Toplumlar arasındaki en büyük etkileşimlerden biri pazarlama olarak bilinir. Ülkelerin kalkınmasında gerekli gelişim aşamalarının başında sanayi ve tarımının yanı sıra bilgi ile ilgili sektörler de gelir. Bu sektörlerin başında da pazarlama vardır. Sürekli olarak araştırmaya ve geliştirmeye yönelik bir sektör olduğu için bu sektörde yer alan personellerin de gelişime ve araştırmaya açık olması gerekir. Peki pazarlamada personellerin sahip olması gereken etkili kişisel özellikler nelerdir?
Pazarlamada Etkili İletişimin Önemi
Çalışılan sektör her ne olursa olsun işin içinde mutlaka pazarlama da vardır. Pazarlamanın ilk gerekliliklerinden biri de etkili iletişim kurabilmektir. İletişimin kuralları iyi bilinmeli ve doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Bu iletişim teknik ve mesleki bilgi ile donatılmalıdır. Bilgi ve donanım, pazarlama açısından önemlidir. Müşteriyi tatmin edebilmek için iletişimde bilgiye, donanıma ihtiyaç duyulmaktadır. Hiçbir müşteri, yetersiz bilgi ve donanıma sahip olduğunu anladığı personeli aktif bir şekilde dinlemek istemez.
Örneğin, bankalardaki satış ve pazarlama departmanlarında etkili iletişim yeteneklerini kullanmak oldukça önemlidir. Bu birimler içerisinde tam anlamıyla bir ekip çalışmasının yürütüldüğü de görülmektedir. Satış ve pazarlama biriminin uyum içinde çalışması ve bu uyumu müşteriye aktarması için satış sürecini doğru yönetmesi gerekir. Bu yönetimde etkili iletişim becerisine sahip, insan ilişkilerinde güçlü, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın ve şirket kültürüne uyumlu olmaya bağlıdır.
Personellerde Bulunması Gereken Özellikler
Sektörler arasındaki rekabetin gün geçtikçe daha da arttığı gözlemlenmektedir. Hal böyle olunca pazarlama işi yapan çalışanların işi de gittikçe zorlaşmaktadır. Pazarlama personelleri kendilerini iş hayatında ne kadar geliştirir ve yeniliklere açık bir şekilde tutarlarsa, hem kendilerine hem de çalıştıkları şirkete yatırım yapmış olurlar.
Bir işletmenin ya da şirketin ürünlerinin doğru pazarlanması ve getiri elde edilebilmesi satış ve pazarlama elemanlarından geçer. Günümüzde artık işverenler de bu durumun farkında olmakla birlikte bünyelerinde çalıştıracakları personelleri seçerken oldukça titiz davranmaktadır. Pazarlama sektöründe çalışmak için personelin daima hem mesleki hem de kişisel gelişimine önem vermesi gerekir. Şirket içi ve dışı eğitimlere katılım sağlanarak bu gelişim elde edilebilmektedir. Bilgi ve donanımı arttırmak, pazarlama alanında başarı getirir. Bilgi ve donanım haricinde personellerde bulunması gereken özellikleri sıralamak gerekirse; anlayışlı ve sabırlı olmaları, güler yüzlü ve belli ölçüde samimi davranmaları, etkili iletişim yeteneklerini kullanmaları, ikna edici bir dile sahip olmaları, akıcı ve düzgün bir diksiyon ile konuşmaları, giyimlerine ve görünümlerine dikkat etmeleri, yenilikçi, girişimci ve potansiyel bir geliştirici olmaları olarak belirtilebilir.
Tüm bunlara ek olarak personelin satışını ya da pazarlamasını gerçekleştirdiği ürün ya da hizmet hakkında da yeterli bilgiye ve donanıma sahip olması gerekir. Ürünü ya da hizmeti iyi bir şekilde tanımalıdır. Bu ürün ve hizmet hakkında satış ya da pazarlama gerçekleştiren ve rekabet edilen başka firmalar var ise asla kötülenmemelidir.