Günümüzde eğitim sistemi ülkedeki büyük bir kesim tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. Eğitim sisteminin öğrencileri tek tip bir kişi haline getirdiği söyleniyor. Beceri ve yeteneklerine göre bir sınıflandırma yapılmadığı için günümüzde pek çok öğrencinin var olan yetenek ve becerileri körelerek son buluyor. Sürekli tartışmalara sebep olan eğitim sisteminin düzeltilmesi için pek bir şey yapılmıyor. Son zamanlarda öğrencilerinde kendilerini eleştirdiği bir eğitim anlayışı gündeme gelmeye başladı. Sadece dersi geçmek ve mezun olmak odaklı eğitim sisteminin öğrencilere kattığı pek bir şeyin olmaması tartışmaların fitilini ateşliyor. Her ebeveyn çocuklarının teknik bilgileri aldıktan sonra bilgi ve becerilerine göre öğretmenleri tarafından doğru bir şekilde yönlendirilmesini istiyor. Ancak eğitim sistemi çoğu zaman buna izin vermiyor.
Günümüzde öğrencilerin algılarında da değişiklik yaşandı. Pek çok öğrenci dersin kendisine ne kattığını ya da ne öğrendiğini sorgulamak yerine dersi geçecek kadar öğrenmenin ve kendilerini daha fazla yormamanın bir marifet olduğunu düşünüyorlar. Ders çalışmak yerine öğrencilerin büyük bir kısmı sınav kağıdını okuyan ve sınavı hazırlayan hocaların tekniğini çözmek üzere kafa patlattıkları için okuldan mezun olduktan sonra pek çok işsiz üniversitelinin olduğunu görmek şaşırtıcı değil.
Vizyonsuz Bir Toplum Yetişiyor
Teknik bilgilerin büyük bir kısmının günlük hayatında işe yaramayacağını düşünen bir nesil yetiştiği için bazı kesimler tarafından yeni neslin vizyonsuz olduğu düşünülüyor. Örnek vermek gerekirse mühendislik okuyan öğrencilerin büyük bir kısmının sadece sınavı geçmek için çalışıp, zamanlarının geri kalan kısmını başka becerileri için kullandıkları görülüyor. Ancak gerçek ve başarılı bir mühendis olmak isteyen kişilerin geri kalan zamanlarda da kendisini geliştirmek adına sıkı bir çalışma yapması gerekiyor. Her öğrencinin pek çok rakibinin olduğu düşünüldüğü zaman mesleğini gerçekten iyi yapmak ve hatta alanında en iyisi olmak isteyenlerin çalışmaktan ve kendilerini gelişmekten asla vazgeçmemeleri gerekiyor.
‘Bu Bilgiler Ne İşime Yarayacak’ Düşüncesi Yanlış!
Öğrenilen bilgilerin gerçek hayatta işe yaramadığı felsefesi doğru bir felsefe değil. Bu noktada kişinin yaratıcılığını açığa çıkaracak olan çalışmaları gerçekleştirerek diğer rakipleri arasında bir adım öne çıkaracak adımlar atması son derece önemlidir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sosyal medya gençlerin bağımlılık yaratan vazgeçemediği alanlar olarak biliniyor. Sosyal medyada yaşanan her olaya hakim olan gençlerin meslekleri ya da bölümleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını görmek trajikomik bir durum olarak değerlendiriliyor. Sosyal medyada her konuda bir fikri olan gençlerin aslında iddia ettikleri pek çok bilginin altını dolduramadıkları, kulaktan dolma bilgilerle kendilerini ve tezlerini savundukları görünüyor.
Günümüzde yapılan en sert eleştirilerden birisi ise vizyonsuz bir toplumun geliştiğidir. Bu acımasız eleştirinin tüm dünyada etkili olduğu ve gençlerin ardından pek çok durumu gözardı etmelerinden kaynaklandığı söylenebilir. Popüler kültürün sebep olduğu bu durumdan kurtulmak için çok okumak, çok merak etmek, çok sorgulamak, çok araştırmak ve kişinin gelişimi için çabalaması son derece önemlidir.