Sağlıklı ve dengeli beslenmenin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu yıllarca duyuran doktorlar bu sefer yemek yerken yapılan hataları açıkladılar. Yemek yemenin hatası mı olurmuş dediğinizi duyar gibiyim. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından sağlıklı ve dengeli beslenirken bazı hataların yapıldığı ve bu hataların tüm yapılanları bir kalemde silip çöpe attığı kanıtlandı.
Günümüzde ortaya çıkan hazır yemek sektörü sağlıklı beslenme işine adeta ket vuruyor. Her köşe başında uygun fiyata satılan sağlıksız besinler pek çok kişinin aklını çeliyor. Evde yapılan sağlıklı ve katkı maddesi konmadan hazırlanan ev yemeklerinin neredeyse yüzüne bakılmıyor. Hazır gıda sektörü neredeyse hepimizi ele geçirmiş durumda..
Günümüzde ortaya çıkan hastalıkların büyük bir kısmı sağlıksız beslenmenin bir eseri olarak değerlendiriliyor. Sürekli yorgun hissetme, hastalıklara karşı dirençsiz bir vücut ve sağlıksız beden bütün hastalıklara açık kapı bırakıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında öğrenecek çok şeyimiz var. Yemek yerken hala bazı hatalar yaptığımız aşikar. Bunun için uzmanlar uyarıyor.
Kahvaltıyı Asla Atlamayın
Günün en önemli öğünü olan kahvaltı metabolizmanın sağlıklı çalışması için şart. Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı neredeyse tüm gününüzün tok ve enerjik geçmesini sağlayabilir. Kahvaltı masasında özellikle tahıllı ürünler, yumurta, bol yeşillik ve peynir güne sağlıklı bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir.
Yemekte Su Tüketmek İyi Değil
Yemek sırasında bol su tüketmek doğru bilinen yanlışlar arasında. Yemekte tüketilen su ve sıvı tükürük bezleri ile mide sıvısının çalışmasını sağlıyor. Bunun üzerine doyma hissi azalıyor. Sindirim yavaşlıyor. Yemeği su tüketmeden bitirmek en sağlıklı ve doğru beslenme yöntemi olabilir.
Yemek İçin En Çok Evi Tercih Edin
Sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmek isteyen kişilere yemekleri evde yemeleri önerilir. Dışarıda akılları çelen birbirinden lezzetli sağlıksız yemekler aslında sağlıklı beslenmenin bir numaralı düşmanı. Evde kendiniz hazırlayabileceğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz, hangi malzemelerin kullanıldığından emin olduğunuz yemekler bir süre sonra tüketim alışkanlıklarınız içerisine girecek. Sağlıklı olduğunu düşündüğünüz pek çok yemeğin içerisinde dışarıda bulunan şartlar göz önüne alındığı zaman bilinmeyen pek çok katkı maddesinin girdiğini sizinle paylaşabiliriz.
Tokken Meyveden Uzak Durun
Sağlıklı beslenmenin en büyük yardımcıları meyveler. Ancak uzmanlar tok karnına meyvelerden uzak durulmasını öneriyorlar. Yemekten en az iki saat sonra ya da iki saat önce meyve tüketimi için ideal zamanlar. Tok karnına tüketilen meyveler bir süre sonra vücutta sindirilemediği için mayalanmaya sebep oluyor. Mayalanma işlemi sonrasında vücutta, özellikle midede rahatsızlık veren bir şişkinlik meydana gelir. Meyvelerin içerisinde bulunan tüm faydaları almak isterseniz doğru zamanda tüketmeniz gerekir.
Yemek Yemekten Keyif Alın
Yemek saatlerinizi isterseniz bir keyif haline getirebilirsiniz. Mümkün olduğunca yemek masasında daha fazla vakit geçirin. Ancak bu söylediğimizi yanlış anlamayın. Yemek yerken ağzınıza aldığınız lokmaları daha fazla çiğneyin ve daha kolay öğütülür bir hale getirin. Böylece hem tokluk hissini artırabilir hem de sindirimi kolaylaştırabilirsiniz.