Büyüklerimizden belki de defalarca duyduğumuz ancak çoğumuzun uygulayamadığı bir söz var. ‘Gündüz uykusu, gece uykusunun yerini tutmaz’ derler. Ancak çağımızın gece uyumama gündüz de uyunamama hastalığı bunu uygulamamıza engel oluyor. Ellerimizde bulunan cep telefonlarımızın içerisinde koskoca bir dünya var. O dünyayı bırakıp da uykuya gitmek kolay mı? Hele bir de her şey parmağımızın altında iken…
Evet! Kabul ediyoruz. Cep telefonu ve internet varsa sınırsız eğlence anlayışı var. Ama eğlencenin de yer ve saatinin olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Özellikle de mevzu bahis gece uykusu ise olay çok daha anlamlı ve önemli bir hal alıyor.
Doğru Zamanda Yapılan 4 Saatlik Gece Uykusu
Doğru zamanda yapılan 4 saatlik gece uykusu, yanlış zamanda yapılan 20 saatlik uykudan kat ve kat daha etkili oluyor. Peki neden?
Bazı araştırmalara göre gece saat 2 ile 6 aralığında yapılan uyku, vücudu ve zihni o güne hazırlamak için şart. Aksi halde isterseniz bu 4 saatin dışında kalan 20 saat boyunca uyuyun ne vücudunuz ne de zihniniz tam anlamıyla dinlemiş olarak kalkacaktır. Sizce saat 2 ile 6 arasını uykuda geçirmek neden bu kadar önemli? Ve bu 4 saat içerisinde neler oluyor şimdi bu konuya bir göz atalım.
3. Göz ve Epifiz Kavramları ile Gece Uykusu Arasındaki İlişki
Beyindeki küçük bir endokrin-içsalgı bezi olan epifiz, antik çağlarda bulunmuş olup, onun hakkında o zamanlarda günümüzden çok daha fazla şey biliniyormuş. Bundan 2500 yıl önce, M.Ö. 4’ncü yüzyılda Herophilis, epifiz bezi üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Çalışmalarının sonucunda ise onu şöyle tanımlıyordu: ‘Düşünce akışını düzenleyen büzücü kas’.
Tüm düşünce akışını düzenleyen bu kas doğal olarak günlük aktivitelerimizi düzgün bir şekilde sürdürebilmeyi, beynimizin vücudumuzun gerekli birimlerine gerektiği an gerekli sinyali gönderebilmesini de mümkün kılıyor.
Hindistan’ın antik tarihindeki mistik eserler incelendiğinde ise epifize için ‘sezginin gözü’ ve ‘üçüncü göz’ tanımlarının kullanılmış olduğu keşfedilmiştir. Bu göz ruhsal dünyamız ile fiziki dünyamızı birbirine bağlayan bir göz olarak görülmekte ve bu sebeple ona üçüncü göz de denilmektedir. 3. Göz olarak isimlendirilen epifizin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesi için gece yarısından sabah gün ışığı doğana kadar karanlık ortamda kalmasının gerektiği keşfedilmiştir. Aksi halde ruhsal hayatımız ile fiziki hayatımız birbirileri arasında kopukluk durumunu yaşayacak bize ise günlük işlerimizi sürdürememe, başarısız olma, dikkat dağınıklığı gibi olumsuz yönleri ile dönüş yapacaktır.
Tam Şarj ve Deşarj Saat 2 ile 6 Arasındaki Gece Uykusunda Gizli
Sağlıklı, neşeli ve mutlu bir hayat sürebilmemiz için beynimizin ve ruhumuzun her gün düzenli olarak önce tam deşarj ve ardından tam şarj olması gerekmektedir. Bu tam deşarj ve ardından tam şarj zamanlaması ise sadece gece saat 2 ile sabaha karşı saat 6 aralığında gerçekleşmektedir. Bu sebeple sizler bu saat dilimi içerisinde uyumamışsanız isterseniz günün geri kalan 20 saatinizi uyuyarak geçirin nafile…
Sizin için toparladığımız bu bilgilerden sonra gece uykusu almak mı istersiniz gece kuşu olmak mı? Karar sizin.