Kariyer yaşamınızda daha başarılı olmak için filmlerden, dizilerden ve başarıyı yakalamış ünlü kişilerden ufkunuzu genişletecek bilgiler öğrenebilirsiniz. Star Wars filmi de kariyerinde başarıyı yakalamak isteyenler için çeşitli ipuçları sunmaktadır. İş yaşamınızda profesyonel, verimli ve etkili biri olmak için öğreneceğiniz bu dersler sizleri daha yetkin, lider biri haline getirecektir.
İş yaşamına yeni katılacak biriyseniz ve kariyeriniz hakkında hiçbir fikriniz yoksa bir akıl hocanızın (danışmanınızın) bulunması şarttır. İyi bir akıl hocasına sahip olmak, geleceğinizin üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yeteneklerinizi, içinizdeki cevheri daha çabuk keşfetmenizi sağlarlar. Bu nedenle kariyer yaşamındaki basamakları daha hızlı bir şekilde atlayabilirsiniz. Tıpkı Star Wars filmindeki Qui-Gon Jinn’in akıl hocalığı yaptığı Obi-Wan Kenobi gibi! Özel bir akıl hocasına sahip olması, harika işler başarmasına sebep olmuştur. Bir Jedi ustası olmak isteyen Kenobi, Jinn sayesinde ustalığa ulaşmıştır.
İçgüdülerinizin sesini daima dinlemelisiniz. İç sesinize kulak vermek, kariyer yaşamınızda beklenmedik fırsatlarla ve ortaklıklarla karşılaşmanıza sebep olur. Kimi zaman karar alırken mantığınızla birlikte duygusal zekanızı da kullanmanız gerekir. Duygusal zekayı kullanmayan kişilerin iş yaşamında başarılı olabilmesi neredeyse imkansızdır. Bu durum Star Wars filminde de karşımıza çıkmaktadır.
Lord Alan Sugar ile Sir Richard Branson içgüdülerini dinleyerek pek çok tavsiyede bulunmakta ve başarılı birer girişimci olarak filmde rol almaktadır. Jedi Şövalyeleri olan bu iki isim içlerindeki gücü hissetmeselerdi, hiçbir zaman doğru karar alamazlardı. Filmde sezgilerini dinleyerek karar alan bir diğer karakter de Han Solo’ydu. Ölümle defalarca burun buruna gelmesine rağmen sezgilerini dinleyerek hiçbir zaman yapmak istediklerinden vazgeçmemiş ve doğru yolu bulmuştur.
Usta Yoda, daima kendisine güvenen biriydi. Kariyer yaşamında kendinize güven duymak oldukça önemlidir. Fakat bu güvenin aşırı olması da zararlıdır. Daima kendinize güvenmeli fakat herhangi bir başarısızlığa karşı da hazır olmalısınız. Usta Yoda filmde, “Yap ya da yapma fakat hiçbir şey denemekten seni alıkoymasın” repliğini dile getirmektedir. Bu repliğin anlamı ise, “Yaptığın her şeyden sorumlu olan sensin. Dene ya da deneme fakat hiçbir zaman denemekten vazgeçme!” olarak yer alır. Sonunda başarısız bile olsanız, başarısızlıklarınızın size kazandıracağı deneyimlerden korkmamalısınız. Risk almak, iş hayatının bir parçasıdır. Eğer denemek istediğiniz fakat tereddüt ettiğiniz bir durum varsa, deneyin. Kendinize güvenin!
Kariyer yaşamınızdaki hedeflere ulaşmak istiyorsanız öncelikle iletişim becerilerinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Geniş bir network ağı elde etmek kariyer yaşamınızın önemli bir parçasıdır. Hangi sektörde ve pozisyonda olduğunuz fark etmeksizin kendinize güvenilir, kaliteli ve iyi bir network çevresi kazandırmalısınız. Bunun için de etkili iletişim becerilerinizi kullanmanız gerekir. Film içerisinde de karakterlerin hedeflerine ulaşmak için sürekli olarak birbirleriyle iletişim halinde olduğunu görebilirsiniz. Bu aynı zamanda “takım çalışması”nın ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir.