George Floyd’un ölümünün ardından, dünya üzerinde yeni bir bakış açısı doğdu: kötülükleri iyileştirmek. Irkçılık, doğa katliamı, insanları eleştirme, bir başkasını kendi çıkarlarımız doğrultusunda ezmek gibi normal hayatımızda sıklıkla yaptığımız ama farkında olmadığımı her şeyin farkına vardık.
Hepimizin sevdikleri mevcut hayat içerisinde. Hepimiz sevdiklerimize daha güzel ve özel bir hayat sunmak için mücadele etmiyor muyuz peki? Ediyorsak, neden bunca kötülüğü yapıyor ve çevremizde de barındırıyoruz? Eğer insan olmanın bunları getirdiğini düşünüyorsak yanılıyoruz.
İçinizdeki Çocuğa Ses Verin
Küçüklüğünüzü hatırlamanız gerekiyor. Oyun oynarken, ayrım yapmadan herkesi oyunumuza kabul eder, birlikte oynadığımız oyundan keyif alırdık. Zayıf ya da şişman, beyaz ya da zenci, uzun ya da kısa, zengin ya da fakir diye ayrım yapmadan herkes ile oynardık. Elbette kavga edilen zamanlar da olurdu, lakin kimse kimseye kötülük yapmak istemezdi. Kimse bir başkasını dışlamak istemez ya da dışlanan bir çocuk olduğu zaman onunla oyun oynamak isterdi. Neden şimdi o oyunu hep birlikte oynamıyoruz? Neden şimdi insanları birbirinden ayırıp, dünyayı daha kötü bir hale getiriyoruz?
Bunun için her insanın içindeki çocuğa ses vermesi gerekiyor. Tıpkı eski günlerdeki gibi saf, temiz, sevgi dolu kalplerimizi hatırlamamamız gerekiyor. Çünkü; dil, din, ırk, cinsiyet, güzellik, çirkinlik fark etmeksizin herkese temiz ve insancıl bir şekilde yaklaştığımız o vakitler, hayatımızın en güzel dönemleri idi. Lakin unuttuk. Hem içimizdeki çocuğu hem de çevremizdekilerin çocukluğunu…
Büyüdüğümüz ve bu zaman içerisinde hayatın bizlere karşı acımasız davrandığını hatırlattık hep kendimize. Bir çoğumuz zorlukların üstesinden geldi, bir çoğumuz gelmeye çalışıyor, bir çoğumuz ise gelemiyor fakat hepimiz bir yolda yürüyoruz. Yaşanan tüm bu zorlu süreç içerisinde kötü kalpli olmak ya da hırçın davranmak bizlerin tercihi idi. Ayrımcılık yapmak, başkalarına zarar vermek ya da nicesi…
Bencillik İyileştirmek Yerine Kötülüğü Yayar
Hepimizin bencil olduğu, bencilleştiği noktalar mutlaka vardır. Bencillik, iyileştirmek yerine kötülüğü yaymaya neden olur. Bir insan ne kadar bencil olursa, o kadar çok kötülük yapmaya meyillidir. Bu tıpkı”2+2=4” demek gibidir. Bencil olan insanların hayatlarının çok iyi yerlere ulaştığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok zengin ya da çok iyi bir konumda olabilirler. Peki onca iyi konuma veya zenginliğe rağmen şu an ne yapabilirler? Kaç kişinin elinden tutabilir, kaç kişiye bir yaşam verebilirler? Ve yahut, kaç tane sevenleri vardır? Kaç kişi ile sonuna kadar güven esasına dayanan bir ilişki kurabilirler?
İşte tüm bunları önlemek, kötülüğü engellemek, iyileştirmek için çocukluğumuzu hatırlamamız gerekiyor. Bir insanın sizden iyi olması, onu hiçbir zaman gerçekten “iyi bir insan” yapmayacaktır. İyi insan demek, herkese karşı “insan” olabilen biri demektir. Bir insanın iyiliği ne parasıyla ölçülebilir ne de duası ile…