Günümüz teknolojisinin kitle iletişim araçlarına yönelik olduğunu söylememek yalan olur. Dolayısıyla şirketler ve markalar, tüketicilerine ulaşabilmek için sosyal medya kanallarını aktif bir şekilde kullanmak zorundadır. Google içerisinde “bilinir” bir marka ya da şirket olmayı amaçlayan SEO çalışması, markalar ve şirketler tarafından mutlaka yapılmalıdır fakat neden?
SEO Nedir?
Bir marka ya da şirket yöneticisiyseniz öncelikle SEO’nun ne olduğunu bilmelisiniz. SEO, arama motoru optimizasyonudur. Google gibi arama motorları üzerinde yapılan arama sonuçlarında markanızın üst sıralarda yer alabilmesi için yapılan tüm çalışmaları kapsamaktadır. Web üzerinde bilinir bir hale gelmenizi sağlar.
SEO çalışması yaparken amaç daima hangi arama motorunu kullanırsanız kullanın “her zaman bulunabilen” bir web sitesi oluşturmaktır. Hedef belirlenebilir fakat bu hedeflerin bir sınırı yoktur. Temel gaye, her gün daha fazla bir kitleye ulaşmaktır. SEO çalışmaları hem site içi hem de site dışı olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.
Bu çalışmalar sayesinde şirketinizin ya da markanızın geri bildirimlerini takip etmeniz kolay bir hale gelir. Markanızdaki ya da şirketinizdeki olumlu ve olumsuz yönleri keşfetmek adına yapılması gereken bir çalışmadır. Üstelik olumsuz yönlerin iyileştirilmesinde de önemli rol oynar. Fakat yapılan her SEO çalışması başarıya ulaşmaz. Gerekli önem verilmez ise SEO çalışması başarısız olur.
SEO çalışmaları mutlaka bir SEO uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir. Belli bir plan ve programa göre hareket edilmesi gerektiği için uzman birine danışmak oldukça önemlidir. Doğru bir SEO çalışmasında şu adımlar izlenir:
- İş analizi yapılmalıdır. Bu aşama ilk adımdır. Her şey net bir şekilde belirlenmelidir. Örneğin dijital pazarlama kanalları, satılan ürün ve hizmetler, genel hedefler vb…
- Rakip analizi yapmak ikinci aşamadır. Eğer bilinir bir marka ya da şirket olunmak isteniyorsa, rakipler ve kullandıkları yöntemler bilinmelidir. Rakip analizi yapmak, rekabet yaratır ve bilinir olmanın ilk kuralı rekabet ortamı oluşturmaktır.
- Anahtar kelimeler belirlenmelidir. Markanızı ve şirketinizi en iyi şekilde tanıtan kelimeleri ya da kelime gruplarını belirlemelisiniz. Günümüzde bunun için Google Adwords kullanılmaktadır.
- Planlamalar yapılmalı ve stratejiler belirlenmelidir. SEO çalışması içerisindeki en uzun aşama, bu aşamadır. Nasıl bir blog oluşturulması gerektiğine, müşteriler ile nasıl iletişim kurulacağına, site haritasına vb. çeşitli alanlara dair içerikler oluşturulur. Markaya ya da şirkete ait sosyal medya kanallarının boy göstermesi sağlanır.
- Son aşama ise uygulama olacaktır. Tüm hedefleriniz, içerikleriniz belirlendikten ve hazırlandıktan sonra SEO çalışmaları için başlangıç yapılmalıdır.
Markalar ve Şirketler Açısından SEO Çalışmalarının Önemi
Markalar ve şirketler açısından SEO çalışmasının pek çok yönden avantajı vardır. İlk avantaj ciddi oranda geniş bir kitleye ulaşılmasını sağlaması ve marka/şirket bilinirliğini dünya çapına yaymasıdır. Fakat listelemek gerekirse:
- Şirketin ya da markanın web sitesine yönelik trafik artar. Bu sayede markaya ya da şirkete ait ürünler, hizmetler ön plana çıkar. İnsanlar ilk olarak sizin ürün ve hizmetlerinizden yararlanmak ister.
- Müşteriye “güven” verir. Müşteri ve ürünler/hizmetler arasında güven ilişkisi oluşturur. Size sadık kalan ve güvenen müşterilerin oluşmasını, dolayısıyla sadık müşteriyle düzenli alışveriş yapılmasını sağlar.
- Tüm SEO çalışmaları ölçülebilirdir. Yani, başarınızın sürdürülebilir bir gelişim izleyip izlemediğini net bir şekilde takip edebilirsiniz. Bütçenizi ve maliyetinizi oranlamanızı sağlar.
- Markanızın ve şirketinizin güncel kalmasını sağlar. Müşteri talep ve isteklerini doğru bir şekilde anlaşılmasında rol oynar. Dolayısıyla marka ya da şirket sürekli olarak girişimci, yenilikçi ve güncel kalmak zorunda kalır.