Pasaport Nasıl Alınır?

Yurt dışına çıkmayı planlayanlardansanız pasaport çıkartmanız şart. Bu pasaport çıkartma işi nasıldır? Nasıl pasaport çıkartılır? Sorularınıza cevap bulabileceğinize inandığımız pasaport nasıl alınır? Konu başlıklı yazımızı sizler için hazırladık.

Eskiden pasaport çıkartmak için gitmeniz gereken merci Emniyet Müdürlükleriydi. Artık onun yerini Nüfus Müdürlükleri aldı. Bu sebeple pasaport çıkartmak isteyenlerin öncelikle bağlı bulundukları ilçenin nüfus müdürlüğünden randevu almaları gerekmektedir.

Ehliyet ve nüfus cüzdanı için internetten talep edeceğiniz randevulara pasaport randevu talebi de eklendi. Bunun için yapmanız gereken şey https://randevu.nvi.gov.tr adresine erişim sağlamanız olacaktır. Burada önümüze çıkacak olan listeden ne için randevu istediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport ve adres kayıt için randevu seçenekleriniz var. Pasaport seçeneğini seçip devam ediyoruz. Karşımıza bir seçim listesi çıkıyor. Bu listeden de ne tür bir pasaport çıkartmak istediğimizi belirtmemiz gerekiyor. Milli sporcu, devlet memuru gibi özel bir durumunuz varsa bunlardan birini, özel durumunuz yok ise normal vatandaşlar için geçerli olan ‘umuma mahsus pasaport (Bordo)’ yazan seçeneği seçmeniz gerekiyor.

Pasaport İçin Randevu Almak Şart

Randevu sayfasından pasaport türümüzü seçtik. Ardından bizden doldurmamızı istedikleri bir form ile karşılaşıyoruz. Bu forma da ismimiz, soy ismimiz, kimlik numaramız ve cep telefon numaramız gibi bilgiler bizden isteniyor. Bilgileri tamamladıktan sonra yönleneceğimiz sayfada randevu almak için bize uygun olan il veya ilçeyi belirlememiz gerekiyor.

E-randevu sisteminden başvuru yapabilecek kişiler sadece kendileri, eş, çocuk, anne ve babaları için başvuru talebinde bulunabiliyor. Bunun haricinde bir başvuru talebinizin dikkate alınmayacağı konusunda bildirim ekranı çıkıyor. Sonrasında ise sizin başvuru yapabileceğiniz kişilerin listesi çıkıyor. Buradan kendiniz için mi yoksa listede yer alan diğer yakınlarınız için mi pasaport randevusu talep ettiğinizi seçmeniz gerekiyor.

Nüfus Müdürlüğüne Gitmeden Önce Pasaport Harç Bedeli Ödenmeli

Nüfus Müdürlüğünden talep ettiğiniz randevuya gitmeden önce pasaport harç bedelini ödemiş olmanız gerekiyor. Ödeyeceğiniz bedel, sizin almak istediğiniz pasaportun geçerlilik süresi ile ilgili olarak değişecektir. Ödemeniz gereken bedeli PTT şubeleri ya da anlaşmalı banka şubelerine ödeyip dekontu alman gerekiyor. Bu dekont, randevuya gittiğinizde sizden istenecektir. Aksi halde bir kez daha git gel yapmanız gerekir.

Daha önce sahip olduğunuz bir pasaportunuz varsa ve bu pasaportta boş sayfalarınız mevcutsa, evlilik nedeniyle soy isim bilginizde bir değişiklik yoksa yeni cüzdan bedeli ödemeniz gerekmiyor. Defter ücreti 2020 yılı için yaklaşık olarak 150 TL, 1 yıllık pasaport ücreti 400 TL, 3 yıldan 10 yıla kadar olan pasaport ücreti ise sabit olup yaklaşık 1.000 TL gibi bir masrafa çıkıyor. Güncel fiyatları en doğru şekilde öğrenmek isterseniz https://randevu.nvi.gov.tr adresini takip etmelisiniz.

Günümüzde pasaport için istenen diğer belgeler arasında biyometrik fotoğraf zorunluluğu da var. Normal çekilmiş fotoğraflarınız kabul edilmeyeceği için fotoğrafınızı çektireceğiniz stüdyoya, fotoğrafın pasaport için olduğunu belirtmelisiniz.

Öğrenciler Harç Bedelinden Muaf

Harç bedelinden kurtulmanın tek yolu öğrenci kimliği! Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta şu. Eğer Nüfus Müdürlüğüne bir dekont götürmeyeceksen (öğrenciysen) bunun yerine öğrenci belgeni çıkartıp götürmen gerekiyor. Öğrenci belgenizi sunduktan sonra ödemeniz gereken tek ücret defter bedeli alçaktır.

Pasaportun Adresine Teslim Ediliyor

Pasaport başvurusu yaptıktan sonra herhangi bir yere gitmeye gerek kalmıyor. Pasaportunuz, belirttiğiniz adrese PTT kargoyla gönderiliyor. Ayrıca randevu sırasında belirttiğiniz telefona da kargo süreci ile ilgili bilgiler SMS olarak gönderiliyor. Böylece takip etmek daha kolay oluyor.