Teknolojinin gelişmesi en çok gözlerimize zarar veriyor. Son model cep telefonları, teknoloji harikası bilgisayarlar ve tabletler genç yaşlı demeden artık herkesin elinde. Ancak bunun olumsuz yanları sonradan ortaya çıkıyor. Gece gündüz demeden sürekli baktığımız telefon ve bilgisayar ekranları bir süre sonra gözlerimizin bozulmasına neden oluyor. Uzağı görememe sorunu tıp dilinde miyop olarak ifade ediliyor. Günümüzde pek çok miyop hastası olduğunu ve herkeste görme fonksiyonlarının çok iyi olmadığını fark edebiliyoruz. Ancak uzmanların yaptığı açıklamalar daha dehşet verici. Tahminlere göre 2050 yılına geldiğimiz zaman dünya nüfusunun yarısının miyop olması bekleniyor.
Son yıllarda çocuklarda ve yetişkinlerde en çok görülen hastalıkların başında miyop gelmeye başladı. Adeta bir salgın hastalık gibi yayılmaya başlaması tehlikenin boyutlarını bir kez daha ortaya koyuyor. Günümüzde dışarı çıkamayan çocuklar bilgisayar ve tabletler önünde zaman geçiriyorlar. Alışkanlıkların değişmesi göz sağlığını da etkilemeye başladı.
Göz Sağlığı İçin 6 Metre İlerisine Bakın!
Uzmanlar göz sağlığının korunması için her gün dışarı çıkıp temiz havada zaman geçirmenin çok önemli olduğunu savunuyorlar. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tablet ve telefonlardan başını kaldırıp dışarı çıkmaları ve en az 6 metre uzağa bakmalarının göz damarlarının uyarılması açısından da son derece önemli olduğu belirlendi.
Göz sağlığını korumak için bazı yaşam alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. Bunun için öncelikli olarak loş ışıklı ve kapalı ortamlarda fazla zaman geçirmeyi bırakabiliriz. Telefonumuzun bir lüksten daha çok ihtiyaç haline geldiği şu dönemlerde mümkün olduğunca telefonla az vakit geçirmek son derece önemlidir.
Özellikle çocuklar için uzmanların uyarıları çok daha sert. Günde 20 dakikadan fazla cep telefonu ya da tabletlerle zaman geçirmenin hem göz gelişimi hem de beyin gelişimi açısından son derece tehlikeli olduğu belirtildi. Günde en az iki saat açık havada oynayan çocukların göz sağlığının olumlu etkileneceği ve miyop olma olasılıklarının giderek düşeceği belirtiliyor.
Risk Çocuklarda Daha Fazla
Göz sağlığının temellerinin çocukluk yaşlarda atıldığını düşündüğümüz zaman ebeveynlere bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor. Çocuklarını teknolojiye bağımlı hale getirmemeleri ve dışarıda da bir hayatın olduğunu çocuklarına aşılamaları gerekiyor. Eskiden gözlerdeki görme fonksiyonu kaybı 18 ile 20 yaş arasında duruyordu. Ancak günümüzde bu artış 35’li yaşlara kadar uzanıyor. Özellikle yapılan araştırmalar Asya ülkelerinde riskin daha fazla olduğunu ortaya koymuş. Ev içerisinde gereğinden fazla zaman geçiren ve dışarı çıkmayan kişilerde uzak mesafeye çok fazla bakılmadığı için göz tembelliği oluşuyor. Göz tembelliği bir süre sonra uzağı görememe yani miyop ile ilişkilendiriliyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda daha çok dışarıda vakit geçiren, sağlıklı beslenen ve telefon, tablet gibi araçlarla çok az zaman geçiren çocukların göz sağlığının yerinde olduğu ve bozulma ihtimalinin de son derece az olduğu belirlendi.