İş yaşamında başarılı olmak ve etkin bir lider olarak tanınmak istiyorsanız, ihtiyacınız olan nitelik yaratıcılıktır. Yaratıcı olmak beraberinde girişimci bir birey olabilmeyi getirdiği için işe alım uzmanları tarafından adaylarda aranan temel yetkinliklerden biri olarak yer alır.
Özellikle satış, pazarlama ve reklamcılık sektöründe yaratıcılık ön plana çıkmaktadır. Çünkü satışı gerçekleştirilecek olan ürün ya da hizmetin başarılı bir PR çalışmasına sunulmasını yaratıcı fikirler sağlar. Bu nedenle satış, pazarlama ve reklam sektöründe yer alan şirketler işe alım yaptığı zaman adaylarında aramış oldukları ilk beceri yaratıcılık becerileridir.
Söz konusu verimlilik, başarı, farklı bakış açıları ve yüksek performans olduğunda da ortaya yaratıcı olma özelliğinin çıktığı görülmektedir. İnsanlar, bu beceriyi sonradan da öğrenebilmektedir. Bakıldığında herkesin yaratıcı olan bir yönü vardır. Önemli olan bu yönü keşfetmektir. Hangi alanda daha uzman olduğunuzu ya da ilgi alanınızın hangi yönde olduğunu bilirseniz, bu alana yönelerek fikirlerinizi geliştirebilirsiniz.
Eğer yaratıcılık becerinizi nasıl geliştireceğinizi bilmiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını takip edebilirsiniz:
- Bu beceriyi kazanmak istiyorsanız önceliğiniz farklı bir bakış açısına sahip olmak, yani farklı düşünmek olmalıdır. Daima yaşadığınız her olayda kendinize “Ya bu durum şu şekilde ise?” sorusunu sormalısınız.
- Baskı altında yaratıcı olamazsınız. Çalışma hayatı, bir nevi baskı ve stres ortamıdır. Kendinizi yoğun baskı altında hissediyorsanız, bir mola verin. Motivasyonunu arttıracak şeylere yönelin ve ne zaman kendinizi tekrardan hazır hissederseniz, işinize devam edin.
- Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Pozitif ve negatif düşünce ayrımını yapmayı bilmelisiniz. Negatif düşüncelerden uzak durmalısınız. İnsan pozitif olduğu müddetçe olumlu düşünebilir, verimli ve yüksek performansa sahip olabilir.
- Çalıştığınız sektörde başarılı olan insanları bulun ve hayat hikayelerini okuyun, öğrenin. Kendinize bir ilham kaynağı oluşturun. Yaşadığınız sorun ve problemlerde “X kişi olsa ne yapardı?” diye sorun.
- Yaşamış olduğunuz tüm olaylara karşı farklı bakış açıları ile bakmayı deneyin. Bunun için bir anlığına durup düşünecek fırsatı kendinize vermelisiniz. Farklı bakış açıları kazanmak, zaman içerisinde hem kendinizi hem de çevrenizdeki olayları daha iyi takip etmenizi ve ayrıntıları fark etmenizi sağlar. Yaratıcı olmak için ayrıntı önemlidir, unutmamalısınız.
- Beyin fırtınası yapmaya özen gösterin. Aklınıza gelen tüm fikirleri de bu sırada not edin. Not ettiğiniz fikirleri daha sonra bir bütün oluşturacak şekilde anlamlı hale getirin. Oluşturduğunuz anlam bütününden sonra yapmanız gereken tek şey çok çalışmak olacaktır.
- Risk almayı deneyin. Kendinize koymuş olduğunuz kuralları yeri geldiği zaman yıkmasını bilin. Unutmayın ki kurallar hem konulmak hem de yıkılmak içindir!
- Hırs, yaratıcılığı geliştiren bir duygudur. Bir insan hırslı olmadığı takdirde yaratıcı yönünü geliştiremez. Hırslı olmak için de kendinize hedefler belirleyin. Bu hedefleri gerçekleştirmek için çabalayın ve sizi hedefinize doğru götürecek farklı yollar keşfedin. Bahane üretmekten vazgeçin ve asla pes etmeyin.