Bilim-kurgu filmlerinin birçoğunda gördüğümüz “zaman yolculuğu” gerçekten yapılabilir mi? Birçok bilim insanı tarafından bu sorunun cevabı aranmaya devam ediyor. Kimi bilim insanlarına göre yapabilmek mümkünken kimilerine göre zamanda yolculuk yapabilmek neredeyse imkansız bir durum olarak yer alıyor.
Birçok bilim kurgu filminde görmeye alışkın olduğumuz zamanda yolculuk makineleri ve zaman yolculuğu sahneleri, bilim insanlarının cevabını aramaya devam ettiği bir soru olarak yer alıyor. İzlediğimiz bu sahneler hepimize “Keşke zamanda yolculuk yapabilseydim.” ya da “Keşke yarın ne olacağını bilebilseydim.” dedirtmiştir. Peki bunu gerçekten yapabilecek miyiz?
İzafiyet Kuramına Göre Yapılabilir
Zamanda yolculuk yapabilmek üzerine birçok bilimsel araştırma yapılmaya devam ediyor. Bu durum zamanın en ünlü bilim insanlarından biri olan Albert Einstein tarafından yapılabilecek bilimsel olaylarda biri olarak yer alıyor. Einstein zamanda yolculuk yapabilmeyi ise izafiyet kuramına bağlıyor.
İzafiyet kuramına göre zamanda yolculuk yapabilmek mümkün. Onlarca yıl ileriye ya da geri gitmek için bu kuram içerisinde yer görelilik kuramı kullanılabilir. Fakat bu kuramla henüz geleceğe gidip neler olabileceğini görebilen bir bilim insanı bulunmuyor.
Uzay ve Dünya Arasındaki Zaman Farkı
Uzayda yıllar boyunca kalan fakat dünyaya geri döndüğünde geçirmiş olduğu sürenin yalnızca saniye farkı olduğunu gören birçok astronot bulunuyor. Bu duruma örnek olarak Scot Kelly isimli astronot veriliyor.
Kelly, astronot yörüngelerde dönerek uzayda yaklaşık olarak bir yıl geçiren astronotlardan yalnızca birisi. Görevinden sonra dünyaya geri döndüğünde uzayda kalmış olduğu 1 yıllık sürenin dünyada 0.01 saniyeye geldiğini öğrenmişti. Uzayda 1 yıl boyunca kalan astronot yalnızca 0.01 saniye yaşlanarak geri dönmüştü.
Bu durum dikkate alındığında bilim insanları, insanların uzayda kalarak ya da farklı bir evrene geçiş yaparak asla yaşlanmayacağını ya da yaşlanmayı önleyebileceğini ifade ediyor.
Doğa Yasaları Aşılabilir mi?
Teori olarak bakıldığında zamanda yolculuk yapabilmek her ne kadar mümkün olsa da doğa yasalarına göre bunu yapmak mümkün değil. Yapıldığı takdirde doğa yasaları aşılmış olunuyor.
İnsanlar zamanda yolculuk yapabilirse geleceği de değiştirebilir fikri ortaya çıkıyor. Bu durumda doğum tarihinize gidip doğumunuza engel olabilmeniz mümkün hale geliyor. Doğal olarak da hiç doğmamış olabiliyorsunuz. Fakat geri dönüp baktığınızda bu olaya siz sebep oluyor ve hala yaşamış oluyorsunuz.
Dolayısıyla zamanda yolculuk yaparak geçmişi ve geleceği etkilemiş oluyorsunuz. Bu durumda birçok savaş engellenebilir düşüncesi de ortaya çıkmış oluyor. Bir gün zaman makinesi icat edilebilir devletler tarafından askeri alanca en çok kullanılan makine olacağı hakkında iddialarda yer alıyor.
Mesafe ve zamanın mutlak olmadığını kanıtlayan izafiyet kuramıyla, teorik olarak zamanda yolculuk kanıtlanmış oluyor. Hareket halindeki bir cisim, hareketsiz haldeki bir cisimden daha çok çalışır göründüğü için daha çabuk yaşlanabiliyor. Bu durumda cisim bir nevi zamanda yolculuk yapmış oluyor.