekte olmak, temizlik ve bakıma dikkat etmek engeller. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan temizlik adımlarını okuyarak virüsten nasıl korunabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
3. Dikkatli Ol ama Sakin Kal
Her zaman için olası bir senaryoya karşı hazırlıklı olmak, dikkatli davranmak fakat sakin olmak önemlidir. Bu durum tıpkı iki şirket arasındaki anlaşmanın gerçekleştirilmesi için ön ayak olan kişinin yaşadığı stres ile eş değerdir. Her iki şirketin de anlaşamama olasılığı olduğu gibi bu olasılığa dikkat etmek ve sakin kalmak, orta yolu bularak ilerlemek gerekir. Aynı durumu Korona Virüs salgını için de yapmak gerekir. Evinize erzak temin etmek, maske kullanmak, eldiven takmak ve dezenfekte olabilmek için ilaç, kolonya ve dezenfektan kullanmak alabileceğiniz önlemlerdir. Kalabalık ortamlar içerisinde dikkatli olmak, biri yanınızda öksürdüğü ya da hapşırdığı zaman sakin kalmanız gerekir. O anlarda panik olmanız, çevrenizi de korkutmanıza ve büyük bir endişe yaratmanıza neden olur.