Ellerimiz gün içerisinde en çok kullandığımı organlarımız arasında yer alıyor. Ellerin bakımlı ve sağlıklı görünmesini kim istemez ki? Ancak günümüzde pek çok kişinin tırnaklarının yenmiş, aşınmış ve koparılmış olduğunu görüyoruz. Peki bunun sebebi ne? Tırnak yemek gerçekten bu kadar yaygın bir sorun mu? Genellikle çocuk yaşlarda başlayan tırnak yeme alışkanlığı ilerleyen yaşlarda da devam ediyor. Çocuk yaşlarda müdahale edilirse doğru şekilde sonlandırılması sağlanabilir.
Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı bu konuda ebeveynlere sesleniyor. Çocuklarla tırnak yeme alışkanlığı üzerine doğru bir konuşma yapmanın pek çok çocuk üzerinde etkili olduğu söyleniyor. Yuva, kreş ya da anaokulu çağında çocukların stresle başa edebilme yöntemleri tırnak yeme alışkanlıklarını tetikliyor. Bazı çocuklarda taklit etme huyunun son derece etkili olduğu düşünüldüğü zaman okulda ya da yakın çevrede tırnak yiyen arkadaşlarını taklit ettikleri tespit edildi. Bu durum basit bir sorun olarak görünmesine rağmen ruhsal bozuklukların bir habercisi olabilir.
Tırnak Yeme Sorununu Hafife Almayın
Tırnak yeme sorunlarının temelindeki neden çok basit bir durumu yansıtabildiği gibi aynı zamanda ciddi ruhsal bozukluklarında bir habercisi olabilir. Bu konuda çocukları azarlamak, ceza vermek ya da kötü davranmak telafi edilmesi imkansız ruhsal yaralanmalara sebep olabilir. Çocuğun davranışlarının öncesi ve sonrası olarak iki yönlü analiz edilmesi gerekir. Çocuklarda yaşanan diş gıcırdatma, parmak emme, saç koparma ya da saldırganlık gibi sorunlar psikolojik bazı sorunları olduğunu ve bu stres ortamı ile başa çıkmak adına tırnak yediğini ortaya koyabilir.
Çocuklarınızla Konuşmaktan Kaçmayın
Ebeveynler olarak genellikle kendi çocuklarımızla iki yetişkin birey gibi konuşmaktan utanırız. Onlarında bir birey olduklarını unuturuz. Ancak uzmanlar pek çok sorunun temelinde konuşamama probleminin olduğunu söylüyorlar. Tırnak yiyen çocukla ciddi ancak samimi bir ortam içerisinde konuşulmalıdır. Ancak bu konuşma sırasında çocuğa ‘tırnağını yediğin zaman beni üzüyorsun. Bunu yapma. Neden bunu yapıyorsun?’ gibi stresi tetikleyecek cümleler kurmaktan kaçınılmalıdır. Çocuğun stresli olmasını sağlayan sebepleri öğrenmek ve anlamak üzerine daha etkili bir konuşma yapılabilir.
‘Elini Ağzından Çek’ Demek Ters Etki Yaratır
Çocukların dikkatini farklı yönlere çekmek ve elini ağzına götürmesini engellemek için farklı yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Ailelerin sürekli olarak çocuğu ‘Elini ağzından çek’ diyerek uyarmaları çocuğun psikolojisinde ters bir etki yaratabilir. Bu süreçte çocuğa farklı bir oyuncak verip, farklı bir konu açarak dikkatini farklı bir noktaya çekmek daha etkili olacaktır. Uzmanlar ebeveynlerin çocuklarla daha fazla ve daha kaliteli zaman geçirmelerinin çocuğun üzerindeki stresi büyük ölçüde azalttığını ortaya koyuyor. Bu sayede strese girmeyen çocuk bir süre sonra savunma mekanizması olarak geliştirdiği tırnak yeme alışkanlığını bırakıyor. Nedeni anlaşılmadan bir sorunun çözümü kalıcı olmayacağı için ailelerin çocuklarını en iyi şekilde analiz etmeleri gerekiyor.