Yaşamınızda herhangi bir hedefe ulaşmanız için motivasyona, disipline ve sadakate ihtiyacınız vardır. Tüm bu özelliklerin sizde yer aldığını düşünmenize rağmen hedefinize ulaşamıyorsanız, yapmış olduğunuz plan yeterince iyi değil demektir. Hatta çok kötü bir plan yapmış da olabileceğinizi gösterir.
Her insanın yaşamı gibi karakteri de çok farklıdır. Bazı insanlar disiplin sahibi olurken sadakat yoksunu olabilir. Kimi insanlar da motivasyon dolu olup her şeye karşı umut ışığı yakarken bu motivasyonu sürdürecek disipline sahip olamayabilir. Her insan aynı koşullar altında asla aynı tepki veremez. Çünkü herkesin kendine ait bir karakteri vardır. Bu nedenle her insanın nasıl motive olduğu, nerede disipline ihtiyaç duyduğu ve nerede sadakat, yani bağlılık göstermesi gerektiği noktada farklıdır. Fakat ortak olan şey, hedefe ulaşmak ya da ulaşamamaktır.
Yaşadığımız hayat içerisindeki gerçekler ile yüzleşmemiz gerekir. Örneğin, dağınık olmaktan hoşlanıyor olabilirsiniz. Fakat giysi dolabınız renk sırasına göre yerleştirilmiş, ayakkabılarınız boy sırasına göre hizalanmış olur. Lakin bu durum sizin dağınık bir yaşam tarzını benimsediğinizi asla göstermez. Daha da gerçekler ile yüzleşmemiz gerekir ise bir hedefe ulaşamamamızın temel nedeni ne yaptığımız tembellik ne yaşam stilimiz ne de sahip olduğumuz becerilerdir. Motivasyon, disiplin ve bağlılık ile hedeflere yürümek gerekiyorsa bir insanın dağınık olması ile sadakat duymaması arasındaki temel fark hedeflerini nasıl planladığı olacaktır. Dağınık biri olmak, ev temizliğinde nasıl ki geri kalmak anlamına gelmiyor ise hedefleri tasarlamak da o hedefe ulaşacağınızı göstermez. Çünkü; hedef tasarlamak ve bu tasarımı belli bir motivasyon, bağlılık ve disiplin çerçevesinde yürütmek aynı şey değildir.
Belli Bir Standardınız Olmalı
Yaşamınızda hedeflerinize ulaşamıyorsanız eğer, yanlış olan planınızı düzeltmeniz gerekir. Daha iyi ve verimli sonuçlar almanızın ilk yolu, hayatınızdaki hemen hemen her konuda belli bir standarda sahip olmaktan geçer. Belli bir standarda sahip olmak aynı zamanda yenik düştüğünüzde nereden başlamanız gerektiğini size hatırlatır. Mücadeleniz sırasında yarım kalsanız bile, ulaşmış olduğunuz bir standart varsa ve bu seviyeyi biliyorsanız, bir üst seviyeye ulaşmanız daima daha kolay olacaktır.
Hayatınızda sevdiğiniz, sevmediğiniz, yaptığınız ya da yapmadığınız, mutlu olduğunuz veya olmadığınız konularda kısıtlamalara sahip olmalısınız. Bu kısıtlamalar, hayatınızdaki standartları da belirlemenizi sağlar. Örneğin kahve içmekten zevk alan biri her sabah Starbucks’a uğruyor ise bu onun standardı değildir. Starbucks’a uğrayamadığı zaman Gloria Jeans kahvesini tercih edebiliyor ise belli bir standarda sahip olmuş olur. Standart, en az seviyede en yüksek faydayı sağlayabileceğiniz alan anlamına gelir. Bu alana sahipseniz, zor ya da hedefinize ulaşamadığınız zamanlarda ne yapmanız veya hangi yöntemi/yolu denemeniz gerektiğini fark ediyorsunuz demektir.
Standartlarınızı Karşılayabilir Durumda Olun
Standartlarınızı karşılayabilir durumda olmanız, belli bir noktadaki zorluğa eriştiğinizde tam anlamıyla o seviyeyi kaybettiğinizde neler yapabileceğinizin bilincinde olmanızı sağlar. Bir konu, bir insan, bir hayvan ya da bir patron tarafından tamamen reddedilme durumunuz söz konusu olduğunda tekrardan yükselme şansını bulabileceğiniz alanları görüp göremediğinizi fark etmelisiniz. Standardınız karşılanmadığında neye inandığınızı, hangi alanda reddedildiğiniz zaman vazgeçme aşamasına geldiğinizi bilmek, sizlere farklı bir bakış açısı kazandırır. Vazgeçme noktanızı bilmek, planlarınız üzerinden alacağınız sonuçları da iyileştirir.
Fakat alacağınız her sonucun iyi olmayacağını da bilmek gerekir. Hayatınızda koymuş olduğunuz her standart iyi olacak diye bir durum söz konusu değildir. Koyduğunuz standartlar da sizi belli bir noktaya ulaştırmayabilir. Eğer ki bu durumda size yardımcı olmayan alanlarda uğraştığınızı fark ediyorsanız ya da işe yaramayan bir noktadan tekrar başladığınızı görüyorsanız, standart olarak belirlediğiniz alanı/seviyeyi değiştirmeniz gerekir. Ya daha yüksek ya da daha düşük bir standart ile durumu çözebilirsiniz. Buradaki püf nokta hangi seviyede olursa motivasyonunuzun daha yüksek olacağını bilmektir.
Örneğin hedefiniz üç kilo vermek olduğunda kaçamak yaptığınızı görüyorsanız, seviyenizi 5 kilo olarak ayarlamanız gerekir. Bu bir standarttır ve kilo veremediğinizi gördüğünüzde değiştirmeniz gereken şey, belirlediğiniz seviyedir. Hedef, kilo vermektir. 5 kilo vermek ise bir standarttır.