Türkiye Uzay Ajansı’nın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulmasına karar verildi. Bunun üzerine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Kocaeli Gebze’de düzenlenecek olan “Milli Uzay Programı Çalıştayı”nı açıkladı.
Kocaeli Gebze’de düzenlenecek olan çalıştay 18-19 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek. Yapılacak olan çalıştay programında uzay bilimleri ve teknolojileri, uzay uygulamaları, fırlatma ve malzeme teknolojileri, uzay hukuku, uluslararası ilişkiler ve finansman konuları hakkında konuşmalar gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulacak olan Türkiye Uzay Ajansı için Milli Uzay Programı bir rota oluşturacak.
18-19 Ocak Tarihlerinde Gerçekleşecek
Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nde (TÜSSİDE) gerçekleşecek olan çalıştay, 18-19 Ocak tarihlerinde düzenlenecek. Ensitütü TÜBİTAK Kocaeli Gebze yerleşkesinde bulunuyor. Burada düzenlenecek olan çalıştaya ilgili bürokratlar, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri de katılım sağlayacak.
Çalıştay içerisinde uzay bilimleri ve teknolojileri, uzay uygulamaları, fırlatma ve malzeme teknolojileri, uzay hukuku, uluslararası ilişkiler ve finansman konuları konuşularak Türkiye Uzay Ajansı için yol haritası çizilecek.
Uzay Teknolojileri İçin Hedefler Belirlenecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Uzay Ajansı için düzenlenecek olan Milli Uzay Programı Çalıştayı için açıklamalarda bulundu. Varank’ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı:
“Ulusal hedeflerimizi hep birlikte oluşturarak, uzay yarışında ülkemizin ön sıralarda yer almasını sağlayacağız. Savunma sanayisinde yerlileştirme yolunda attığımız adımlar, hem yeni teknolojilere hem de sanayinin diğer alanlarına dinamizm kattı. Uzay teknolojilerinde de benzer şekilde hedeflerimizi somutlaştıracak ve stratejik adımlar atacağız. Uzay Ajansı hem teknoloji yol haritalarını oluşturacak hem de başlatılan projelerin etkin denetim ve koordinasyonunu sağlayacak. Böylelikle Bakanlığımızın ‘Milli teknoloji güçlü sanayi’ vizyonu, uzay ve havacılık alanında da hayat bularak yüksek katma değerli üretim hedefimizi doğrudan karşılayacaktır. Bu çalıştay, hedeflerimizi somutlaştırmak ve ortak akılla hareket etmek adına çok iyi bir başlangıç noktası olacak.” dedi.
Uzay ve Havacılık Sanayisi Gelişecek
Kurulacak olan ajansla birlikte Türkiye’nin uzay ve havacılık bilimi teknolojilerinde orta ve uzun vadeli amaçları, hedefleri ve öncelikleri ile bu hedeflere ulaşmak için izlenecek yol ve yöntemleri belirleyen stratejik planlar hazırlanması sağlanacak.
Ajans, Türkiye’nin milli çıkarlarının uzay ve uzay biliminde de korunmasını sağlayacak. Böylelikle rekabetçi uzay ve havacılık sanayisi geliştirilmiş olunacak. Bu durum toplumun refahı açısından uzay ve havacılık teknolojisinin kullanılmasının yaygınlaştırılmasını da sağlamış olacak.
Ajans tüm uzay ve havacılık teknolojisinde operasyonların koordine edilmesini de görev edinecek. Bu sayede uzay ve havacılık ile ilgili olan her türlü ürün, teknoloji, sistem, tesis ve araç gereçlerin tasarımına yönelik çalışmalar da yürütülebilecek.
Bu çalışmalara ek olarak Türkiye Uzay Ajansı ve ajans için yapılacak olan çalıştay uydu, fırlatma araç ve sistemleri, hava araçları, simülatörler, uzay platformları dahil uzay ve havacılıkla ilgili olan tüm teknolojilerin üretimi, entegrasyonu ve plan ve proje çalışmalarının gerçekleşmesini sağlamış olacak.