“Bir türlü zamanımı ayarlayamıyorum.”, “Gün bitiyor daha yapmam gereken çok iş var” diyorsanız, günlük plan hazırlama tekniklerinden faydalanmanızda yarar var! Hayatınız bir yay ve zamanda bu yaydan atılan ok gibidir. Ok hiçbir zaman geri dönmez ve okun gidişat yönünü belirleyecek olanda sizsiniz. Çünkü ok ve yay, sizin elinizde olacaktır.
Zaman yönetimi gerek iş alanında ve gerekse de kişisel yaşamda oldukça hassas bir konudur. Gün içerisindeki planlarınızı yapmak, günlük hedefler koymak, orta ve uzun vadeli planlarınızı gerçekleştirmek için bir adımdır. Gün içerisinde kullanabileceğiniz 86 bin 400 saniye vardır ve bu saniyelerin her biri çok değerlidir. Bunu planlamak da tamamen size bağlıdır.
Günlük plan hazırlama tekniği, 5 adımda kolayca hazırlayabileceğiniz bir planı kapsar. Bu sayede hayatınızı bir düzen içerisinde yaşayabilir ve ulaşmak istediğiniz hedeflere daha çabuk ulaşabilirsiniz. Etkili bir lider olmak ve iş ile yaşam dengesini korumak için zaman yönetiminde başarılı olmanız gerekir. Öyleyse tekniği nasıl kullanacağınıza geçelim:
- Adım: Taslak Oluşturma
Her zaman için bir gece öncesinden ertesi günün planını oluşturmalısınız. Önceliğiniz bir taslak oluşturmak olsun. Neler yapmanız gerektiğini maddeler halinde sıralayın. Listeniz, planlama sürecinde yapacaklarınızın bir örneği olacaktır. Üstelik öncelik belirlerken size yardımcı olacaktır. Programınız hakkındaki ipuçlarına bu taslağı hazırlayarak da ulaşabilirsiniz. Hangi işe ne kadar süre ayırmanız gerektiğini de not düşmeyi unutmayın.
- Adım: Gruplandırma
Hazırladığınız liste içerisindeki yapacağınız işleri gruplandırın. Hangi işler için dışarıya çıkmanız gerekiyor? Hangi işleri evden yapmanız lazım? Tüm bunları bir grup halinde belirtin. Birbiri ile bağlantılı olan işlerinizi gruplandırmanız, farklı işleri aynı anda yapmanızı ve ekstradan zaman harcamanızı önler. Bu sayede hem daha az enerji harca hem de yapacağınız işler için ayırmanız gereken zamandan tasarruf edersiniz.
- Adım: 1 Gün 24 Saat Değildir
Gününüzü 24 saat olarak düşünmek, gereken işler için ayırmanız gereken vakti kısıtlar. Bu nedenle yapacağınız işler için dakika bazında bir planlama yapmalısınız. Örneğin, spor için 60 dakika, yeni bir proje taslağı oluşturmak için 50 dakika, ev alışverişi yapmak için 40 dakika gibi zaman dilimleri oluşturmalısınız. Zamanınızı küçük parçalara bölmek ve küçük aralıklar ile işlerinizi gerçekleştirmek daha planlı ve sistematik olmanızı sağlar.
- Adım: Mola Verin
İnsanlar, sürekli olarak işlerini yerine getirmek için aynı düzeyde performans ve verimlilik gösteremez. Herkesin belli bir işi yapmadan önce motive olması ve belli bir süre kadar dinlenmesi gerekir. Bu durum yeniden enerji toplayabilmek ve odaklanmak için şarttır. Yapacağınız her işten sonra 5 ile 10 dakikalık mola vermeniz, bir diğer işe geçerken yüksek performansa ve motivasyona sahip olmanızı sağlar.
- Adım: İmkansız Diye Bir Şey Yoktur
Günlük hedefleriniz içerisinde “yapamayacağınızı” düşündüğünüz işlere de zaman ayırın. İmkansız diye bir şey yoktur. İmkansız dediğiniz şey, bir gün başınıza gelebilecek en güzel şey olabilir. İnsan yalnızca kendi koymuş olduğu kurallar üzerinden hayatını şekillendirmelidir. Bu nedenle neye “Evet” neye “Hayır” dediğinizi öğrenmelisiniz. Yapılacaklar listenizin kenarına, yapamayacağınızı düşündüğünüz aktiviteleri de ekleyin ve bu aktivitelere de zaman ayırın.