Günümüz iş dünyasının en yenilikçi uygulamalarından biri haline gelen “Kurumsal Wellness” pek çok büyük şirket tarafından uygulanan bir hale geldi. Çalışanların ofis ortamında daha mutlu ve huzurlu olabilmesi amacıyla yapılan tam tabiri ile “Corporate Wellness” olarak bilinen bu uygulama, çalışanlar üzerinde şirket kültürü yaratılmasını sağlıyor. Bu sayede çalışanlar takım çalışmasında daha başarılı olurken sağlıklı bir ofis yaşamı içerisinde çalışma imkanı bulabiliyor.
Kurumsal Wellness uygulamaları, yıllar önce sağlık harcamalarına yapılan masrafları azaltmak amacıyla ortaya çıkan bir fikirdir. Sağlık harcamalarını azaltmak isteyen şirketler, şirket içerisinde yer alan çalışanların motivasyonlarını arttırmak ve farklı bakış açıları kazandırarak verimliliklerini ve performanslarını arttırmak amacıyla bu fikri buldular. Uygulamanın temelinde şirket içerisinde yer alan özel sağlık muayeneleri ve spor salonlarıyla çalışanların gün içerisindeki egzersizlerini, ruhlarını ve zihinlerini dinlendirmek için yapacakları uygulamalar, iş yaşamında da sürdürülebilir hale getirmek vardır.
Sağlıklı bir ofis ortamı elde etmek amaçtır. Bu sayede çalışanlar daha başarılı olabilmektedir. Uygulama başarılı bir şekilde yapıldığı takdirde çalışanların şirkete olan bağlılıkları arttırılmakta ve motive olmaları sağlanarak stratejik planlamalar yapılabilmektedir. Çalışanlar bu uygulamalar sayesinde kurum içerisinde kendilerini daha güvenli ve huzurlu hissetmektedir. İş yaşamı ile özel yaşam arasında denge kurulmasını sağlamakta, çalışanların daha başarılı zaman ve stres yönetimi yapmasını kolaylaştırmaktadır.
Peki şirketler neden kurumsal wellness çalışmalarına hız kazandırmaya ve bu uygulamalara destek vermeye başladı? Bu uygulamalar, bir nevi şirketlerin kendi kendilerine yatırım yapmasını sağlamaktadır. Şirketlerin kendilerine yatırım yapması da başarılı çalışanlar elde etmesinden geçmektedir. Bir şirket içerisindeki çalışanlar ne kadar başarılı, huzurlu ve sağlıklı olursa, şirkette aynı yönde bir ilerleme kat eder. İş gücünde ve çalışma hayatında bir şirketin rekabet ortamı elde edebilmesi, başarıya ulaşabilmesi için öncelikle kurum içi organizasyon yapısında başarılı olması gerekir. Bu başarıya destek olan uygulamalardan biri olduğu için şirketler kurumsal wellness uygulamalarını tercih etmektedir.
Dünyanın en önde gelen şirketlerinden biri olan Microsoft ve Google gibi şirketler, bu uygulamaları en başarılı şekilde uygulayan iki şirket olarak örnek verilebilir. Sunmuş oldukları sağlık hizmetleri sayesinde, çalışanlarına “ne kadar önemli olduklarını” hissettirmektedir. Bu nedenle pek çok kişi dünya devi şirketlerde çalışmak istemektedir. “Yeni nesil şirket” oluşumunda yaratıcı bir hareket olan Kurumsal Wellness, tüm bu sebeplerden ötürü yenilikçi iş dünyasında her şirket tarafından mutlaka uygulanması gereken programlardan biri haline gelmiştir.
Google tarafından uygulanan Kurumsal Wellness programlarına bakalım… Google şirketi, çalışanlarının diledikleri zaman içerisinde ücretsiz bir şekilde yoga ve egzersiz dersleri almasını sağlamaktadır. Bu egzersizlerde deneyimli olan çalışanlar derslere girmek yerine diledikleri zaman içerisinde yoga ve egzersiz yapabilmektedir. Bunlara ek olarak çalışanlar ofis içerisinde; duş alabilir, çamaşırlarını yıkayabilir, masaj yaptırabilir, yüzme egzersizleri yapabilir, mindfulness (farkındalık yaratma) programlarına katılabilir, kafe ve mikro mutfaklarda yer alan sağlıklı besinlerle kendi yiyeceklerini hazırlayabilmektedir.