Düzenli bir şekilde yazı yazan kişilerin gerek klavye üzerinde gerek kağıt üzerinde daha başarılı olduğu görülmektedir. Düzenli bir şekilde yazı yazmak iş hayatında bireyin belli bir vizyona ve düşünceye sahip olmasına yardımcı olur. Kişinin kendi kendine rehberlik etmesini, stres seviyesini azaltmasını, motivasyonunu arttırmasını, iletişim becerilerini geliştirmesini ve kişisel-profesyonel verimliliklerini yükseltmesini sağlar. Hafızayı koruma ve öğrenmeyi kolaylaştırma açısından da katkıları bulunur. Bu nedenle düzenli olarak yazı yazmak hem profesyonel hem de kişisel yaşam açısından oldukça önemlidir. Fakat bir diğer önemli olan nokta, her gün yazı yazma alışkanlığının elde edilebilmesidir.
Bir alışkanlığın alışkanlık haline gelebilmesi için en az 21 gün boyunca düzenli olarak aynı saatlerde tekrar edilmesi gerekir. Inc. yazarı olan Wanda Thibodeaux da yazı yazmanın faydalarından ve insana kazandırdıklarından bir yazısında şöyle bahsetmektedir:
Not Defteri Satın Al
Yazı yazmanın temelinin not defteri tutmakla oluşturulabileceğini söyleyen Wanda, küçükken yazmaya oldukça düşkün biri olduğunu ifade etmektedir. Küçükken her yere boynunda çanta gibi asılı olan küçük bir defterle gittiğini söyleyen yazar, bugün yazı yazmanın daha kolay olduğunu ifade etmektedir. Word gibi yazı yazmayı kolaylaştıran uygulamaların olması, Post-It gibi (yapışkan not uygulaması) uygulamaların bulunması, her yere taşıyabileceğiniz bir not defterinizin bulunmasını sağlamaktadır.
Wanda, çeşitli araçlar kullanarak yazı yazmanın daha istekli bir hale getirilebileceğini önermektedir. Fakat burada esas olan “kişisel” araçların kullanılmasıdır. Kişisel düşünceleriniz için kişisel yazılarınızın bulunması için bir not defteri de satın alabilirsiniz. Wanda’nın önerisi de bu yönde…
Vakit Ayır
Wanda’nın diğer bir önerisi, her zaman yazı yazabilecek kadar kendinize vakit ayırmanızdan yana… Nerede ve ne şekilde olduğunuz fark etmeksizin yazı yazmaya vaktinizin olması. Bu sayede daha istekli olabileceğinizi ifade eden yazar, kişisel gelişim açısından da kendinize vakit ayırmayı sağlayabileceğinizi ifade etmektedir. Gün içerisinde kendinize, fikirlerinize ve hayal gücünüze zaman ayırmak, bir süre sonra içsel monologlar yaparken kendi motivasyonunuzu arttırmanızı sağlayacaktır.
Aynı zamanda analitik düşünce yapınızı geliştireceği için somut verilere ve gerçeklere ulaşmanız daha kolay olacaktır. Tıpkı yemek yemek ya da giyinmek kadar somut veriler elde etmeye ve görmeye başlamak istiyorsanız, yazı yazmak için gününüzün bir bölümünü ayırmalısınız. Wanda 5 dakikanın bile yeterli olacağını söylemektedir.
Önyargınızı Hafifletir
Yazı yazmanın bir insana kattığı en büyük fayda belki de önyargılarınızı bir kenara bırakmanızı sağlamasıdır. Yazdığınız konulardaki düşüncelerinizi geliştirmek, genişletmek istiyorsanız, farklı pencerelerden olaylara bakmayı öğrenmeniz gerekir. Yazmak da tam olarak bunu sağlar. Kimi zaman ilham kaynağınız olmayabilir, fakat bu Wanda’ya göre oldukça iyi bir şeydir. Çünkü ilham kaynağınızın olmaması, farklı ilham kaynakları bulmanıza neden olur ve farklı konulardaki önyargılarınızı köreltmenizi sağlar.
İş hayatındaki önyargılardan kurtulmak için bile yazı yazabilirsiniz. Bir konuda daha detaylı düşünmek için olayların şemasını çizmek ve kısa notlar almak iş hayatındaki önyargılardan kurtulmanızı, farklı bakış açılarına sahip olmanızı sağlar.