Milli Eğitim Bakanlığı – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – İTO – İSO – İTÜ arasında mesleki eğitime dair protokol anlaşması imzalandı.
Maçka Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde Tören Düzenlendi
Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasındaki protokol anlaşmasında düzenlenen bir törenle imzalar atıldı. Törene Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Bakanlık yetkilileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Bakanlık yetkilileri, İTÜ, İSO ve İTO yetkilileri katılım gösterdi. İmza tören Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlendi. Törende Ziya Selçuk bir konuşma yaptı. Selçuk’un konuşmasından anlaşmanın içeriğine dair tüm detaylar öğrenildi.
Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü Nedir?
Bir süredir beklenen Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü anlaşmasının amacı İstanbul’daki okullardan mesleki ve teknik eğitim verenlerin programlarının tasarlanması olarak açıklanıyor. Bu tasarımın amacının ise mezun olacak öğrencilerin niteliklerinin artırılması ve iş yaşamına hazır hale gelmelerinin sağlanması olarak biliniyor.
Dünyaya Örnek Olacak Bir Model
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imza töreninde yaptığı konuşmada Mesleki Eğitim işbirliği Protokolü’nün Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak bir model olmasını planladıklarını, bu çalışma ile Türkiye’deki eğitim sisteminin koordinasyonu konusunda neler yapılması gerektiğine de yol gösterici olunduğunu, projenin hayata geçirilmesinden sonra takibinde herkesin üzerine düşen görevi yapacağını, bu yapıldığı takdirde bir süre sonra mesleki ve teknik eğitimde “ara eleman” ifadesinin yerini “aranan eleman” tabirinin alacağını belirtti.
Bugünü Tarihe Not Düşelim!
Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisinden 3 farklı konuda atılım beklediğini, bunların en başında mesleki ve teknik eğitimin kaldırılmasının geldiğini, bugünün tarihe not düşülmesi gerektiğini, çünkü bu konuda önemli bir yol katedildiğini, bu projede Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortaklaşa hareket etmesinin son derece önemli olduğunu da söyledi.
Mesleki Eğitimin Prestiji Arttı
Türkiye’nin 2023 hedefleri çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında ortaya koyulan mesleki eğitim hedeflerinin esasında çok büyük ve önemli bir amaca hizmet ettiğini, mesleki eğitimin kalitesinin ve prestijinin arttığını, belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için bakanlıkların, kamunun, iş dünyasından ve üniversitelerin vereceği desteklerin önemli olduğuna da değindi.
Anlaşma Kapsamında Neler Yapılacak?
Mesleki Eğitim İşbirliği anlaşması kapsamında sektörlerdeki iş gücüne cevap verebilecek özellik ve niteliklere sahip etkili ve hızlı bir şekilde teknolojinin gelişimine ayak uydurabilecek elemanların yetiştirilmesi esas hedef olarak bulunuyor. okullardaki atölyelerde ve laboratuvarlarda yeni teknolojilerle donatılmış olan alanlar öğrencilerin kullanımına sunulacak. Bu alanlarda eğitim verecek öğretmenler de eğitilecek. Öğrencilerin projeleri desteklenecek, çerçeve eğitim programları verilecek, mesleki İngilizce öğretilecek, sanal gerçeklik uygulamaları le ilgili akademik çalışmalar yapılacak, başarılı öğrenciler mesleki ve teknik eğitime yönlendirilecek. Proje İstanbul’da bulunan 89 okulda hayata geçirilecek.