Mahatma Gandhi’nin bir sözü vardır, “Gelecek, bugün ne yaptığınıza göre şekillenir.” diye. Çalışma hayatında lider kişilerin kendi yollarını oluşturabilmesi, rotalarını çizebilmesi için büyük resmi görmeleri gerekir. Büyük resim, gelecektir. Geleceği görebilen liderler kendi yollarını çok kolay bir şekilde bulabilir. Bu yol kimi zaman inişli çıkışlı bir hal alabilir ve kimi zaman başarısız olunarak yıkıcı olaylar yaşanmasına sebep olabilir. Her ne olursa olsun bir lider, kendi yolundan vazgeçmemelidir.
Her zaman için çalışma hayatında unutulmaması gereken nokta, herkesin kendine göre doğrularının, inançlarının, gerçeklerinin ve yanlışlarının olduğudur. Başarılı bir lider, başka insanlar tarafından diretilen konularda saygı duymasını bilen kişidir. Herkesin kendine ait bir yaşam ve çalışma felsefesi vardır. Bu nedenle her lider, başka hayatlardan ilham kaynağı almalı, uygulamaları başarılı bir şekilde analiz etmeli ve kendisi için en iyi olanı seçerek çalışma yaşamına devam etmelidir. Başarının kaynağı analiz etmekten ve uygulamadan geçmektedir. İyi bir analiz, kendi yolunuzu bulma konusunda atılacak ilk adımdır.
Lider kişilerin kendi yolunu çizerken karşılaştıkları en büyük problem, başkaları tarafından verilen tavsiyelerdir. Bu tavsiyeler “Ben denedim, olmadı. İstersen sen de yap, dene fakat sonunda başarısız olacaksın.” ya da “Ben şu şekilde denedim ve yaptım, oldu. Sen de bunu uygulayarak yap. Sonunda başarılı olacaksın.” şeklinde olabilir. Her iki tavsiyede yanlıştır! Herkesin bir şeyleri gerçekleştirirken tercih ettiği seçenekler bulunur. İş hayatında seçilebilecek yollar, parmak sayınız kadar fazladır. Bu yolları deneme yanılma yöntemiyle ayırmak gerekir. Verilen tavsiyeler dinlenmeli fakat lider olan kişilerin bu tavsiyelere uyarak değil, kendi bildiklerini, inandıklarını düşünerek hareket etmeleri beklenir. Aksi takdirde başarılı olunsa bile kendi başarısı sayılmayacaktır.
Gerçek bir lider olmak için çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Bu faktörler maddi alanda yaşanan problemler, ülke ekonomisindeki pürüzler, çevredeki rakipler ya da istihdam olanakları olabilir. Çevresel faktörlere dikkat ederek planlamalar ve hedefler koymak gerekir. Bugün olmayan, var olmayan şey, yarın olabilir. Tüm bu riskler ve fırsatlar değerlendirilmelidir. Bu konuda bireylerin kişisel ve çevresel SWOT analizi çıkartması oldukça önemlidir. Kendi yolunuzdan sapmadan, kimi zaman bu yola yön vererek ve değişimler yaparak ilerlemek gerekir.
“Denedim ama olmadı” diyebilmek önemlidir. Başarısızlıklar kabul edilmelidir. Başarılı bir lider olmak için bireylerde bulunması gereken temel özelliklerden biri başarısızlığı kabul edebilmektir. Boşa kürek çekiliyor bile olunsa, denemeye değer planların yapılması gerekir. Yani, cesaretli olunmalıdır. Riski yönetebilen, cesaret edebilen, pek çok kişinin cesaret edemeyeceği işlere girebilen kişiler lider özelliği taşır. Hayat ilginçtir. Çalışma hayatı ise daha da ilginçtir. Çünkü bu yolda ulaşılacak hedef ne olursa olsun, yol sürekli değişim içindedir. Bu yolda kaygı, korku ve endişeye yer olmamalıdır.