Yazar olmak istiyorsanız öncelikle siyasal, varoluşsal, ailesel, toplumsal ya da bilimsel bir meseleniz olmalıdır. Toplumun geneli tarafından reddedilebilirsiniz. Muhalefet edilecek bir mesele bulmalısınız.
Yazma fikrini sevebilirsiniz fakat “Bir kitap, öykü, roman, şiir yazıyorum” demek farklıdır. Yazı başına oturduğunuz zaman kendinizi o yazı içerisinde bulmalısınız. Okunmak istemeden önce başka yazarları mutlaka okumalısınız. Okudukça cümlelerinizin güzelleştiğini, yazılarınızın daha edebi bir hale geldiğini görebilirsiniz. Hayal dünyanızın gelişmesi ve fikirlerinizin de bir bütün halinde ortaya çıkması cabasıdır.
Okuma yaparken “iyi okuma” yapmaya özen göstermelisiniz. İyi okuma demek, okuduğunuz kitabı anlayabilmektir. Eğer okuduğunuz kitabı anlamıyorsanız, iyi okumuyorsunuzdur. Bilginizin olmadığı konular hakkında yazmamalısınız. Bildiğiniz en iyi şeyi yazmalısınız. Kendinizle yüzleşmeyi deneyebilirsiniz, bunun için bir günlük yazarak işe başlayabilirsiniz.
Müthiş fikirleriniz olabilir fakat bu fikirler yazdığınız zaman sıradanlaşıyorsa, müthiş değildir. Konuyu, fikri bulmak oldukça basittir fakat iyi bir yazar olmak istiyorsanız, fikrinizi övmekten vazgeçmelisiniz. Zaman, kişi ve mekan üçlüsünü mantıklı bir şekilde kurgulayabilmelisiniz. Bunun için ufak alıştırmalar yapabilirsiniz. Bir mekan, kişi ve zaman seçin. Bu kişinin mekandaki hareketlerini önce hayal edin, sonra da zamanı belirleyerek yazıya dökmeye çalışın.
Yazar hazinenizi mutlaka geliştirmelisiniz. Yazarların okuma etkinliklerine, imza etkinliklerine ya da kitap fuarlarına mutlaka gidin. Her saniye okumanın ve yazar olabilmenin tadını çıkarmalısınız. Günümüzdeki yazarların en büyük problemi, bildikleri her şeyi anlatmaya çalışmasıdır. Fakat bunu yapmak üretimi engellemektedir. Bir şeyi ispatlamaktan çok, samimiyetinizi ön plana çıkarmaya çalışın. Her şeyi anlatmak zorunda değilsiniz, bırakın okurunuz düşünmeye çalışsın.
Betimlemeleriniz Üzerine Çalışın
Aynı hisleri hem daha uzun hem de daha kısa cümlelerle anlatmaya çalışın. Bir bilgiyi ne kadar kısa ve vurucu bir şekilde verebiliyorsanız o kadar başarılı olursunuz. Aynı şekilde betimlemeleriniz üzerinde çalışın. Uzun ve hissiyatlı betimler, insanları etkiler. Cümlelerinizi tekrar etmemeye özen gösterin. Eğer tekrar edecekseniz bunu çok sık yapmayın. Sürekli olarak cümleleri tekrar etmek, okuyucunun sıkılmasına sebep olur. Sade, net ve etkileyici olun.
Yazdıklarınızın size ve çevrenize zarar getirebileceğini düşünebilirsiniz. Bu duruma korku dolu gözlerle bakabilirsiniz fakat korkularınızı geride bırakın. Çevrenizdeki insanlara birebir anlatım yapmak zorunda olmadığınızı fark edin. Kimseyi bir karakterler özdeşleştirmeyin. Bunu yapmak, sizi yorar. İyi yazarlar daima insanlardan malzeme toplamaya çalışır. Bunun için mutlaka insanlara kulak verin ve onlarla konuşup, dinleyin. İyi bir yazar olmanın ilk kuralı dinlemektir.
Kendinizle özdeşleşen bir kitap yazacaksanız, sizi kendinizden başka kimsenin bilmeyeceğinden emin olmalısınız. Bu nedenle başka insanlara giderek kitabınız hakkında yorum yapmalarını istemeyin. Yazın, her gün daha fazla yazın ve kendinizi geliştirmeye çalışın. Başkalarının fikirlerini anlatan bir kitap değil, başka fikirler üzerinden kendi fikirlerinizi yansıtan bir kitap oluşturun. Kendiniz olmak, kendiniz gibi düşünmek ve yazmak, en keyifli aktivitedir.