Narsisizm ve Narsist Kişilerin Özellikleri
Narsisizm, “özseverlik yani kişinin, kendi bedensel ve ruhsal varlığına karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık” anlamına geliyor. Narsist kişiler, başarılarından ve yeteneklerinden abartarak bahsetmekten hoşlanırlar. Başkalarının onları beğenmesinden hoşlanırlar ve beğenilmek isterler. Bunu da hak ettiklerini düşünürler.
Kendilerini özel ve eşsiz olarak tanımlarlar. Empati yapma konusunda iyi değillerdir ayrıca başkalarını da kıskanırlar. Kendi çıkarlarına ulaşmak için başkalarını kullanmaktan asla çekinmezler, olması gerekenin bu olduğunu düşünürler. İnsanlara saygısız ve kaba davranırlar ve kendilerini beğenirler. Ayrıca narsist kişiler, sonsuz güçte, başarıda, güzellikte ve zekada olduklarına inanırlar.
Bu özelliklerden en az beş tanesini taşıyan kişiler, Narsisistik Kişilik Bozukluğu hastalığına sahip olabilirler. Günümüzde sosyal medya kullanımı nedeniyle de narsistlikte artış meydana gelmiş olabilir. Bu konuda uzman kişiler, sosyal medyanın teşvik edici bir ortam yarattığını söylüyorlar. Abartılmış yorumlar ve paylaşımlar nedeniyle, kişi kendini daha üstün görmeye başlıyor. Tanıdığı kişilere karşı bile saygısız ve kaba davranışlar sergileyebiliyor.
Narsisistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Narsistik kişilik bozukluğu konusunda uzmanlığı bulunan İngiliz terapist Dr. Tennyson Lee, Narsisisttik Kişilik Bozukluğuna sahip olan kişiler depresyonda oldukların inandıkları bilgisine ulaşmış. Antidepresanlar da kendini depresyonda sanan aslında narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerde etkili bir tedavi yöntemi olmadığının da altını çiziyor. İngiliz bir terapist ayrıca, tedavinin kolay olmadığını da vurguluyor. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan hastalar hastalığı kabul etmiyor ve hasta olduklarına inanmıyorlar. Kişinin, kendi varlığına karşı duyduğu hayranlık hastalığı kabul etmediği için hasta olduğuna ikna etmek gerekebiliyor. Ayrıca yaş ilerledikçe hastalık da azalıyor.
Tanımlamasının özseverlik gibi bir cümle ile açıklanmasının yanı sıra ölçülmesi oldukça zor bir hastalıktır.