Aynı anda birden fazla iş yapmak sandığımız kadar verimli midir?
Multitasking Nedir?
“Multi” ve “tasking” kelimelerinin bir araya gelerek oluşturduğu İngilizce bir terimdir. Türkçeye doğrudan çevrildiğinde, çoklu işlem veya çoklu görev anlamına gelir. Kısa bir zaman içerisinde birden fazla işi halletme anlamına gelir. Birden fazla işi aynı anda halletseniz de beynimizin, birden fazla işi aynı anda yapmakta çokta başarılı olmadığını bilmemiz gerekir. Bazı uzmanlar, verimliliği %40 oranında düşürdüğünü iddia etmektedir. Dikkatinizi yalnızca tek bir yöne yöneltmediğiniz için, dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Bu durum görmeniz gereken şeyleri zorlaştırıp, sizi yavaşlatarak verimliliği düşürüyor. Araç kullanırken telefonla konuşarak, bir proje üzerinde çalışırken yanınızdaki kişilere başka bir konu hakkında bilgi verdiğiniz takdirde multitasking yönetimini kullanmış olursunuz.
Multitasking uygularken zamandan tasarruf ettiğinizi düşünseniz de, farklı işleri aynı zaman dilimine sığdırmaya çalıştığınızdan dolayı beynin odaklanması güçleşiyor; hata payı yükseliyor ve sandığınızın aksine daha çok zaman harcayıp, veriminizi düşürüyorsunuz.
Multitasking İş Hayatındaki Verimliliği Nasıl Etkiler
-Multitasking beyin fonksiyonlarını yavaşlatıyor. Beyin, yalnızca tek bir işe odaklanma yetisine sahiptir. Bu sebeple aynı anda birden fazla iş alındığında kendini zorlar ve zarar görebilir. Bazı üniversitelerin yaptığı araştırmaya göre bu zarar kalıcı da olabilir.
-Beynin odaklanma yetisine hasar verdiği gibi IQ seviyenizi de etkilemektedir. Yine bazı üniversitelerin araştırmalarına göre multitasking yapmaya devam edenlerin IQ seviyesi, bağımlı kişiler ile aynı seviyeye kadar düşüyor. Bu durum beyni karışık işlerle yormanın ne kadar çok büyük bir sorun teşkil ettiğinin kanıtıdır.
-Tek bir işe odaklanmadığınızda, işinize olan verimliliğiniz düşer. Bir işi tam anlamıyla bitirmeden diğer işe başlamak zaman kaybına yol açar. Bitmesi gereken bir iş üzerinde çalışırken diğer taraftan farklı şeylerle ilgilenmek asıl işinizin yarım kaldığını fark edersiniz.
-Multitasking strese sebep olur. Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak ve işin tamamlama süresini uzatmak sizi strese sokar. Bitmeyen işler veya multitasking sebebiyle ortaya çıkan hatalar sizi daha fazla strese sürükler.
Hepimiz kısa süre içinde daha çok iş yapmak isteriz. Zamanın hızına yetişebilmek, daha üretken olmak, tüm işleri tamamlamak için multitasking uygularız.
Multitasking’in Zararları Nelerdir?
- Yavaşlamak
- Beyine kötü alışkanlıklar kazandırmak
- Hatalar yapmak
- İş hayatında daha çok strese girmek
- Verim düşüklüğü
- Zaman kaybı
Kendinizi verimli işler yapmaya çalışırken, birden fazla iş yaparken bulursanız; tamamlamak istediğiniz işlerin bir değerlendirmesini yapın. Dikkatinizi dağıtacak şeyleri eleyip tek bir işe odaklanın. Multitaskingin zararlarından korunmak için dikkatli davranmanız gerekir.
Multitasking’ten Uzak Durmanın Yolları
- İşlerinizi önem durumuna göre sıralayın. Bir işi tamamlamadan diğer işe başlamayın.
- Günlük planlayıcınıza her gün yeteri kadar görev ekleyin. Sizi zorlayacak, aynı anda farklı işlerle uğraştıracak yoğun planlardan uzak durun.
- Çalışırken dikkatinizi dağıtan eşyalardan kurtulun. Telefonunuzu sessize alın veya kapatın, televizyon yada radyo gibi dikkatinizi dağıtacak cihazları kapatın.
- Çalışma ve iş alanınızda dikkatinizi dağıtacak düzeydeki sesi izole edin ve gerektiği takdirde çevrenizdekileri bu konuda uyarın.
- Birden fazla işi aynı anda yapmanın övünülecek bir durum olduğunu aklınızdan çıkarın.