Bugünün teknolojilerinde oldukça önemli bir problem haline gelen şarj ve batarya konusu sanırım kısa süre sonrasında tarihe gömülecek.
Kanada merkezli teknoloji devi CVMR, geliştirmiş olduğu yeni bir teknoloji sayesinde lityum pillere kıyasla 5 kata kadar daha fazla enerji kapasitesine sahip magnezyum bazlı şarj edilebilen pil üretimine imza attı. Böylelikle oldukça kritik bir AR – GE çalışması gerçekleştiren şirket CVMR, geliştirmiş olduğu bu yeni pil teknolojisi ile alakalı açıklamalarda bulunarak, bu teknolojisin hızlı bir şekilde yayılacağını ifade etti. Üstelik şirket, Türkiye de yatırım yapabilmek adına üreticilerle görüşmelere başladı bile.
Batarya ve Piller İhtiyacı Karşılamaya Yetmiyor!
Teknolojinin her geçen gün gelişme kaydetmesi ile birlikte artış gösteren enerji tüketimi karşısında günlük yaşamda kullanılmakta olan lityum piller ve şarj edilen bataryalar ihtiyacı karşılamaya yetmiyor. Akıllı cep telefonlarından tabletlere, diş fırçalarında bilgisayarlara, elektrikli otomobillerden traş makinelerine varana kadar birçok taşınabilir elektronik aletlerin rahatlıkla ve uzun ömürlü olarak kullanılabilmesi adına hızlı şarj olan ve en fazla enerji depolayan pil arayışlarına giriliyor. Kanada merkezli teknoloji şirketi CVMR Energy Metals, yaklaşık olarak 8 yıldır yürüttüğü araştırmaların neticesinde, pek çok kişi için problem haline gelen pil ömrüne alternatif bir çözüm sundu. Bu sayede şar edilme özelliğine sahip olan bataryalarda anot adına magnezyuma yer verilerek önemli bir icada imza atmış oldu.
Bu Yeni Pil Teknolojisine Türkiye’de de Yer Verilecek Mi?
Kanadalı CVMR Energy Metals, bu buluşu sayesinde lityum iyon pillere kıyasla 5 kata kadar daha fazla enerji kapasitesine sahip magnezyum bazlı şarj edilebilen pil üretimi gerçekleştirdiğini duyurdu. Yatırım ağına Türkiye’yi de dahil eden CVMR, ülkede bir batarya üretim fabrikası kurabilmek adına yerli otomobil ve batarya üreticileri ile görüşmeler gerçekleştirmeye başladı.
2021’e Kadar Elektrikli Otomobillerde Bu Bataryalar Kullanılacak
CVMR Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Kamran M. Khozan basın mensuplarına karşı yapmış olduğu bu açıklamalarında, magnezyum bazlı şarj edilebilen bataryaların kullanıcısına sağlamış olduğu en önemli avantajın diğer bataryalara kıyasla 5 kat fazla enerji depolama kapasitesine sahip olması olduğunu belirtti. Bu yeni icat adına Amerika Pantent Enstitüsü’nde bekleme sürecinde olan 4 adet başvurularının bulunduğu belirten şirket CEO’su, bu yeni pillerin 2021 yılına kadar ticarileştirilmesinin hedeflendiğini de dile getirdi. Bu buluşun başta AB ülkeleri, Çin, ABD ve Hindistan olmak üzere tüm elektrikli araç üretilen ülkelerde, üretimin en önemli parçası haline gelmesinin hedeflendiğini de ekledi.
Kullanılan Katı Elektrolit Sayesinde Bataryalar Oldukça Güvenli
Her ne kadar daha öncesinde şarj edilemeyen türden magnezyum pillerin üretimi gerçekleştirilmiş olsa da, Kanadalı teknoloji devinin araştırmacıları, geliştirmiş oldukları bu yen pil teknolojisi ile lityum pillerde bulunan sıvı elektrolit yerine en verimli katı elektrolit tercih edildiğini ve böylelikle şarj edilebilen magnezyum pillerin üretimini başardıklarını açıkladı. Üstelik katı elektrolit sayesinde bataryalar daha güvenli bir hale getirildi.