Patronunla konuşmak istediklerin mi var? Çalışma koşulların, maaşına zam ya da terfi talebin hakkında işvereninle konuşmak istiyor olabilirsin. Fakat nasıl konuşman ve ne zaman konuşman gerektiği hakkında tereddüt edebilirsiniz. Patronunla konuşma sürecinden başarıyla ayrılmak istiyorsan, uygulayabileceğin bazı püf noktalar bulunuyor.
Pek çok personel, işvereniyle kariyeri hakkında konuşmaktan çekinmektedir. Kariyer değişikliğini konuşmak, stres yaratabilir. Bu konuşmayı yapmak dolayısıyla gözünüzde büyüyebilir ve sürekli olarak konuşmayı ertelemek zorunda kalabilirsiniz.
Öncelikle, konuşmak için uygun zamanı kollamalısınız. Uygun zamanda harekete geçmek, sizi yapacağınız konuşmadan zaferle ayrılmanızı sağlayacaktır. Bunun için işlerin yoğun olmadığı, ofis içerisindeki koşuşturmanın olmadığı bir zaman dilimini tercih etmenizde fayda olacaktır. Ayrıca zam ya da terfi talebinde bulunacaksanız da, şirketin zarar döneminde olmadığı bir dönemi tercih etmelisiniz. Konuşmadan önce patronunuza onunla konuşmak istediğiniz bir konu olduğunu belirtmeli ve size zaman ayırmasını istemelisiniz.
Bir diğer önemli nokta, patronunuzla konuşmadan önce ne hakkında konuşmak istediğiniz konusunda emin olmanız. Herhangi bir probleme dair çözüm önerileri sunacak bile olsanız, konuşmanızın sorun çözümleri hakkında olduğuna emin olmalısınız. Konuşmadan önce pratik yapabilirsiniz. Konuşmanızın ana hatlarını çizmeli, hedeflerinizi, beklentilerinizi, taleplerinizi karşı tarafa net bir şekilde aktaracağınız cümleler seçmelisiniz. Patronunuzun sizi daha iyi anlayabilmesi ve doğru şekilde yönlendirebilmesi için cümleleriniz net olmalıdır.
Eğer planladığınız gibi bir konuşma gerçekleşmezse, bu ihtimale karşı hazırlıklı olmanızda fayda vardır. Konuşmanız acil bir durum sebebiyle yarıda kesilebilir ya da patronunuz sizinle görüşmek, konuşmak istemeyebilir. En kötü ihtimal de reddedilmeniz olacaktır. Bu durumlara karşılık hazırlıklı olmalısınız. Fevri tavırlar sergilemek yerine kendinizden emin olduğunuzu göstermeli ve sakin kalmalısınız. Vazgeçmek yerine, yaşanan durum hakkında düşünmeli, belirsizleri gelecek zaman içerisinde ortadan nasıl kaldırabileceğinizi planlamalısınız.
Olumsuz Bir Tepki Alırsanız
Konuşmanızın sonunda patronunuzdan olumsuz bir tepki ya da cevap alırsanız, bunun sebebini sormaktan çekinmeyin. Birçok çalışan, olumsuz cevap aldığı takdirde konuşmayı bitirmektedir. Fakat patronunuzun neden böyle bir karar verdiğini ona bizzat sormalısınız. Geçici bir engel sebebiyle teklifiniz ya da konuşmanız reddediliyor olabilir. Bu nedenle konuşmayı bitirmek yerine sebebi öğrenmeniz, kariyer adımlarınızı daha doğru bir şekilde atmanızı sağlayacaktır.
Konuşmanız sırasında yapacağınız vurgulamalara, ses tonunuza dikkat etmelisiniz. Çok yüksek ya da çok alçak sesle konuşmamalısınız. Yüksek sesle konuşmak patronunuz tarafından fevri olduğunuz, alçak sesle konuşmanız da kendinize güvenmediğiniz şeklinde algılanacaktır. Doğru ses tonunu kullanmak, doğru yerde vurgulamalar yapmak bu nedenle önemlidir.
Konuşmak istediğiniz tüm konuları tek bir görüşmeye sığdırmaya çalışmamalısınız. Bunun için bir liste yapabilirsiniz. Kafanızda belirsizlik yaratan konuları bir sıraya koyun ve ilk olarak öncelikli olan konuları patronunuzla konuşun. Zaman içerisinde de diğer konulara yer verin. Bu sayede dönem dönem patronunuzla iletişim halinde bulunabilir, iletişim bağınızı kuvvetlendirebilirsiniz.