Üniversiteye yeni başlayacak ya da bu yıl üniversite kaydı yaptırmış biriyseniz nerede kalacağınız hakkında bilgi edinmek istiyor olabilirsiniz. Yurt ve ev ayrımı yapmakta güçlük çekiyorsanız yurtta ve evde kaldığınız zaman neler olacağını tahmin etmeniz gerekir.
Yurtta Öğrencinin Sorumluluğu Azalıyor
Evinizden oldukça uzak bir yerde okuyacaksanız aklınıza üniversite için ilk yıl olarak yurtta kalma fikri gelebilir. Yurtta kalmanın artıları olduğu kadar eksileri de olmaktadır. Üniversitenin ilk yılı için yurtta kalmak oldukça idealdir. Fakat sonraki yıllarda yurtta kalmak öğrenci açısından pek de iyi olmayacaktır.
Öğrenci yurtları oldukça kalabalık olduğu için herkesle anlaşmak oldukça zordur. Kimi odalarda 4-5 hatta daha fazla kişi kalabilmektedir. Eğer üniversite yurdunda kalmayı tercih edecekseniz odanızda maksimum iki kişi kalabileceğiniz bir yurdu tercih etmelisiniz. Bu sayede daha rahat ve konforlu bir alan elde edebilirsiniz. Fakat bu durum sizi özel yurtta kalmak zorunda bırakabilir. Dolayısıyla özel yurtlar bütçenizi zorlayabilir. Bu durumun artısı ise çevrenizi genişletmenizi sağlamaktır. Yurtlarda sosyalleşmek adına çok fırsat bulabilirsiniz. Yemekhane sırasında beklerken bile arkadaş edinebilmeniz mümkün. Unutmayın, üniversite mutlaka sosyal çevre edinmeniz gereken bir ortamdır.
Yurtta kalan üniversite öğrencilerinin sorumlulukları da azalmaktadır. Yemek yemek, fatura ödemek gibi sorumluluklar öğrenciler açısından bir problem haline gelmemektedir. Fakat deneyim elde etmek açısından öğrencilerin ilk yıldan sonra mutlaka eve çıkması daha pozitif bir etki olacaktır.
Temizlik Problemi Yok
Yurtlarda sorumluluğun azaldığı nokta bir tek yemek ya da fatura konuları değil. Yurtların genelinde odaları temizlemek için temizlik personelleri bulunuyor. Bu personeller sayesinde yurt odaları haftada 2 ya da 3 kez temizlenmiş oluyor. Böylelikle eve kıyasla yurtta kalan bir öğrencinin sorumluluğu azalmış oluyor.
Fakat yurtlarda yemek yemek ya da temizliğin yapılması problem çıkartabiliyor. Yemekler genel olarak tüm üniversite öğrencilerine yapıldığı için tüketmediğiniz besinlerin yer aldığı bir menüyle karşılaşabiliyorsunuz ya da sizin damak tadınıza hiç uymayacak şekilde yemekler yapılabiliyor. Örneğin çok yağlı bir pilav yemek zorunda kalabiliyorsunuz. Bu durumda yurtta kalmak eksi bir puan almış oluyor. Bir başka örnek olarak geceleri karnınız acıktığında yemek bulamamanız olabilir. Bu durum odanıza stok yiyecek yapmanıza sebep olabilir. Haliyle bu durum bütçenizi zorlayacak bir durumdur.
Evde Kalmak Daha mı İyi?
Üniversitenin ilk yılı yurtta kaldınız, ikinci yıl başlayacak. Yurda mı devam edeceksiniz eve mi geçeceksiniz? Evde yaşamanın birçok sorumluluk getirdiğini unutmamalısınız. Evde kalmak aynı zamanda kendinize ait bir ev düzeni oluşturmak, sorumluluk sahibi olmak, mutfak, kira ve fatura masraflarının altından kalkmak demektir. Özetle, evde tüm sorumluluklar size aittir.
Bir gün mutfağınızdaki lavabo bozulabilir, ertesi gün ocağınız yanmayabilir veya doğalgaz faturanızı ödeyemeyebilirsiniz. Bu tip durumlarla karşılaşmaya “hazırım” diyorsanız eve çıkabilirsiniz. Çünkü evin rahatlığını yurtta asla bulamazsınız.
Bir diğer artı ise evin güvenliğinin yurttan fazla olmasıdır. Yurtta güvenlik görevlilerin olması artı bir durumdur fakat evinizdeki güvenlikten siz sorumlu olacağınız için kendinizi burada daha güvenilir bir halde hissedebilirsiniz.